Valentina Pisarenco este primară la al doilea mandat în satul Cimișeni, Criuleni.

Satul Cimişeni are o suprafaţă de circa de 30.02 kilometri pătraţi. Localitatea se află la o distanța de 65 km de orașul Criuleni și la 25 km de Chișinău. Conform recensământului din 2014, în Cimișeni locuiesc  2890 de oameni. Potențialul turistic al localității este valorificat grație plantațiilor de salvie și levănțică, dar și multitudinii de izvoare existente. Pepiniera de levănțică, amplasată la intrarea în localitate, se întinde pe o suprafață de un hectar și jumătate și reprezintă pricipala atracție turistică.

Satul Cimișeni este înfrăţit cu localitatea Bascov din județul Argeș, România. „Ne ajutăm reciproc și implementăm împreună  proiecte de dezvoltare comunitară. Datorită acestei înfrățiri a fost renovată Grădinița „Ghiocel” din Cimișeni. Totodată, avem o colaborare pe plan economic, social, și cultural. Proiectele comune au ca scop apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului”, afirmă primara.

Primăria Cimișeni depune efort maxim pentru dezvoltarea satului și creșterea calității vieții locuitorilor. Un indicator al reușitei APL sunt activitățile și proiectele implementate în ultima perioadă, cum ar fi:

  1. Semnarea Acordului de Colaborare dintre Primăria Cimișeni și Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA), cu privire la implementarea proiectului ,,Registrul Vitivinicol”;
  2. Elaborarea Planului Urbanistic de Dezvoltare a satului (PNUD) ;
  3. Schimbarea pilonilor electrici care prezentau pericol pentru securitatea și sănătatea cetățenilor ;
  4. Semnarea Acordului de Parteneriat și Colaborare dintre APL Cimișeni și AO ,,Centru de Justiție Socială ECHITATE” ;
  5. Renovarea, împreună cu locuitorii, a unei porțiuni din strada Salcâmilor și str. Mioriței;
  6. Plombarea unei porțiuni de pe strada Cerealelor, cu suportul SRL „Cotoman Agro” ;
  7. Implementarea proiectului din cadrul programului de granturi „Accelerator 1+1″ ,Incubatot,, DAR 1+3 ,acordat de PNUD Moldova și Elveția ;
  8. Extinderea străzii centrale;
  9. Lucrări de modernizare a fațadei Primăriei;
  10. Crearea paginii web a Primăriei Cimișeni –https://primariacimiseni.md/
  11. La moment, are loc etapa de licitație a proiectului,,Ecologie verde-un pas spre viitor pentru instituțiile educaționale din s.Cimișeni,, Obiectivul general constă în creșterea eficienței energetice a instituțiilor educaționale (grădiniță și gimnaziu), prin dotarea clădirilor cu sistem fotovoltaic.

„În următorii ani ne propunem să dezvoltăm proiecte în domenii precum micul business, în special prin cultivarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor. Vrem să facilităm procesul de consolidare a terenurilor Agricole, prin înfiinţarea de noi asociaţii  agricole. Totodată, ne dorim valorificarea potențialului turistic; modernizarea, dezvoltarea şi eficientizarea sistemului de educaţie; optimizarea sistemului de sănătate şi protecţie socială; reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi de agrement și punerea în valoare a patrimoniului cultural al localităţii. Lucrăm asupra proiectelor ce au ca obiectiv protecția mediului ambiant și utilizarea rațională a resurselor naturale. Am dat start procesului de implementare în activitatea APL a unui sistem instituţional modern şi transparent. Urmărim consolidarea implicării civice în dezvoltarea satului şi în procesul decizional. Suntem siguri că obiectivele propuse vor fi atinse în următorii ani și vor avea un impact de lungă durată”, afirmă Valentina Pisarenco.

Despre activitatea Rețelei Femeilor CALM, pirmara spune că datorită acesteia s-a reușit implementarea mai multor inițiative sensibile la gen, printre acestea fiind și renovarea stației de așteptare a transportului public de la intrarea în localitatea pe care o administrează. Scopul acestuia este îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din satul Cimișeni și consolidarea condițiilor favorabile de trai pentru fete, băieți, femei și bărbați.

„Venind în funcţia de primară, o femeie îşi dublează sarcinile. La fel cum în familie femeia gestionează bugetul şi pune toate lucrurile la punct, aşa face şi la primărie. Rețeta pentru o primară și o activitate productivă este să aibă niște consilieri activi, dar și foarte MUUULTĂ răbdare stropită cu multe speranțe. Dorința și visele unei primare sunt ca localitatea pe care o administrează să devină cu adevărat european. „

Despre planurile de viitor spune că sunt mărețe, depinde deja ce se va decide în privința reformei teritorial- administrative.

Imprimare