Un raport al Consiliului Europei privind poziția instituțională și a capacităților CALM a fost prezentat membrilor și experților CALM la 21 decembrie. În debutul evenimentului online,  reprezentanta Consiliului Europei Marite Moras a felicitat președintele și vicepreședinții CALM cu ocazia obținerii mandatelor de reprezentare a autoritățile locale în perioada următorilor trei ani. Marite Moras a menționat că Consiliul Europei susține CALM în calitate de promotor al drepturilor autorităților publice locale, în conformitate cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale.

Experții Consiliului Europei au specificat că pentru a elabora raportul privind activitatea CALM a fost evaluată poziția instituțională a capacităților și guvernanței interne a CALM; funcțiile și tipurile de intervenții pe care le realizează CALM; necesitățile și așteptările membrilor CALM și astfel au fost identificate prioritățile pentru dezvoltarea strategică începând cu anul 2021.

Printre alte domenii de evaluare au fost structura organizațională, cultura și sistemul de management, sursele de finanțare etc.

Din principalele concluzii ale experților Consiliului Europei desprindem faptul că Congresul Autorităților Locale din Moldova este o organizație de profil înalt, influentă, neafiliată din punct de vedere politic. CALM are o reprezentare  politică și geografică diversă în Consiliul de Administrare și Biroul Executiv. Totodată, CALM a avansat în activitățile orientate spre atingerea unor rezultate importante, precum: implicarea pe diverse domenii de intervenție,  oferirea unor noi servicii membrilor, advocacy în relația cu partenerii interni și externi etc. O altă concluzie a experților Consiliului Europei este că Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a înregistrat progrese în pofida conjuncturilor dificile de activitate. 

Printre observațiile generale, experții Consiliului Europei au scos în evidență faptul că, în general, membrii CALM au o părere bună despre activitatea asociației autorităților publice locale, statutul CALM necesită a fi revizuit pentru a răspunde anumitor lacune și lipsei de precizie în anumite domenii etc.

„Constatările și recomandările cu privire la guvernarea internă a CALM vor fi utile în procesul de elaborare a  viziunii strategice a CALM pentru următoarea perioadă de activitate”, a declarat Viorel Furdui, director executiv al CALM.

Potrivit vicepreședintelui CALM, primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru, în procesul de evaluare a activității CALM trebuie să ținem cont de contextul în care a apărut și s-a dezvoltat asociația. „Acest studiu va fi util CALM în procesul de dezvoltare instituțională și sugerează anumite domenii  care urmează să beneficieze de o atenție mai sporită.”

Elaborarea raportului Consiliului Europei privind poziția instituțională și a capacităților CALM este parte a proiectului „Consolidarea culturii dialogului si consultării autorităților locale din Republica Moldova” implementat de Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Scopul proiectului este de a consolida capacitățile instituționale a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și de a responsabiliza asociația în vederea fortificării cooperării ce vizează dialogul în domeniul politicilor publice și de advocacy, precum și de a susține a membrilor CALM în domenii precum bună guvernare, standarde de gestionare a comunităților și furnizarea serviciilor calitative.

Atât reprezentanții CALM, cât și experții Consiliului Europei și-au exprimat speranța că proiectul implementat de Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în vederea consolidării capacităților CALM va continua și în anul 2021.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare