CALM A MEDIAT IDENTIFICAREA UNOR SOLUȚII ÎN PROCESUL DE DEPERSONALIZARE A ACTELOR ADMINISTRATIVE DE CĂTRE SECRETARII CONSILIILOR LOCALE

Circa 300 de secretari ai Consiliilor locale au participat în cadrul ședinței online cu genericul „Corectitudinea depersonalizării actelor administrative plasate în Registrul de stat al actelor locale”. Evenimentul a fost organizat la inițiativa  Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Cancelaria de Stat și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal  (CNPDCP). Subiectul devenise unul arzător în contextul în care în plină campanie electorală au fost inițiate controale privind corectitudinea depersonalizării actelor administrative plasate în Registrul de stat al actelor locale (RSAL), iar identificarea unor soluții ce ar facilita activitatea secretarilor devenise una stringentă.

Află mai mult >>

PREȘEDINTELE CALM TATIANA BADAN: „PRIMARII SUNT HĂRȚUIȚI ÎN TOATE CAMPANIILE ELECTORALE”

Cu ocazia stabilirii viitoarei misiuni internaționale de monitorizare a alegerilor în Republica Moldova, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Tatiana Badan a participat la briefingul parlamentar organizat de delegațiile Adunării Parlamentare OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Parlamentului European. Tatiana Badan a informat comunitatea parlamentară europeană despre rolul APL în procesul de pregătire a alegerilor anticipate parlamentare din Republica Moldova, dar și despre problemele și îngrijorările privind organizarea viitoarelor alegerilor bazate pe un proces democratic.

Află mai mult >>

AUTONOMIA LOCALĂ ȘI DESCENTRALIZAREA TREBUIE SĂ DEVINĂ O PRIORITATE MAJORĂ PENTRU ACTUALUL PARLAMENT! SUNTEM GATA SĂ CONTRIBUIM ȘI SĂ NE IMPLICĂM PLENAR!

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui consideră că rezultatele alegerilor anticipate creează premise pentru dezvoltarea administrației publice locale și a comunităților locale.

Află mai mult >>

DEPUTATUL NOU ALES LARISA VOLOH: „VA FI MULT MAI UȘOR SĂ GĂSESC SOLUȚII ȘI SĂ LE PROMOVEZ ÎN PARLAMENT CUNOSCÂND PROBLEMELE DE LA TALPA ȚĂRII”

În rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, primarul de Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM și președintele Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM Larisa Voloh a obținut mandatul de ales al poporului.

Află mai mult >>

DEPUTATUL NOU ALES IURIE PASAT: „NICI ÎN CELE MAI FRUMOASE VISE NU MI-AM IMAGINAT CĂ ECHIPA PAS MĂ VA ALEGE PENTRU O ASEMENEA FUNCȚIE RESPONSABILĂ”

Iurie Pasat, primarul satului Bălceana, raionul Hâncești, a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În cadrul unui interviu pentru calm.md, noul deputat ales vorbește despre această victorie, dar și despre schimbările necesare în domeniul APL.

Află mai mult >>

IGOR MUNTEANU: „GUVERNUL TREBUIE SĂ-ȘI CALCULEZE RESURSELE ȘI EFORTUL PENTRU CA SĂ NU DEZAMĂGEASCĂ”

Fostul deputat Igor Munteanu despre resetarea sistemului politic și pașii pe care ar trebui să-i întreprindă viitoare guvernare pentru a nu dezamăgi cetățenii.

Află mai mult >>

ELENA BODNARENCO: „TOATE FONDURILE DE DEZVOLTARE TREBUIE DEPOLITIZATE PRIN LEGE”

Elena Bodnarenco va reprezenta în Parlamentul Republicii Moldova Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Deputatul afirmă că opoziția nu va susține proiectele ce ar putea avea consecințe nefaste asupra oamenilor și comunităților locale.

Află mai mult >>

REZULTATELE ALEGERILOR PARLAMENTARE PENTRU APL – AȘTEPTĂRI, OBIECTIVE ȘI POSIBILE SCHIMBĂRI!

