Forumul femeilor primare din Europa de Sud-Est devine o tradiție minunată, reunind femei primare, președinți de consilii municipale, asociații neguvernamentale locale și profesioniști angajați să susțină promovarea egalității de gen la nivel local. Forumul creează oportunități pentru femeile alese de a interacționa, de a face schimb de experiență, de a se inspira reciproc și, nu în cele din urmă, poate chiar cel mai important beneficiu este că se încurajează reciproc.

Cea de-a patra ediție a Forumului Femeilor Primare din Europa de Sud-Est a fost organizată în perioada 13-14 decembrie 2022, la Istanbul, de către NALAS și unul dintre membrii său, Marmara Municipalities Union, cu sprijinul UN Women, GIZ și KDZ.

„Guvernele locale sunt o parte incredibil de importantă a modului în care consolidăm democrația, ne asigurăm că reprezentăm atât femeile, cât și bărbații, oferindu-le puterea de a-și valorifica potențialul și de a deveni lidere și lideri. Dar trebuie să recunoaștem că nu suntem încă acolo unde ne dorim”, a menționat, în discursul său de deschidere, președintele NALAS, primarul Goran Cvetanovic.

„Femeile rămân subreprezentate în administrația centrală și locală. Raportul NALAS Gender Data Report, care este publicat o dată la doi ani, arată că doar 8,35% dintre primarii din Europa de Sud-Est sunt femei, în timp ce reprezentarea femeilor în  consiliile municipale se îmbunătățește de-a lungul anilor și a ajuns la aproximativ 30%. Implicarea femeilor în luarea deciziilor și egalitatea de gen au devenit priorități pentru dezvoltarea durabilă și sporește bunăstarea tuturor locuitorilor lumii. Realizarea unei astfel de schimbări durabile și de anvergură este condiționată de stabilirea unei bune guvernări – o guvernare care este responsabilă, transparentă și care include în mod necesar femeile ca părți interesate în procesele de luare a deciziilor. Încorporarea vocilor femeilor în politici și planificare ar contribui la construirea unor guverne locale care să permită tuturor locuitorilor să prospere în mod egal”, a spus dl Cvetanovic.

„Atunci când politicile iau în considerare nevoile și prioritățile diferitor grupuri de femei și fete, serviciile publice pot fi mai bine planificate, iar bugetele mai eficiente”, a spus dna Jo-Anne Bishop, Director Regional ONU Femei, Europa și Biroul Regional pentru Asia Centrală.

„Astăzi, problemele globale precum schimbările climatice, migrația, pandemia, contribuie și mai mult la inegalitățile cu care se confruntă grupurile dezavantajate, iar femeile sunt cele mai afectate de aceste crize. Prin urmare, asigurarea egalității de gen este esențială la stabilirea celor mai adecvate obiective, elaborarea politicilor și punerea lor în aplicare. Ca membri ai NALAS, putem face diferența învățând unii de la alții, susținuți de NALAS și al ONU Femei”, a declarat domnul Hasan Tahsin Usta, Primarul Gaziosmanpaşa.

În cele cinci sesiuni tematice care au inclus 21 de vorbitori, femeile alese au avut șansa de a învăța concepte noi și de a face schimb de experiență privind măsurile care pot îmbunătăți egalitatea de gen în orașe și municipalități. Forumul a inclus următoarele sesiuni tematice:

Bugetarea sensibilă la gen ca abordare pentru îmbunătățirea vieții femeilor și bărbaților: rolul autorităților locale

Femei și orașe inteligente

Incluziunea socială a grupurilor dezavantajate – femei și fete

Crearea de servicii locale

Asociațiile autorităților publice locale și integrarea perspectivei de gen – capacitatea de a crea și implementa măsuri de promovare a egalității la nivel local.

Participanții au aflat mai multe despre practicile din Istanbul, Krushevac și Lushnja care au îmbunătățit poziția fetelor și femeilor prin implementarea bugetelor sensibile la gen.

„Fără a cunoaște nevoile comunității,  ale bărbaților și femeilor, fetelor și băieților, fără a avea date concrete despre beneficiarii unui program bugetar, nu putem construi politici bune și programe bugetare eficiente .  Pentru a realiza acest deziderat,  un aspect crucial este participarea cetățenilor la procesul decizional. Am considerat ca o prioritate comunicarea personală și instituțională cu cetățenii prin diverse canale, precum întâlniri continue în teren, în cadrul instituției, interactivitatea prin canalele digitale de comunicare, precum rețelele de socializare și nu numai”, a spus Eriselda Sefa, primara municipiului Lushnja.  

ONU Femei a prezentat trei componente importante ale unui sistem de finanțe publice sensibil la gen:

Intenția unui Guvern de a aborda egalitatea de gen și necesitatea de a identifica dacă politicile, programele și resursele sunt în vigoare;

Existența unor mecanisme de monitorizare a alocărilor de resurse către aceste obiective de politică;

Existența unor mecanisme care să facă publice alocațiile de resurse pentru a crește responsabilitatea față de femei.

Pazaryeri și NALAS au abordat dezvoltarea serviciilor de orașe inteligente care îmbunătățesc poziția și participarea fetelor și femeilor.

Localitatea Cruzești din municipiul Chișinău și GIZ au elaborat informații despre îmbunătățirea incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate, inclusiv fete și femei. „O societate coerentă are relații sociale strânse, un sentiment puternic de conexiune și se concentrează pe binele comun, precum și relații pozitive între stat și societate”, a spus dna Tatjana Junuzagic, coordonatorul GIZ pentru BiH.

De asemenea, participanții au avut șansa de a afla care sunt noutățile Cartei europene actualizate a egalității dintre femei și bărbați în viața locală, realizat de Consiliul Municipiilor și Regiunilor Europene (CEMR).

Asociațiile APL membre NALAS, cum este CALM, ACoR, AKM și NAMRB au împărtășit din munca lor de advocacy și de dezvoltare a capacităților pentru promovarea egalității de gen la nivel local. Experta CALM Irina Luncașu a vorbit despre sprijinul acordat femeilor primare, dar și despre formarea și motivarea femeilor din administrația locală pentru a deveni alese locale.  

„Am făcut schimb de bune practici, ne-am inspirat reciproc, acum înțelegând mai bine care sunt tendințele. Este foarte important să creăm noi tendințe. Despre asta sunt asociațiile”, a spus, în discursul său de închidere, domnul Kelmend Zajazi, Director Executiv NALAS.

Începând cu 2013, consolidarea capacităților, promovarea și promovarea egalității de gen la nivel local este una dintre direcțiile strategice ale NALAS. De atunci, Rețeaua a fost pionier în numeroase inițiative care contribuie la acest lucru, inclusiv poziții politice, culegeri de bune practici, premii pentru cele mai bune municipalități, curs de e-learning de introducere în integrarea perspectivei de gen la nivel local, diverse analize, publicații și schimburi. Forumul femeilor primare din Europa de Sud-Est a fost înființat în decembrie 2019 la inițiativa asociațiilor administrațiilor locale slovene și sârbe.

Imprimare