În ediția din decembrie a ziarului Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a apărut un articol semnat de Alexandr Tarnavschi, membru al Adunării Populare a UTA Găgăuzia, intitulat „ Războiul din Ucraina și provocările legate de criza energetică pentru autoritățile locale din Republica Moldova.

Alexandr Tarnavschi explică faptul că Republica Moldova, o mică țară europeană, a fost grav afectată de consecințele războiului din Ucraina și a constituit o provocare majoră la începutul sezonului de încălzire a instituțiilor publice ale țării.

„Instituțiile de învățământ preșcolar frecventate de copii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani sunt cele mai vulnerabile la criza energetică. Conform normelor sanitare, copiii ar trebui să aibă o temperatură optimă a aerului de cel puțin 18°C în timpul sezonului rece. Instituțiile de educație timpurie din Republica Moldova sunt finanțate de primării, cu resurse direcționate de la bugetul de stat. Din cauza creșterii alarmante a tarifelor la energie (costul gazelor naturale a crescut cu 600% în ultimele 15 luni), autoritățile centrale nu pot compensa această diferență de preț.

Autoritățile locale, care asigură, conform legislației, funcționarea instituțiilor preșcolare, se confruntă cu o dilemă – să introducă învățământul la distanță în grădinițe sau să aloce fonduri suplimentare din surse proprii.”

Potrivit reprezentantului APL din statul nostru, această provocare a scos la iveală principala problemă a autonomiei locale în Republica Moldova – lipsa veniturilor proprii suficiente, în condițiile în care majoritatea fondurilor sunt direcționate către bugetul central de stat. „În prezent, o parte din municipii (nu mai mult de 10%) au propriile resurse cu care pot să se descurce într-o măsură mai mare sau mai mică și vor putea să aloce propriile fonduri pentru acoperirea costurilor energetice pentru a asigura accesul populației la serviciile de învățământ preșcolar (acest lucru s-ar întâmpla în detrimentul  dezvoltării infrastructurii municipale). În rest, cea mai mare parte a municipalităților vor trebui să suspende activitățile cu prezența fizică a copiilor în instituțiile de învățământ. Autoritățile publice ar trebui să tragă concluziile corecte și să sporească autonomia financiară a APL-urilor din Republica Moldova, astfel încât acestea să poată fi nu doar responsabile de furnizarea serviciilor publice, ci și să asigure calitatea și accesibilitatea acestora.”

În încheierea articolului, Alexandr Tarnavschi constată că în acest context, dar ținând cont și de susținerea statului nostru de către partenerii europeni, aceștia ne-ar putea ajuta să depășim criza energetică prin sprijinirea programelor de creștere a eficienței energetice a instituțiilor publice, în special a învățământului preșcolar.

Imprimare