CONDIȚII // Grație finanțării primite din grantul românesc pentru modernizarea instituțiilor preșcolare din R. Moldova, locuitorii din Porumbești, raionul Cantemir, au astăzi o grădiniță modernă

Zgribulit de frig, lăsându-se dus de mână de mămica lui, Mihăiță se îndreaptă, dimineața, spre grădinița din satul Porumbești din raionul Cantemir.

Ajuns acolo, băiețelul se grăbește să deschidă ușa noii clădiri, dată în exploatare în urmă cu cinci luni. Grădinița a fost construită, din temelie, timp de un an. Cheltuielile au fost acoperite, în mare parte, din grantul oferit de statul român pentru modernizarea instituțiilor de învățământ preșcolar din R. Moldova.

Ani de coșmar

Nouă, modernă și confortabilă, grădinița din satul Porumbești trezește astăzi invidia locuitorilor din satele învecinate. Porumbeștenii au fost însă nevoiți să aștepte mai bine de 15 ani pentru a se putea bucura de astfel de condiții pentru copiii lor.

Până în noiembrie 2014, grădinița din sat își avea sediul în două case bătrânești din Porumbești (închiriate de la particulari – n.r.) și o clădire a unei foste case pentru specialiști.

„Condițiile erau foarte proaste. Nu aveam decât două grupe, destinate copiilor care urmau să se pregătească de școală. Într-o încăpere de 30 de metri pătrați dormeau și făceau activități 30 de copilași. Din lipsă de spațiu, copiii stăteau mai mult la masă și dormeau câte doi în pătuc. Pe cei mai mici, părinții erau nevoiți să îi țină acasă. Din cei 121 de micuți din sat, doar 60 frecventau grădinița”, își amintește directoarea instituției, Gheorghina Pleșu.

Un deceniu de așteptare

Primarul localității, Tudor Munteanu, susține că și-a propus drept scop să ridice o nouă grădiniță în comunitate încă în 2003, atunci când a ajuns la cârma satului. A pregătit proiectul tehnic și a pornit în căutarea finanțării.

„Mă agățam de orice proiect auzeam, dar nimeni nu era dispus să ridice o grădiniță de la zero. Lucrurile s-au schimbat când în localitatea noastră a venit fostul premier Vlad Filat și a discutat cu mămicile din sat. Atunci nu a spus nimic. Dar se vede că a fost emoționat. Peste puțin timp am aflat că proiectul nostru a fost acceptat și vom avea o grădiniță în localitate”, afirmă alesul local.

Costul total al lucrărilor se ridică la 8,8 milioane de lei, dintre care 2,5 milioane de lei reprezintă contribuția din bugetul de stat, iar alte 6 milioane de lei – bani din grantul oferit de România pentru modernizarea grădinițelor din R. Moldova.

Cea mai arzătoare problemă

„Lipsa unei grădinițe a fost dintotdeauna cea mai arzătoare problemă în Porumbești. În satul nostru nivelul de natalitate este unul destul de bun. Cam în fiecare an se nasc circa 29 de copii, așa că necesitatea unei grădinițe era vitală. Se întâmpla să vină dimineață părinții și să își lase copiii pe pragul grădiniței și să plece, pentru că nu mai aveau cu cine să îi țină acasă. Încercam prin toate posibilitățile să fac rost de finanțare, dar, sincer să fiu, la un moment dat îmi pierdusem și eu deja speranța”, recunoaște primarul, extrem de recunoscător Guvernului României, grație căruia, astăzi, copilașii din Porumbești au o grădiniță europeană.

„A sporit și interesul din partea cadrelor didactice. Avem tot mai multe cereri de angajare, dar nu mai avem funcții vacante”, ne spune directoarea.

Oaspetele „de vază”

În toamna anului trecut, cu o lună înainte ca grădinița să își deschidă ușile pentru copilașii din sat, în Porumbești a venit într-o vizită premierul României, Victor Ponta. După ce a inspectat șantierul de construcție, oficialul s-a întreținut cu oamenii din sat, care își amintesc și acum de oaspetele „de vază”, care le-a călcat în sat.

Astăzi, în Porumbești nu există copil de vârstă preșcolară ai cărui părinți să își dorească să-l dea la grădiniță și să nu o poată face.

„Îi primim pe toți. Avem, deocamdată, școlarizați 90 de preșcolari, dar, din luna mai, acestora li se vor alătura și copiii ai căror părinți au fost nevoiți să îi ducă la grădinițele din satele vecine”, afirmă Gheorghina Pleșu.

780 de grădinițe, reparate din grantul românesc

Din grantul de 20 de milioane de euro, oferit de Guvernul României pentru modernizarea instituțiilor preșcolare din R. Moldova, sunt reabilitate 780 de grădinițe din 32 de raioane.

Beneficiari ai acestor investiții sunt circa 30 de mii de copii. În grădinițele în care învață acești micuți au fost reparate acoperișurile, schimbate ușile și ferestrele, a fost reparat sistemul de încălzire și construit sistemul de canalizare, au fost amenajate terenuri de joacă, instalate pavilioane, a fost procurat mobilier și jucării.

Grădinița din satul Porumbești este, însă, una dintre puținele din acest proiect care a fost ridicată din temelie.

Imprimare