Procedurile de achiziții publice ar putea trece în totalitate pe online. Asta după ce Ministerul Finanțelor, dezvoltatori IT, mai multe ONG-uri și membri ai comunității de afaceri au semnat un memorandum în acest sens.

Cu alte cuvinte, în Moldova urmează să apară 4 platforme online, cum ar fi e-licitatie.md, recunoscute de autoritățile statului prin care să se desfășoare licitațiile. Astfel, dacă o instituție publică anunță un concurs public, nu trebuie decât să o înregistreze pe unul din site-urile ce vor fi lansate în curând, iar doritorii de a participa vor aplica în regim online.

Astfel, fiecare companie va prezenta toate actele în formă electronică, iar toată documentația va fi publică, astfel încât, oricine va putea vedea exact cine, cum și cât licitează. Mai mult, se va putea vedea și stadiul lucrărilor efectuate.

Fiecare cetățean va putea semnala organelor de drept anumite nereguli pe care le va depista, a declarat Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Un astfel de sistem este deja implementat cu succes în Ucraina și în Georgia. Acolo unde, orice licitație este publică și poate fi urmărită online, iar rezultatele sunt transparente și se evită favorizarea unui sau altui ofertant.

La moment, toate procedurile de achiziție publică urmează o procedură birocratică de tip închis, iar rezultatele licitațiilor de multe ori nu sunt cunoscute, iar despre oferte se cunoaște doar post-factum. Lucru ce creează mereu discuții în presă, iar zeci de investigații au arătat diverse favorizări ale unor companii în detrimentul altora. 

Un exemplu ar fi licitațiile netransparente în cadrul scandalului alimentelor alterate pentru grădinițe. Ori, chiar dacă au fost făcute mai multe investigații la temă, nici până acum nu sunt făcute publice grădinițele în care firmele cu probleme au livrat hrana alterată. Ori, în cazul în care datele ar fi online, orice persoană ar putea vedea exact unde și pentru cine livrează compania X sau Y. 

  

Platformele online urmează a fi lansate de la 1 ianuarie 2017. Pentru primele 3 luni, va fi un proiect pilot, iar ulterior va fi luată o decizie finală. Cele 4 platforme sunt create în cadrul unor parteneriate public-private cu Ministerul Finanțelor și cu suportul financiar al BERD.

Imprimare