Cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Republica Moldova au fost premiate la 12 decembrie curent în cadrul unei ceremonii naționale. La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Guvernului Republicii Moldova, donatori și reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Prin intermediul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale am încercat să scoatem în evidență cele mai inovatoare idei și cele mai bune practici, astfel încât să ne bucurăm de ceea ce au realizat autoritățile locale la nivel comunitar. Mulțumesc acelor primari care au dat dovadă de imaginație, de efort și au reușit la nivel local să facă imposibilul, să depășească bariere, să găsească soluții și să modernizeze comunitățile pe care le reprezintă”, a menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac în deschiderea ceremoniei.

La rândul lor, reprezentanții Consiliului Europei au punctat importanța dezvoltării locale în calea integrării europene a Republicii Moldova. „Suntem aici pentru a susține Programul Bunelor Practici și a contribui la consolidarea capacității autorităților publice locale din Moldova. Este un scop ambițios, dar nu unul imposibil. Bunele practici din Moldova pot fi diseminate și în Europa, iar lecțiile învățate au valoare oriunde. Doar astfel putem crea solidaritate, ceea ce reprezintă cea mai importantă realizare a programului”, a declarat Alfonso Zardi, Şeful Departamentului Instituţii Democratice şi Guvernare, Direcţia Generală pentru Democraţie din cadrul Consiliului Europei.

Printre autoritățile câștigătoare se numără primăria comunei Larga din raionul Briceni care a decis ca ședințele publice să fie transmise online pe pagina web a instituțieihttp://larga.md. Practica asigură accesul liber la informație pentru toate categoriile de persoane atât din localitate, cât și din afara ei, mai ales pentru cetățenii care nu pot fi prezenți direct la dezbaterile care au loc în cadrul APL. Consilierii locali nu trebuie să aibă ce ascunde de populaţie şi orice lipsă de informaţie generează minciuni. Pentru anul viitor planificăm să desfășurăm și dezbateri publice prin Skype, a declarat pentru postul de televiziune TV7, primarul comunei, Radu Urechean. Și festivalul etno – gastronomic „Bostaniada 2013”, desfășurat în comuna Lozova, raionul Strășeni, este un alt proiect de succes premiat cu locul I la Secțiunea Dezvoltarea Economică Locală. Festivalul a adunat în anul 2013 peste 10 000 de vizitatori, iar aproape 100 de gospodari şi-au sporit bugetul familiei prin vânzarea bucatelor pregătite, a produselor agricole şi cele meşteşugăreşti. „Festivalul a reprezentat o mini piaţă de desfacere a producţiei din localitate, iar gospodarii au reuşit să câştige banii care i-au meritat după un an de muncă”, a precizat Maria Ursachi, primarul comunei Lozova. 

În cadrul Ceremoniei Naționale de Premiere a Programului Bunelor Practici au fost oferite 21 de mențiuni, 14 certificate de participare, 4 premii de gradul III, 4 de gradul II, 6 premii de gradul I și patru premii speciale pentru cele mai bune practici elaborate de administrațiile publice locale din țară, care au fost implementate în perioada 2012-2013. Astfel, la secțiunea Buna guvernare premiul I a fost obținut de comuna Larga, raionul Briceni pentru proiectul Administraţie transparentă – cetăţeni informaţi”; comuna Lozova din raionul Strășeni a obținut premiul I la secțiunea Dezvoltarea Economică Locală pentru festivalul Bostaniada 2013; câștigătorii premiului I la secțiunea Eficiență energetică au fostcomuna Chișcăreni (primar Silvia Țurcanu), raionul Sângerei pentru instalarea panourilor solare la grădiniţa de copii „Îngeraşul” și, comuna Vinogradova din raionul Taraclia (primar Tatiana Țurcan) pentru implementarea proiectului “Aprinde soarele – trăieşte confortabil”.  Premiul I la secțiunea Servicii publice locale a fost obținut de orașul Orhei (primar Vitalie Colun) pentru construcția stației de epurare și satul Selemet, raionul Cimișlia (primar Tatiana Badan) pentru deschiderea Centrului social pentru copiii cu dizabilităţi şi din familiile vulnerabile din localitate.

În acest an premiile speciale au mers spre comuna Budești (primar Nina Costiuc), orașul Edineț (primar Constantin Cojocaru), satul Băhrinești, Florești (primar Feodosia Bunescu) și comuna Zaim din raionul Căușeni (primar Ion Veste). Lista completă a autorităților premiante o găsiți aici.

O premieră pentru Ceremonia Programului Bunelor Practici a fost decernarea unui localități din afara Republicii Moldova și anume comunei Cumpăna din județul Constanța, România, care, alături de comuna Budești, a realizat un parteneriat transfrontalier de succes. Prin intermediul parteneriatului, peste 1 000 de persoane, dintre care circa 800 de copii şi tineri din 22 de localități rurale din ţară s-au odihnit gratuit în România în vara anilor 2012 şi 2013. „Copiii și tinerii sunt cei mai buni ambasadori ai localităților noastre și de aceea am gândit acest proiect de cunoaștere a țărilor surori, de cunoaștere a oamenilor. Am reușit astfel să aducem speranța și bucuria în inima acestor copii”, a menționat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 56 de practici din 41 de localităţi ale țării, inclusiv dintr-un raion din regiunea transnistreană. Amenajarea teritoriului, modernizarea instituţiilor publice şi asigurarea cetăţenilor cu servicii publice mai bune sunt câteva dintre priorităţile autorităţilor publice locale participante în ediţia curentă a Programului. Totodată, autorităţile din Republica Moldova continuă să consolideze relaţia de cooperare cu societatea civilă prin proiecte de transparenţă decizională, evaluarea funcţionarilor publici şi parteneriate comunitare durabile. În ceea ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru continuă să fie cea mai activă. Astfel, din Centru au fost depuse 31 de practici, din Nord 15, iar din Sud 9 practici pozitive. 

În perioada 2005 – 2014, peste 350 de comunități din Republica Moldova și-au împărtășit bunele practici care au fost publicate în patru antologii, iar 71 practici de succes au devenit subiectul a cinci filme documentare distribuite în rândul reprezentanților autorităților publice din toată țara.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veverița la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.

Imprimare