Pe parcursul instruirii au fost efectuate vizite de studiu în 15 municipalităţi, iar după aceasta, cei cinci primari s-au întors cu o nouă viziune asupra managementului activităţilor din subordinea administraţiei publice locale. Printre aleșii locali care au avut această oportunitate se numără şi Ion Dolganiuc, primarul comunei Colibaşi, Cahul.

Ion Dolganiuc povesteşte cu însufleţire despre un parc amenajat pe o suprafaţă de trei kilometri pătraţi, unde nu întâlneşti două locuri identic amenajate, peste tot abundând variaţii de plante, pietre, fântâni arteziene, pavaj şi idei originale de design. Parcurile verzi de pe clădirile supraetajate vorbesc, la rândul lor, despre ingeniozitate şi profesionalism. Printre obiectivele vizitate s-a numărat şi un spaţiu de agrement pentru adulţi şi copii, extins pe o suprafaţă de două hectare, un spaţiu unde există atâtea moduri de a petrece timpul liber, încât nici nu ţi-ar ajunge timpul liber pe care îl ai la dispoziţie pentru a le încerca pe majoritatea.

Interlocutorul nostru s-a arătat cu adevărat impresionat de modul în care primăriile se ocupă de amenajarea spaţiilor verzi ale oraşului, drumurile lor intersectându-se cu o pepinieră aflată în subordinea administraţiei publice locale, o pepinieră unde zeci de soiuri de copaci şi arbuşti decorativi cresc nestingherit, fiecare în ghiveciul său, formând livezi întregi. De aici, periodic, plantele sunt transportate cu mecanisme speciale la locul lor de răsădire în oraş, doar atunci când au atins maturitatea.

„Mă gândeam că dacă ar exista o asemenea posibilitate în Moldova, le-aş face o surpriză colibăşenilor. Ziua aş săpa gropile de sădire în parcul la care lucrăm acum, iar dimineaţa, când s-or trezi sătenii, să vadă copaci groşi crescuţi peste noapte”.

Marea diferenţă, care i-a uimit pe vizitatorii din Moldova, l-a constituit faptul că în Turcia administraţia publică locală deţine instituţii generatoare de venit (restaurante, hoteluri), ceea ce în ţara noastră ar însemna o încălcare flagrantă a legislaţiei. „Însă este o sursă de venit care acoperă numeroase din problemele cu care se poate confrunta o primărie”, confirmă primarul.

Managementul deşeurilor la turci este un capitol la care nicăieri în Moldova nu s-a înregistrat un asemenea succes, susţine Ion Dolganiuc. În numeroase locuri din Turcia, deşeurile menajere se transformă în electricitate şi gaze naturale. Odată depozitate pe poligon, există o tehnologie specială de stratificare, cu ajutorul căreia sunt produse gaze naturale care, prin intermediul unor ţevi, ajung să fie prelucrate într-o termocentrală ce produce energie electrică. De asemenea, importantă este şi producţia de humus din ceea ce consumatorii aruncă în tomberoane.

Referitor la dezvoltarea şi infrastructura drumurilor, Ion Dolganiuc spune că i-a plăcut isteţimea turcilor în evitarea ambuteiajelor de pe autostrăzi, aceştia creând un sistem aparte de circulaţie. Dacă îţi doreşti să ajungi mai repede la destinaţie, călătoreşti cu metrobuzul, acesta fiind un mijloc de transport în comun care circulă pe un traseu special, între benzile de circulaţie.

Deşi ar fi ore întregi de povestit, ultimul detaliu la care alesul local s-a oprit, au fost azilurile de bătrâni şi modul în care asistenţa socială îşi îndeplineşte responsabilităţile. „Pe teritoriul azilului de bătrâni pe care l-am vizitat m-a fascinat atmosfera de parc, unde orice colţişor părea amenajat pentru a te face să te relaxezi, iar pentru a crea probabil o atmosferă cât mai domestică pentru persoanele cazate în instituţia respectivă, tot felul de animale bine îngrijite păşteau ici-acolo. Văzând condiţiile de hotel în care sunt îngrijiţi acolo bătrânii, nu m-am putut abţine să mă gândesc prin comparaţie la condiţiile deplorabile în care vieţuiesc bătrânii cazaţi în azilul din localitatea Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul. Secretul este că în Turcia este implicată proprietatea statului, însă există şi finanţări private într-o cotă mai mică.

La întrebarea de ce turcii pot să-şi creeze asemenea condiţii de trai, iar moldovenii întârzie, primarul de Colibaşi a opinat: „Marea problemă pe care o avem noi, în afară de cea financiară, este mentalitatea”.

Sursa: http://gazetadesud.md

Imprimare