În calitate de expert delegat din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov a participat la lucrările Comisiei de anchetă creată în cadrul Parlamentului Republicii Moldova privind resursele naturale și protecția mediului. Inițiativa a venit de la deputații partidului de guvernare, în cadrul Comisiei au fost desemnați membri din toate fracțiunile parlamentare, inclusiv cele din opoziție.

Expertul Alexandru Morcov afirmă că la capitolul resurse naturale sunt multiple probleme semnalate de-a lungul anilor de către APL de nivelul I, cetățenii din localitățile pe teritoriul cărora se află aceste cariere, dar și de către autoritățile centrale. „În cadrul Comisiei au fost identificate mai multe lacune în activitatea acestor exploatări miniere, inclusiv legislative. S-a constatat că multe lacune de ordin legislativ au fost făcute intenționat pentru a putea distorsiona activitatea organelor de control ale statului, ca acestea să nu poată interveni prompt, la momentul oportun pentru a putea contracara, documenta și penaliza acțiunile ilegale ale agenților economici beneficiari ai perimetrului de subsol.”

La capitolul ce vizează autoritățile publice locale, CALM consideră că este un sistem de aplicare a impozitelor și taxelor disproporționat, deoarece impozitele din extragerea resurselor naturale ajung la autoritățile publice locale de nivelul II. „Pe parcursul timpului s-a demonstrat că nu întotdeauna aceste resurse sunt distribuite conform unor criterii clare, în acest proces fiind implicat adesea factorul politic. Astfel, la autoritățile publice locale de nivelul I, pe teritoriul cărora se află aceste exploatații miniere, practic, nu ajungea niciun bănuț”, a explicat Alexandru Morcov.

Potrivit expertului CALM, este absolut incorect ca cetățenii din aceste localități să suporte consecințe care le diminuează din confortul vieții cotidiene, riscuri sporite care apar în perioada transportării acestor resurse naturale etc. „În cazul activității Comisiei au fost documentate mai multe cazuri când transportatorii de substanțe minerale utile încalcă flagrant prevederile Regulamentului circulației rutiere, circulă cu viteză excesivă, au o încărcătură ce depășește masa admisibilă pe osie, ceea ce deteriorează drumurile și străzile locale. Deși ar trebui să fie construite drumuri de ocolire a acestor localități, ca aceste mijloace de transport să nu circule prin zona rezidențială, din păcate, acest lucru în majoritatea lucrurilor nu se întâmplă și acești transportatori circulă pe străzile din zonele rezidențiale ale localităților. Având în vedere încălcările pe care le admit aceștia, adesea nu doar drumurile sunt deteriorate, dar apar fisuri și în pereții construcțiilor. Au fost semnalate mai multe cazuri în care au existat riscuri sporite de accidentare a populației, inclusiv a copiilor.  Din păcate, acțiunile anterioare ale statului s-au dovedit a fi insuficiente pentru a contracara aceste abuzuri.”

Scopul principal al activității Comisiei a fost identificarea tuturor neregulilor din acest domeniu, inclusiv a inacțiunilor autorităților, cazurile existente de evaziune fiscală, evitarea plăților pentru lichidarea consecințelor aduse mediului înconjurător urmare a excavațiilor miniere. Expertul CALM a constatat că lacunele cadrului normativ nu doar au permis, dar au încurajat evaziunea și evitarea efectuării plăților către bugetul public.

„Analiza făcută în cadrul Comisiei a demonstrat cu lux de amănunte că plățile care sunt efectuate de către acești agenți economici, în esență, nu acoperă cheltuielile administrative, sociale și de mediu ale statului.  Au fost mai sunt cazuri cu adevărat alarmante, care au adus prejudicii considerabile mediului. În esență, la ora actuală statul nu are o politică clară care ar determina necesitățile în domeniul economic, de câte și de ce fel de resurse avem nevoie. Astfel, sistemul de taxe și plăți, împreună cu lacunele din cadrul normativ au încurajat exploatarea excesivă. Având în vedere faptul că aceste resurse sunt epuizabile, statul trebuie să intervină de urgență pentru a reglementa aceste domenii, astfel încât exploatările să fie echilibrate, datoria noastră fiind de a păstra resursele naturale și pentru următoarele generații.”

În Raportul Comisiei de anchetă se regăsesc mai multe recomandări pentru autoritățile publice centrale care au responsabilități directe în acest domeniu, dar și pentru cele care au tangență cu acesta. Raportul Comisiei a fost votat unanim în plenul Parlamentului. Comisia de Mediu și Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului a fost desemnată responsabilă de monitorizarea implementării recomandărilor acestui Raport.

Alexandru Morcov a menționat că Congresul Autorităților Locale din Moldova, de asemenea, se va implica în acest proces de monitorizare a implementării recomandărilor Raportului. „Ne dorim să fie modificat sistemul de distribuire a impozitelor și taxelor din resursele naturale. Indiscutabil, acesta este un bun de domeniul public al statului, dar credem că cetățenii care locuiesc în unitățile administrativ-teritoriale unde există aceste excavații miniere trebuie să aibă și beneficii care ar compensa tot disconfortul creat  din cauza extragerii acestor resurse.”

 

Imprimare