La inițiativa Ambasadorului Republicii Letone în R. Moldova, Dl Uldis Mikuts, la  5 septembrie 2022, directorul executive al  CALM Viorel Furdui și coordonatorul de relații internaționale din cadrul CALM, Alexandru Osadci au avut o întrevedere cu Excelența sa.

Discuție s-a axat pe trei subiecte strategice:  

  1. Prioritățile și problemele APL din Republica Moldova;
  2. Cooperarea dintre APL și asociațiile acestora din R. Moldova și Letonia;
  3. Inițiativele comune și susținerea reformelor în domeniu de către Guvernul Letoniei, inclusiv a  activităților CALM și APL.

Viorel Furdui a apreciat inițiativa Ambasadorului Letoniei de a coopera cu CALM,  dar și precedenta cooperare fructuoasă dintre Guvernul Letoniei, CALM și APL din R. Moldova, menționând în mod special suportul acordat de către Asociația Letonă a autorităților locale și regionale Congresului Autorităților Locale din Moldova, inclusiv susținerea personală a fostului președinte al Asociației Letone a APL, Andris Jaunsleinis.

Părțile au trecut în revistă problemele APL din R. Moldova, prioritățile la capitolul reformă și dialogul cu Guvernul Republicii Moldova. Excelența Sa a fost informat despre întrevederea ce urma să aibă loc la 6 septembrie a CALM cu reprezentanți ai Guvernului, inclusive cu Prim-Ministra Natalia Gavrilița, dar și despre ședința plenară a Consiliului CALM ce se va desfășura la 7 septembrie, inclusiv despre principalele aspect ce urmează a fi abordate în cadrul acestor evenimente.  

În mod special, părțile au acordat o atenție sporită priorităților din domeniul descentralizării financiare. Domeniul salarizării și impedimentele ce trebuie înlăturate pentru buna funcționare a APL,  în rezultatul inflației uriașe înregistrate în țară și scăderii drastice a veniturilor funcționarilor APL și aleșilor locali, au fost alte subiecte abordate în cadrul întrevederii. Ambasadorul Letoniei în R. Moldova a fost informat și  despre lipsa inițiativelor guvernanților de a compensa adecvat pierderea veniturilor APL.  

În mod special, Excelența Sa s-a interesat de posibilitățile unei eventuale reforme administrativ-teritoriale și care ar fi prioritățile acesteia.

De asemenea, s-a vorbit despre aspectele pozitive și negative ale reformei administrativ-teritoriale implementată relative recent în Letonia, în rezultatul căreia  numărul municipalităților a fost redus de la circa 130 până la aproximativ 40. Ambasadorul a fost informat și despre experiența anterioară a RM în realizarea reformei administrativ-teritoriale (anii1999-2003), dar și despre posibilitățile reale de a implementa o eventuală reformă cu un an înainte de alegerile locale din 2023. Propunerea CALM de municipalizare a Consiliilor raionale a constituit un alt subiect al discuției dintre părți. De asemenea, partea letonă a fost interesată să afle despre experiența APL în gestionarea crizei refugiaților.

Alte aspecte privind cooperarea dintre cele două state la nivel local, cum ar fi proiectele Guvernului Leton pentru APL, înfrățirile și cooperările dintre municipalități, cooperarea descentralizată, precum și cea dintre asociațiile din R. Moldova și din Letonia au fost, de asemenea, subiecte abordate de părți.  Dl Ambasador a invitat CALM să vină cu inițiative de cooperare, inclusiv în contextul perspectivei integrării europene a Republicii Moldova, odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea în UE.

Imprimare