Nouăsprezece şcoli şi grădiniţe din raionul Leova vor trece, în sezonul de toamna-iarnă 2014-2015, la încălzirea pe baza de biomasă. Instituţiile publice leovene vor avea, în premieră pe ţară, un serviciu unic de asigurare cu agent termic, creat şi dezvoltat în cadrul unui parteneriat public-privat pe durata următorilor 11 ani. Acestea sunt prevederile-cheie ale primului model de Parteneriat Public–Privat în sectorul energiei din biomasă, lansat recent în raionul Leova.

Semnarea Acordului de Parteneriat Public–Privat în raionul Leova pentru construcţia celor 19 centrale termice pe biomasă şi crearea serviciului comun de gestionare a acestora a avut loc miercuri, 28 mai. Acordul a fost parafat de către preşedintele raionului Leova, Efrosinia Creţu, şi directorul companiei Green–Farm, Valeriu Pleşca, în prezenţa partenerilor de implementare a proiectului: PNUD Moldova, Delegaţia UE în R. Moldova, Agenţia pentru Proprietate Publică, Agenţia pentru Eficientă Energetică, a primarilor localităţilor beneficiare, consilierilor şi funcţionarilor de nivel republican şi raional.

Înainte de semnarea documentului oficial care va reglementa responsabilităţile partenerilor şi va asigura durabilitatea proiectului, antreprenorul şi finanţatorii au participat la ceremonia simbolică de tăiere a panglicii inaugurale pe terenul comun al liceelor teoretice „Nicolae Spătaru” şi „Lev Tolstoi” din oraș, unde este preconizată construcţia în timpul apropiat a centralei moderne pe bază de biocombustibil.
La faţă locului, dar şi în sala de şedinţe a Consiliului Raional Leova, unde a avut loc semnarea propriu-zisă a Acordului, în numele sau personal, dar şi al administraţiei raionului Leova, Efrosinia Gretu a ţinut să le mulţumească tuturor celor prezenţi la eveniment pentru faptul că au sprijinit şi au ghidat, pas cu pas, autorităţile publice locale – începând de la idee şi până la momentul tragerii liniei de start a proiectului, şi pentru că împărtăşesc aceleaşi sentimente de realizare şi bucurie.

Proiectul din Leova, deschizător de drumuri

„Dacă până astăzi, parcurgând o cale anevoioasă, noi doar am discutat, am negociat şi perfectat acte, astăzi începem un lucru mult mai greu şi mai important – atât pentru partenerul public, Consiliul Raional Leova, cât şi pentru partenerul privat, compania Green–Farm – de a implementa proiectul, adică de a transpune în practică ceea ce până în prezent am stipulat în actele şi contractele perfectate. Semnarea contractului de parteneriat public-privat constituie pentru raionul Leova o filă istorică pe motiv că atât pentru noi, cât şi pentru Republica Moldova, este vorba de un proiect pilot. Emoţii cu atât mai mari mă încearcă astăzi, deoarece de rezultatul acestui proiect în raionul Leova va depinde pe viitor şi atitudinea organismelor şi structurilor internaţionale faţă de Republica Moldova şi față de celelalte raioane care vor dori să beneficieze de asemenea proiecte. Ţin să mulţumesc în primul rând reprezentanţilor delegaţiei UE şi ai PNUD-ului pentru sprijinul acordat, deoarece cu banii pe care-i avem în bugetul raionului şi în bugetele APL de nivelul I este foarte greu să realizezi obiective majore şi să poţi crea unele condiţii şi beneficii pentru cetăţenii care aşteaptă schimbarea cea mare în Republica Moldova de mai bine de 20 de ani”, a punctat Efrosinia Gretu.

Preşedinta raionului Leova a subliniat că semnarea Acordului de Parteneriat Public–Privat este un pas foarte important şi pe motiv că beneficiile acestui proiect vor fi adresate copiilor, tinerei generaţii. „Observaţi că, în marea lor majoritate, beneficiare ale parteneriatului public-privat sunt instituţiile şcolare şi preşcolare Tinerii de astăzi vor administra Republica Moldova de mâine, că stat membru al Uniunii Europene. De aceea este necesar să investim în copii că să-i creştem sănătoşi şi bine pregătiţi”, a spus Efrosinia Gretu.

