La trei ani de la lansarea proiectului „Un mediu salubru pentru o dezvoltare durabilă”, la Hânceşti a fost inaugurat poligonul de colectare a deşeurilor solide. „Urmează să identificăm un mecanism funcţional de contractare de către persoanele fizice a serviciilor de salubrizare, în special cei din mediul rural. Însă cel mai important lucru este să-i învăţăm pe oameni să respecte curăţenia”, spune Gheorghe Covaş, directorul Întreprinderii Municipale „Autosalubritate” din Hânceşti.

Din ziua când a fost lansat proiectul „Un mediu salubru pentru o dezvoltare durabilă” şi până în prezent au fost construite 53 de platforme de precolectare a deşeurilor menajere solide, au fost instalate 179 de containere, 26 de euro-containere, 178 de urne stradale, au fost procurate două autospeciale pentru evacuarea gunoiului, s-a cumpărat un buldozer şi o presă de balotat plasticul. Dar cea mai mare, dar şi mai costisitoare realizare a fost construcţia şi darea în exploatare a unui poligon cu o suprafaţă de trei hectare, unde vor fi colectate deşeurile din patru localităţi ale raionului Hânceşti. Proiectul a costat circa 10,7 milioane de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.

S-ar părea că locuitorii oraşului Hânceşti, dar şi cei din comunele Mereşeni, Bozieni şi Logăneşti ar trebui să locuiască într-un mediu curat, or, ei sunt beneficiarii direcţi ai proiectului, în cadrul căruia au fost lichidate 25 de gunoişti neautorizate. Implementatorii proiectului însă susţin că una din cele mai dificile etape este educarea ecologică a cetăţenilor din localităţile partenere. „Unii aruncă gunoiul la marginea râpei, alţii sapă câte o groapă în grădină şi depozitează acolo gunoiul. Aceste acţiuni sunt foarte periculoase pentru mediu, deoarece noi locuim într-o zonă unde apele subterane se află la un metru jumătate adâncime. Vă imaginaţi ce apă beau oamenii de la ţară care, în loc să contracteze serviciul de salubrizare, aleg să-şi distrugă sănătatea?!”, exclamă Gheorghe Covaş. Din spusele lui, încercarea de a-i antrena pe locatarii blocurilor din Hânceşti să facă ordine în curţile caselor a eşuat. „Doar locatarii unui singur bloc, unde se spune că stau oameni cu un venit mai modest, au adunat gunoiul din curte, iar ulterior autospeciala l-a evacuat”, povesteşte directorul întreprinderii „Autosalubritate” din Hânceşti.

Vineri e „zi sanitară” în oraş

Am mers la Hânceşti într-o zi de vineri. Angajaţii întreprinderii „Autosalubritate” şi-au îndeplinit misiunea de a curăţi oraşul de gunoi pe nota zece. Străzile bine măturate par a fi mai luminose, lucru apreciat de orăşeni. „Vineri e zi sanitară în Hânceşti. Bineînţeles că suntem mulţumiţi de ceea ce s-a făcut. Nu ştiam că e vorba de vreun proiect. Am auzit doar că avem un poligon nou. Dacă lucrurile vor merge aşa, vom avea cel mai curat oraş din Moldova. Important este ca noi, cei din oraş, să păstrăm curăţenia care este făcută”, spune Elena Bancu, o locuitoare din Hânceşti. Ea deja a semnat contractul cu întreprinderea „Autosalubritate” şi consideră că banii pe care îi achită sunt direcţionaţi cu folos. Deocamdată doar 50% din numărul total al potenţialilor beneficiari ai proiectului au încheiat astfel de contracte.

Accesul la serviciile de salubrizare

Responsabilii de implementarea proiectului dau asigurări că şi locuitorii de la sate vor avea acces la servciile de salubrizare, în acest scop deja au fost procurate două autospeciale. „O maşină de tip european este pentru oraşul Hânceşti, iar pentru sate a fost procurată una de tip sovietic, care să poată intra şi pe drumurile strâmte”, povesteşte Tudor Meşină, directorul ADR Centru. În curând, primarii localităţilor partenere ale proiectului urmează să se întrunească întro şedinţă comună pentru a stabili metodele de încheiere a contractelor cu persoanele fizice şi modalităţile de achitare a serviciilor de salubrizare. Totodată, se desfăşoară o campanie de informare a locuitorilor despre necesitatea, beneficiile şi costurile serviciului de salubrizare.
După darea în exploatare a poligonului de colectare a deşeurilor solide din oraşul Hânceşti, primarul Alexandru Botnari spera ca în lunile următoare să înceapă prelucrarea deşeurilor. În acest sens, a fost semnat un acord cu o fabrică specializată. „Mizăm pe responsabilitatea cetăţenilor. Este foarte important ca locuitorii să selecteze gunoiul înainte de a-l arunca în tomberon, astfel încât gunoiul să poată fi reciclat”, spune A. Botnari.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea iniţiativelor regionale în vederea îmbunătăţirii factorilor de mediu în regiunea Hânceşti, prin reducerea impactului negativ al deşeurilor menajere solide. ADR Centru îşi propune să monitorizeze procesul post-implementare a proiectului, organizând vizite în teren şi analizând informaţiile care vor fi prezentate de primăriile beneficiare.

de Svetlana Panţa

Tudor Meşină, director ADR Centru: „Groapa poligonului din Hânceşti este prevăzută pentru 15 ani cu o eventuală extindere a suprafeţei. Urmează să fie săpate alte două gropi”.

foto1

Pentru cele 178 de urne stradale din bugetul proiectului au fost alocaţi circa 90 mii de lei.foto2

Gheorghe Covaş, directorul întreprinderii „Autosalubritate” din Hânceşti se plânge că oamenii nu sunt receptivi la iniţiativele de salubrizare: „Unii locuitori spun că platformele sunt prea aproape de casele lor, alţii sunt supăraţi că trebuie să facă vreo douăzeci de paşi pentru a arunca gunoiul”.

foto3

Share
Imprimare