Primarul orașului Soroca, Victor Său, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre cum influențează culorile politice activitatea la Primărie, care sunt diferențele majore între funcțiile de președinte de raion și cea de primar, dacă va candida la următoarele alegeri parlamentare, dar și la cele locale pentru un nou mandat în fruntea municipiului Soroca.

P.: Sunteți în al 2-lea mandat la Primăria orașului Soroca. Ați deținut funcția de primar în perioada 2007-2011 și din 2015 până în prezent. Cum credeți, care a fost motivația locuitorilor orașului de a vă realege în această funcție?

V.S.: În primul rând, a fost hotărârea echipei de a candida la funcția de Primar în anul 2015, prin vot, așa la noi se hotărăște. A doua motivație este votul locuitorilor noștri, ceea ce înseamnă că s-a făcut ceva în oraș, astfel ei și-au dat aprecierea cu privire la ceea ce s-a realizat în 2015.

P.: În perioada 2011-2015 ați deținut funcția de Președinte al raionului Soroca. Ce provocări ați avut în această calitate și care sunt diferențele majore între funcția de președinte și cea de primar?

V.S.: Provocări sunt permanent, noi nu putem să activăm fără careva provocări, așa sunt funcțiile noastre. Eu nu văd diferențe, este o responsabilitate enormă în funcția de președinte, inclusiv și funcția de primar reprezintă o responsabilitate. Unica este că sunt diferite domenii, diferite servicii centralizate. În cadrul Primăriei, întrebările sunt mai mult gospodărește, în cadrul consiliilor, întrebările sunt de ordinul serviciilor. Per ansamblu este aceeași muncă și activitate, de a administra și a conduce corect.

P.: Care este relația Dvs. cu membrii Consiliului local, cum influențează culorile politice activitatea?

V.S.: Cu membrii Consiliului local încă nu am găsit limbă comună, în pofida la nenumărate ore de a încerca să ameliorăm situația. Nu o dată ne-am întâlnit și practic ajungeam la un numitor comun, dar când trebuia să intrăm în ședință, majoritatea erau împotriva inițiativei Primarului. Sperăm, totuși, că se va uita de propriile ambiții și se va începe a lucra pentru societate.

P.: Care sunt cele mai importante realizări înregistratede Dvs. în acest mandat, până acum?

V.S.:Reparația capitală a unor străzi în municipiul Soroca, iluminarea stradală a unor străzi, care niciodată nu au fost iluminate. Până la sfârșitul anului, dorim să iluminăm parcul cu iluminatoare performante și eficiente. În același timp, am amenajat parcurile din preajma regiunii Soroca Nouă, facem lucruri frumoase.

10269336_1642167989338682_3514595259523941393_o

P.: În iunie, anul curent, în presă a apărut un material de investigație, potrivit căruia ați fi fost acuzat de jurnaliști de un conflict de interese – avându-se în vedere încheierea unui contract de prestări servicii cu firma administrată de Natalia Său, soţia Dvs.. Inspectorii de integritate au anunțat că vor examina eventualul conflict, cu ce s-a soldat cazul?

V.S.:Nu a fost un conflict de interese, din start vă spun. Contractul nu a fost semnat de Primarul Victor Său, cide fostul primar interimar, deoarece eu am fost în deplasare. El neștiind cazul – a semnat, la mine a ajuns doar factura pentru achitare la sfârșitul lunii și imediat am anunțat CNI-ul cu privire la acest caz, că serviciul a fost prestat de soție. Însă întreprinderea, ca și toate întreprinderile, care sunt licențiate, are dreptul să presteze serviciul dat conform atât licenței, cât și autorizației de funcționare.

P.: Care sunt alte probleme cu care se confruntă orașul? Cum vedeți soluționarea lor?

V.S.: Problema majoră este că nu sunt noi locuri de muncă și migrația tinerilor din localitate. A doua problemă este că Soroca până la ziua de azi nu dispune de o stație de epurare. La ziua de azi acestea sunt cele mai mari probleme și în societate, cât și în mun. Soroca. Noi ne-am adresat de nenumărate ori către Guvern, am găsit și finanțatori, era vorba de o scrisoare de garanție din partea Guvernului, noi am examinat această posibilitate. Cu părere de rău, am avut răspuns negativ de la Ministerul Finanțelor, deoarece întreprinderea care prestează serviciile de aprovizionare cu apă potabilă are un credit și nu achită la timp întoarcerea acestui credit și a procentelor.

P.: Cu ce localități din alte țări colaborează orașul Soroca? Ce beneficii obține în urma acestor colaborări?

V.S.: Cu mai multe localități, din Federația Rusă- Kostroma, acum deja sunt deciziile Consiliilor locale de ane înfrăți și cu orașul Breansk. Din Ucraina avem relații prietenești cu Hotin, Iampol, Balta și Vinița. Din România – cu Buzău pe data de 18 va fi semnat acordul de înfrățire, iar pe 10 februarie este planificat semnarea acordului de înfrățire cu Suceava. În urma acestei colaborări, în primul rând noi formăm un schimb de experiență, deoarece administrația este diferită. La fel, avem posibilitatea să atragem proiecte de investiții, astfel în România legea permite autorităților locale să aloce surse financiare, dacă au suplimentar venituri, la orașele înfrățite din Republica Moldova. Sper că, pe viitor vom avea posibilitatea ca banii colegilor noștri vor fi folosiți pentru amenajare și investiții în oraș, spre binele locuitorilor.

P.: Având în schimbarea sistemului electoral, admiteți să candidați pentru funcția de parlamentar în cadrul unei circumscripții? Dar la următoarele alegeri locale ale orașului Soroca?

V.S.: Nu am de gând să candidez pentru funcția de parlamentar și nici încă nu am făcut cunoștință cu noua lege primită, timpul va arăta. Nici la următoarele alegeri locale ale orașului – nu doresc să candidez. Sper că cetățenii au apreciat că am făcut multe lucruri frumoase împreună cu echipa din Primărie și Consiliul, însă întotdeauna câte lucruri nu ai face, trebuie să fie schimbări. Sper să vină la conducerea Primăriei o persoană poate și mai pregătită, cu idei și soluții noi.

Imprimare