Câștigând alegerile parlamentare anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate va deține majoritatea în Parlament și va putea forma noul Guvern. Ce ar putea însemna această resetare a sistemului politic pentru autoritățile publice locale, ce așteptări au acestea, forțele politice din opoziție și cele extraparlamentare de la noua guvernare aflăm în cadrul emisiunii „La înălțime cu CALM”. Protagoniștii acestei ediții sunt deputatul nou ales Larisa Voloh, primar de Palanca, Ștefan Vodă; deputatul nou ales Iurie Pasat, primar de Bălceana, Hâncești; directorul executiv al CALM Viorel Furdui; deputatul Elena Bodnarenco și fostul deputat Igor Munteanu.

Emisiunea „La Înălțime cu CALM” poate fi ascultată pe site-ul calm.md

Vă mulțumim că alegeți să fiți alături de noi! Oamenii informați sunt puternici!

Află mai mult >>

LEONID BOAGHI, PRIMAR DE SIREȚI, STRĂȘENI: „DEȘI S-AU ÎMPRĂȘTIAT ÎN LUMEA MARE, MULȚI BĂȘTINAȘI VOR SĂ NE AJUTE SĂ CONSTRUIM O ȚARĂ FRUMOASĂ”

Oamenii din comunitate trebuie să se țină împreună, doar astfel este posibil de a înregistra rezultate, de a schimba fața localității și de a motiva pe cei plecați să revină acasă.  Acesta este crezul primarului de Sireți, Strășeni Leonid Boaghi care a împărțit mapamondul în 15 zone și încearcă să identifice cât mai mulți sirețeni stabiliți cu traiul peste hotare, dar cu rădăcinile și amintirile prea puternic legate de oamenii și locurile din inima Republicii Moldova. Leonid Boaghi crede că administrația publică locală poate fi utilă pentru băștinașii care astăzi reprezintă diaspora noastră, dar și cei care au ales să părăsească Republica Moldova pot fi de mare folos pentru comunitățile în care au crescut și s-au format.

Află mai mult >>

PRIMARUL COMUNEI BĂCIOI ILIE LEAHU: „ESTE NEVOIE SĂ DEBIROCRATIZĂM PUTEREA CENTRALĂ”

Ilie Leahu a devenit primar al comunei Băcioi la 29 de ani. La un an de mandat, majoritatea consilierilor locali care reprezintă diverse partide politice, în semn de recunoaștere a efortului pe care îl depune în activitatea de zi cu zi, îi acordă primarului o diplomă de onoare.  Un gest demn de toată aprecierea, în condițiile în care este unul extrem de rar întâlnit în localitățile noastre. În cadrul unui interviu pentru calm.md, Ilie Leahu ne spune cum e să activezi în administrația publică locală, care sunt problemele din comunitate, dar și cum ar putea fi soluționate acestea.

Află mai mult >>

APL DIN UTA GĂGĂUZIA, DE ASEMENEA, AU NEVOIE DE DESCENTRALIZARE ȘI AUTONOMIE! DESCENTRALIZAREA NU TREBUIE SĂ SE OPREASCĂ DOAR LA NIVEL DE REGIUNE!

APL din UTA Găgăuzia vin cu o serie de propuneri pentru viitoarea guvernare în ceea ce privește descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. În cadrul unei inițiative legislative, APL din UTA Găgăuzia explică faptul că în ciuda numeroaselor dificultăți în funcționalitatea UTA Găgăuzia, în primul rând din cauza vulnerabilității statutului său juridic – Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei 344/1994 are statutul de lege organică, nu constituțională, ca în autonomiile europene (concluzia este reflectată în recomandările Comisiei de la Veneția 191/2001), care o face dependentă și subordonată altor legi organice adoptate după 23 decembrie 1994, autonomia are loc, în primul rând, în baza aspectului financiar.

Află mai mult >>

 

Imprimare