Cetățenii refugiați din Ucraina vor avea acces gratuit la servicii de dializă oferite în condiții de ambulatoriu și staționar de către prestatorii încadrați în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Cheltuielile în acest sens vor fi acoperite de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Republica Moldova, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în baza unui acord de parteneriat semnat între cele două instituții, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al CNAM.

Bugetul estimat este de 420 de mii de dolari SUA, bani prevăzuți pentru serviciile de dializă ce urmează a fi oferite în lunile iulie 2022–februarie 2023.

„CNAM are încheiate contracte cu prestatori de servicii de dializă de pe întreg teritoriul Republicii Moldova și astfel va fi acordat sprijinul necesar persoanelor care au nevoie de aceste servicii”, a menționat directorul general al CNAM, Ion Dodon. Potrivit acordului, CNAM va prezenta cu regularitate rapoarte și facturi recepționate de la prestatorii de servicii de dializă încadrați în sistemul de asigurare medicală obligatorie.

La rândul său, șeful Misiunii OIM în Moldova, Lars Johan Lönnback, a specificat că OIM are o experiență semnificativă ca prim-răspuns în situații de criză, lucrând prin cadrul său operațional de criză de migrație. „Astfel, în cazul refugiaților ucraineni, vor fi acoperite costurile tratamentelor costisitoare, cum ar fi dializa. Acest lucru va sprijini sectorul medical din Moldova și va asigura răspunsuri prompte în sănătate, precum și continuitatea tratamentului pentru unele dintre cele mai vulnerabile persoane afectate de criză”, a subliniat oficialul.

Prevederile acordului de parteneriat semnat dintre CNAM și OIM se implementează în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacităților și serviciilor naționale pentru a asigura refugiaților ucraineni acces la servicii de protecție, educație și sănătate de calitate, precum și oportunități mai mari de incluziune socio-economică”.

Imprimare