Amplasată pe cursul inferior al râului Nistru, comuna Purcari din Ștefan Vodă este renumită datorită vinăriei care poartă numele acestei localități. Grație tehnicii performanțe obținute din partea poporului Norvegiei, în cadrul unui parteneriat de colaborare dintre Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM), Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) și Guvernul Regatului Norvegiei, prin Autoritatea de Cartografie a Norvegiei Statens Kartverket, autoritățile publice locale vor putea elabora o hartă în susținerea turiștilor interesați să descopere locurile pitorești din această comună dar și din împrejurimi.

Tot datorită acestei tehnici moderne, autoritățile publice locale vor putea asigura inventarierea și actualizarea periodică a datelor privind starea și necesitatea de intervenție la digurile și barajele de pe teritoriul administrat. Acesta este un element important a managementului risucurilor de inundație și protecție a solurilor la nivel local. 

Tamara Damaschin, specialist în reglementarea regimului funciar din cadrul primăriei Purcari, spune că în cele două localități administrate nu există înregistrări masive. „Am fost instruiți cum să lucrăm cu programul QGIS și astfel am înțeles că noi singuri putem face hărțile de care avem nevoie în teritoriu. Lucrând cu  programul E-Cadastru, vedem harta totală a satului, putem integra aceste date în QGIS și efectua diverse manipulări, analize care ne permit să luăm decizii cât mai corecte.”

Menționăm că programul QGIS reprezintă un sistem de informații geografice, prietenos cu utilizatorul, cu sursă deschisă, aflat sub licența publică generală GNU. QGIS este un proiect oficial al Fundației Surselor Geospațiale Deschise și poate rula pe diverse sisteme de operare. Specialista în reglementarea regimului funciar din Purcari consideră că pentru a însuși acest program în măsura în care să poată folosi pe deplin funcționalitatea lui în activitatea sa zilnică este nevoie de cursuri mai avansate și suport continuu din partea experților în domeniu. 

Tamara Damaschin este convinsă că tehnica obținută de primărie poate fi un instrument util în dezvoltarea localității. „Până acum am lucrat mai mult manual, am avut doar informații de pe E-Cadastru, despre alt program nici nu putea fi vorba, dar nici nu l-am fi putut instala deoarece computerul era foarte vechi și caracteristicile tehnice ale acestuia nu permiteau operarea cu seturile de date spațiale care sunt destul de voluminoase. Acum e mult mai ușor să activăm dar înțelegem că mai avem mult de învățat și avem nevoie de suport în acest sens.”

Imprimare