Valentina Buzu este unul dintre tinerii care au  avut curajul să candideze pentru funcția de primar și a câștigat competiția. Acum administrează satul Peresecina cu o populație de 8114 locuitori. Consideră că dezvoltarea unui stat începe de la sate, iar noua generație de primari, alături de colegii lor cu mai multă experiență au toate șansele să contribuie la această schimbare.

Este nevoie de multă determinare, de încredere pentru a candida și a câștiga o competiție electorală?

Valentina Buzu: Avântându-mă în competiția electorală din Peresecina știam că am făcut niște lucruri pentru comunitatea mea în calitate de viceprimar iar  oamenii au pus preț pe activitatea mea. Multă încredere mi-a dat și echipa mea de consilieri, ei fiind determinați să învingem pentru a dezvolta satul Persecina și acest lucru s-a întâmplat.

Ce au spus oamenii dragi Dvs atunci când v-ați avântat în această campanie electorală? Nu au considerat că nu e treaba unei femei să se confrunte cu atâtea obstacole?

Valentina Buzu: Nu. Familia m-a susținut în totalitate. Părinții mei au fost cam sceptici și considerau că mai bine activam în domeniul juridic și nu mă implicam în APL. Nu am putut însă pentru că mă durea tot ceea ce se întâmpla în localitate. Conștientizam că ceea ce se realiza eu aș fi putut să fac un pic mai bine, aș putea aduce plus valoare și aceste lucruri m-au făcut să candidez în Peresecina.

V-am văzut foarte activă în cadrul evenimentelor organizate de CALM. De ce sunt importante pentru Dvs aceste întâlniri, instruiri, mai ales că aveți experiență în domeniul APL?

Valentina Buzu: Orice întrunire la CALM este o fortificare a experienței pe care o avem. Chiar dacă cunoaștem legislația sunt și unele lucruri cărora nu le atragem atenția.  În cadrul evenimentelor organizate de CALM suntem atenționați la anumite detalii, anume acestea sunt foarte importante în activitatea noastră.

Recent ați participat în cadrul unui eveniment organizat în municipiul Strășeni privind migrația și dezvoltarea locală. Ce ați avut de învățat din această experiență?

Valentina Buzu: Am avut de învățat doar lucruri bune. Tind și eu să am comunicarea pe care o are Dna primar Valentina Casian cu locuitorii din localitatea sa, dar și cu băștinașii care au plecat din municipiul Strășeni. Am avut și noi o colaborare cu băștinașii care au plecat din Peresecina. Am implementat un proiect cu suportul MiDL, după care am cam pierdut această legătură și îmi doresc să o reiau, atât în ceea ce privește dezvoltarea localității, precum și în acțiuni caritabile pe care am putea să le facem împreună în localitate.

Doriți să dezvoltați localitatea pe care o reprezentați, deși APL au puține posibilități în acest sens. Cum veți proceda în aceste condiții?

Valentina Buzu: Este adevărat, dar eu mizez pe apelurile de proiecte valabile pentru asociațiile obștești și APL. Nu  mă bazez doar pe defalcările de la bugetul central, sper că vom putea aplica la toate proiectele destinate APL.

Ce vă doriți să realizați în următorii patru ani?

Valentina Buzu: În primul rând, îmi doresc să consolidez locuitorii în jurul administrației publice locale. Dacă am avea o comunicare bună, ei ar înțelege care sunt riscurile la care se expune administrația publică locală, funcționarii și primarul atunci când se dorește implementarea cu brio a unui proiect. Următoarea etapă este să finalizez construcția rețelelor de canalizare și a stației de epurare. Proiectul este depus la Fondul Ecologic Național încă din anul 2015. În 2017 am beneficiat de o primă tranșă în valoare de un milion de lei. Acum am depus un demers către Consiliul de Administrare al Fondului Ecologic pentru următoarea tranșă, dar sper că și cu propriile forțe să derulăm aceste lucrări. Mizez pe agenții economici și pe contribuția locuitorilor deoarece la audierile publice privind bugetului local aceasta a fost doleanța locuitorilor care și-au manifestat dorința de a se implica.

Am impresia că satele noastre se dezvoltă sau, cel puțin, nu pier datorită unor oameni ca Dvs, care se implică și se dedică muncii pe care o fac. Cum credeți, mai avem mulți asemenea oameni în comunitățile noastre locale?

Valentina Buzu: În campania electorală am făcut o monitorizare și am constatat că foarte mulți tineri s-au implicat și au câștigat. Este îmbucurător faptul că tinerii tind să facă niște schimbări în localitățile rurale, pentru că dezvoltarea unui stat începe de la satele noastre. Cred că sunt mulți oameni care doresc o schimbare și începem încet, dar sigur, de la satele noastre, după care vom ajunge la celelalte nivele.

Ce le doriți oamenilor în preajma acestor sărbători?

Valentina Buzu: Multă sănătate, prosperitate și bunătate! Orice lucru făcut din bunătate se va realiza mai ușor, implicarea nu va costa atât de mult și va fi mult mai eficient!

Vă mulțumim!

Imprimare