Alte trei camioane cu ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni au sosit astăzi la Bălți. Este vorba despre un ajutor de aproape 10 tone, estimat la 30 de mii de euro. Produsele alimentare, de igienă, haine, jucării și pături au ajuns în țara noastră grație Consulatului României la Bălți, deputaților din România, dar și voluntarilor din Germania și Franța.

„Înțelegem că Moldova a fost, cel puțin pentru ucraineni de pe această parte, primul refugiu și știm că aveți un număr foarte mare de refugiați. Și tocmai în acest context am înțeles să venim cu aceste ajutoare”, spune Dan Barna.

Vicepreședintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dan Barna, a declarat că acesta este un efort de umanitate din întreaga Europă.

„Împreună cu voluntarii de aici – am văzut că o parte sunt chiar refugiați care au pus mâna la descărcat camionul și e foarte bine – am reușit să lăsăm aceste produse și sperăm să fie de sprijin. Faptul că un pic din efortul nostru poate să contribuie la efortul mult mai mare pe care voi îl faceți aici, având un număr atât de mare de refugiați, e un lucru pe care îl consider firesc și normal. E important să ne sprijinim atunci când suntem într-o situație delicată”, susține Dan Barna.

„Am fost în Bălți, am văzut că e nevoie de ajutor. Am promis că revenim și că continuăm să ajutăm, am mai trimis un camion, astăzi am revenit cu mai mult sprijin. Vom continua să facem acest lucru”, susține Silviu Dehelean, deputat de Bihor în Parlamentul României.

„Gesturi frumoase și speranțe. Și nu numai din partea românilor, din partea multor oameni care pe noi ne-au perceput ca fiind intermediari pentru acest sprijin și destul de încredere, încât să își poată trimite resurse către noi”, spune Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României.

Voluntarii locali au ajutat la perfectarea actelor pentru transportarea celor trei camioane la Bălți.

„O parte o să luăm la centrul logistic, unde o să distribuim prin toată țara. S-a format deja un grup de inițiativă așa puternic la Bălți și dăm dovadă de o solidaritate, o societate civilă veritabilă. Și acum colaborăm cu toți care ne ajută. Și astăzi ați văzut la Dumbrava Albă avem cele mai înalte fețe din Parlamentul României. Și îi vedem aici descărcând. Eu sunt foarte impresionată. Sunt foarte simpli și întreabă de ce mai avem nevoie”, povestește Diana Grosu, președinta asociației Lex21.

 

„Ne bucură mult că vecinii Republicii Moldova fac atâta efort și, practic, zilnic vin camioane cu ajutor, inclusiv, aici, în Bălți”, spune Corneliu Vrabie, avocat, lector universitar la USARB.

În prezent, la „Dumbrava Albă” din Bălți sunt cazate 109 de persoane, dintre care 26 sunt copii.

„Îi hrănim de trei ori pe zi. Apă caldă, apă rece, dușul fiecare cameră îl are și le place. Și ne ajută voluntarii care sunt. Iată, din România aduc. Scriu „îmi trebuie una, îmi trebuie alta” și dăm la voluntari și care poate, aduce. Consulul României”, povestește Vasile Mutruc, directorul taberei de odihnă „Dumbrava Albă”.

Soții Vejnoveț au câte 75 de ani. La bătrânețe au fost nevoiți să-și părăsească casa din Nikolaev și pe toți cei dragi.

„Ne-a plăcut mult primitorul oraș Bălți și am decis să rămânem aici. Și aproape de casă, și ne primesc foarte bine. Suntem foarte recunoscători poporului moldovenesc pentru bunătatea lui. Sunt unite popoarele noastre, prietenoase. Le mulțumim și lor”, spune Tatiana Vejnoveț.

Irina este din Odesa, iar astăzi are o bucurie dublă, pentru că băiețelul ei împlinește șapte ani.

„Cum putem, așa și vom sărbători. Cu privire la ceea ce ne este necesar, foarte mulți oameni ne ajută și voluntarii ne-au asigurat aici mâncare, aduc alimente și copiilor mici ce le trebuie, scutece. În principiu, avem tot și suntem foarte recunoscători locuitorilor Moldovei și tuturor care ne ajută și ne sprijină în lumea întreagă”, spune Irina.

Amintim că, ieri, alte șapte tone de ajutor din România au ajuns la Bălți.

Imprimare