Din cauza unor legi necugetate și neconsultate, autorităților locale nu pot emite acte permisive în construcții, iar ca rezultat au de suferit cetățenii, dar și dezvoltarea comunităților. Un exemplu în acest sens este Legea nr.3  din 20.02.2020 (cu privire la modificarea unor acte legislative privind documentația de urbanism și emiterea actelor permisive în construcții) deoarece, odată cu adoptarea acesteia, în 95% din localitățile Republicii Moldova procesul de efectuare a unor lucrări în domeniul construcțiilor a fost blocat.

În comuna Vinogradovca, Taraclia, doi agenți economici au solicitat deja de două luni  de la primărie certificate de urbanism pentru proiectarea unor lucrări de construcție. Primarul Tatiana Țurcan spune că anual eliberează cel puțin 15-16 asemenea acte, iar modificările la lege au blocat tot acest proces.

„Pentru a putea elibera aceste certificate de urbanism, pe parcursul a două luni de zile am tot solicitat unele avize de la Inspectoratul Ecologic de Stat, Agenția pentru Supraveghere Tehnică, dar fără succes. La momentul de față în lege este stipulat că eliberarea actelor permisive în construcții se face doar în baza planului urbanistic al localității.” Certificatul de urbanism se eliberează în baza planului de urbanism care este înregistrat și aprobat de către Consiliul local. La fel ca alte 95% din localitățile Republicii Moldova, comuna Vinogradovca nu are plan urbanistic. Pentru a-l elabora este nevoie de multe resurse de care cele mai multe primării nu dispun.

Primarul crede că dacă tot a fost nevoie ca această Lege să fie adoptată, inițial trebuia de făcut un studiu pentru a stabili câte localități din RM au planuri urbanistice, din ce considerente acestea nu există, de ce au nevoie primăriile pentru a elabora aceste acte, de ce termene este nevoie pentru a realiza acest obiectiv, etc. „Chiar dacă legea a fost votată, în ea trebuia să fie specificat că autoritățile publice locale sunt obligate în termen de 2-3 ani să elaboreze aceste planuri de urbanism, statul să ne susțină în acest proces și legea dată să intre în vigoare peste o anumită perioadă de timp, astfel încât noi să reușim să fim pregătiți.”

Chiar dacă au fost operate aceste modificări în Lege, „Taraclia Gaz” are o porțiune de gazoduct în comuna Vinogradovca și intenționează să schimbe unele țevi și să realizeze alte lucrări de îmbunătățire a serviciilor publice pe care le prestează. În satul Mirnoe există un post vamal pe teritoriul căruia se intenționează să fie reconstruite blocurile sanitare. „Am asigurat această localitate din comună cu apă și cei de la punctul vamal vor să se conecteze la acest apeduct pentru a avea și noi condiții europene, dar în ambele cazuri nu putem să le dăm actele permisive în construcție.” De asemenea, primăria intenționează să inițieze un proiect de amplasare a colectoarelor solare la grădinița din localitate, dar și pentru aceste lucrări trebuie neapărat un certificat de urbanism eliberat de autoritatea publică locală.

„În comună avem un monument istoric din 1910, care ne propunem să devină obiectiv turistic. Intenționăm să facem o cale de acces spre el, cu trecere peste un râuleț, dar fără acte nu îți permite nimeni să realizezi acest lucru”. Tatiana Țurcan spune îngrijorată că a ajuns în situația când va fi nevoită să elibereze aceste acte, chiar dacă localitatea nu are plan urbanistic. „Pe de o parte, agenții economici mă pot acționa în judecată pentru că cererile lor nu sunt examinate. Pe de altă parte, statul mă pune în situația de a încălca legea”,  afirmă primarul comunei Vinogradovca.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Fișier:

Interviu cu doamna Tatiana Țurcan, primarul comunei Vinogradovca, Taraclia

 

Imprimare