În discursul sau înflăcărat, preşedinta raionului Leova nu i-a trecut cu vederea nici pe ceilalţi parteneri de cooperare, menţionând în mod special contribuţia esenţială adusă la proiect a lui Nicolae Zaharia, reprezentant al Agenţiei pentru Eficientă Energetică, a lui Ion Potlog, şef al Direcţiei parteneriat public–privat a Agenţiei pentru Proprietate Publică, şi a membrilor din aparatul sau administrativ.

Referindu-se, pe post de moderator al momentului istoric de la Leova, la beneficiile proiectului de parteneriat public–privat, Nicolae Zaharia (AEE) a reiterat că, drept urmare a trecerii masive a instituţiilor publice la energie pe biomasă şi a gestionării acestora în cadrul unei afaceri dezvoltate şi controlate în comun cu un agent economic privat, Consiliul Raional Leova va avea garanţia prestării unui serviciu bazat pe principii de piaţă. Şi astfel exploatarea centralelor termice noi instalate nu va fi o îngrijorare a APL sau a managerilor şcolari. De asemenea, se prevede crearea de noi locuri de muncă pentru specialiştii în domeniu din raion şi o securitate energetică mai mare a sectorului public din regiune.

La rândul sau, antreprenorul Valeriu Pleşca a asigurat prezenţa de faptul că compania Green–Farm va instala în acest an centrale moderne de ardere a peleților în 19 instituţii publice din raionul Leova, investiţia cifrându-se la circa 500.000 de euro. Astfel, raionul Leova va deveni lider în numărul de instituţii publice încălzite cu energie din biomasă cu un total 25 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, inclusiv cele instalate din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi a altor parteneri.

Încălzire pe baza de biomasă, un model eficient ce oferă siguranţă, calitate

„Compania va gestiona livrarea agentului termic din biomasă şi bună funcţionare a centralelor termice pe bioenergie în cele 19 instituţii publice racordate la sisteme cu încălzire pe biomasă din fondurile noastre, precum şi a celor șase existente deja în raion. Vom angaja şi plăti salariile operatorilor acestor centrale termice, precum şi le vom livra biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Compania noastră produce biocombustibil sub formă de brichete şi peleți, are experienţă în instalarea sistemelor de încălzire pe biomasă, în 2013 construind centrale termice pe biomasă în 35 de instituţii sociale. În cadrul acordului de Parteneriat Public Privat vom produce circa 6.000–9.000 gigacalorii de energie pe an, livrată la costuri atractive”, a declarat Valeriu Pleşca, directorul SRL Green–Farm.

Centralele termice din cele 25 de instituţii se vor află în gestiunea agentului economic pe o perioada de 11 ani, timp în care autorităţile locale vor plăti 997 de lei pentru fiecare gigacalorie de energie termică din biomasă. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului Raional Leova.

Parteneriatul Public–Privat a fost lansat la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă. „Unul dintre obiectivele–cheie ale Proiectului Energie şi Biomasă este crearea unei pieţe durabile în sectorul de biomasă. Parteneriatul Public–Privat în serviciile de încălzire pe baza de biomasă poate fi un model eficient ce oferă siguranţă, calitatea şi durabilitatea noului sistem de încălzire în raionul Leova”, a declarat Alexandre Darras, atașat și manager de proiecte în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene.

Modelul implementat în Leova reprezintă primul serviciu de livrare a energiei termice din biomasă în Republica Moldova. Raionul Leova a fost selectat să realizeze un asemenea model de Parteneriat Public Privat în urmă unui concurs public la care au participat 12 raioane cu 15 propuneri de proiecte.

„Modelul de parteneriat public privat îmbină armonios stimularea dezvoltării sectorului privat în prestarea serviciilor energetice cu răspunsul la necesităţile instituţiilor beneficiare: de a avea confort termic sporit şi siguranţă în livrarea agentului termic. Cooperarea între autorităţile publice şi cele private este un catalizator al schimbării şi dezvoltării economice, aceasta creând oportunităţi, servicii mai bune şi standarde de viaţă mai înalte”, susţine Valeria Ieșeanu, coordonator de programe în cadrul PNUD Moldova.

Imprimare