Locuitorii satelor Coșernița și Cernița din raionul Florești vor avea, curând, apă potabilă la robinet. De altfel, a fost finalizată, cu succes, construcția rețelelor de apeduct în cele două localități, care urmează să fie conectate la Apeductul Zăluceni – Tîrgul Vertiujeni-Vertiujeni, în cadrul unui proiect, implementat prin intermediul ADR Nord.

În cadrul proiectului „Serviciu durabil de asigurare cu apă potabilă extins în satul Coșernița”, realizat prin Programul Național ”Satul European”, s-a reușit construcția unei rețele de distribuție, cu o lungime de aproximativ 19 km, și montarea unui rezervor de apă, în localitate, cu o capacitate de 50 de m3.

Prin implementarea acestui proiect vor fi aduse beneficii directe comunității din Coșernița, prin îmbunătățirea accesului la apă potabilă pentru aproximativ 500 de gospodării casnice cu 1500 de locuitori. Printre beneficiari se numără și 7 instituții publice, precum și 13 agenți economici.

Valoarea totală a investiției se ridică la 8.723.452 de lei, dintre care 7,8 milioane de lei au fost alocate de către Guvernul Republicii Moldova.

La realizarea proiectului din satul Coșernița, cu peste 890 de mii de lei a contribuit și Guvernul României. Totodată, la un alt proiect similar care a fost implementat în satul Cernița, din raionul Florești, Guvernul de la București a acordat un ajutor financiar de peste 5,6 milioane de lei.

Proiectul a prevăzut construcția a 11,55 de km de rețele de apeduct în satul Cernița și montarea unui rezervor de apă, cu o capacitate de 50 de m3. Astfel, acces îmbunătățit la apă de calitate vor avea 282 de gospodării casnice cu 900 de locuitori, inclusiv 6 instituții publice și 7 agenți economici.

Valoarea totală a investiției în cel de-al doilea proiect este de 6.590.298 de lei, dintre care aproape un milion de lei a fost alocat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Subliniem că aceste două proiecte sunt co-finanțate prin Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România. În cadrul acestui acord, Guvernul României a oferit sprijin financiar în valoare totală de 6.049.717 euro, echivalent cu 117,2 milioane de lei, pentru implementarea a 33 de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European”.

Menționăm că, contribuția financiară a Guvernului de la București vine să sprijine inițiativele Guvernului de la Chișinău și reprezintă un pas semnificativ în îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii R. Moldova.

Imprimare