La 21 decembrie 2020, Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei a organizat o întâlnire online pentru prezentarea evaluării de bază a poziției instituționale și a capacităților organizaționale ale Congresului autorităților locale din Moldova (CALM). Aceasta a oferit o oportunitate de a discuta concluziile și recomandările raportului cu membrii organelor de decizie ale asociației și de a reflecta asupra priorităților strategice de acțiune.

Viorel Furdui, director executiv al CALM, a declarat că evaluarea poziției instituționale este elaborată într-un moment foarte oportun, deoarece strategia asociației expiră la sfârșitul anului 2020. „Constatările și recomandările vor sprijini dezvoltarea strategiei noastre intermediare din 2021 și sperăm că ne va ajuta să progresăm în dezvoltarea instituțională.” La discuție au participat 26 de participanți, inclusiv membri ai Biroului Executiv nou-ales, al Consiliului de Administrație și al Secretariatului CALM.

Raportul este menit să susțină eforturile asociației pentru a-și continua dezvoltarea și creșterea, subliniind punctele forte și sugerând domenii de care ar putea beneficia prin implementarea a noi măsuri adaptate. Evaluarea a fost realizată în consultare cu membrii și partenerii CALM, inclusiv reprezentanți ai autorităților centrale, ai organizațiilor de dezvoltare și ai societății civile. Evaluarea include concluzii și recomandări în domeniile de guvernanță internă, consultarea cu membrii, transparența, percepțiile externe și relațiile cu partenerii, sustenabilitatea financiară, monitorizarea și evaluarea, printre altele. Evaluarea de bază este un instrument elaborat pentru CALM, care va decide cum să o folosească cel mai bine pentru îmbunătățirea performanței sale.

Evaluarea de bază face parte din activitățile de cooperare implementate de Congres în Republica Moldova, care au fost completate în 2020 cu dezvoltarea capacităților în domeniile advocacy și influențarea de politici. Bazându-se pe aceste rezultate, Congresul va încerca să continue să sprijine eforturile pentru o bună guvernanță la nivel subnațional în țară.

Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei implementează în prezent proiectul „Consolidarea culturii dialogului și consultării autorităților locale din Republica Moldova”, în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017 -2020. Proiectul își propune să contribuie la consolidarea capacităților instituționale ale CALM în domenii precum promovarea dialogul politic, buna guvernanță, standardele de management municipal, și furnizarea de servicii de calitate membrilor săi.

Imprimare