La fel ca majoritatea aleșilor locali care au participat la prezentarea viziunii Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) privind reforma APL și primarul orașului Leova Alexandru Bujorean a aprobat acest concept. „Am participat la câteva sesiuni organizate de reprezentanții grupului de lucru condus de Nicolae Eșanu și ni s-a spus că Consiliile raionale vor rămâne deoarece avem teritoriul necontrolat din stânga Nistrului și avem UTA Găgăuzia. Nu cred că aceste argumente sunt pertinente. Dimpotrivă, anumite practici din UTA Găgăuzia ar trebui multiplicate la nivel de țară și e greșit să considerăm această regiune ca un obstacol în desființarea acestor structuri.”

Alexandru Bujorean a ținut să precizeze că aleșii locali nu au nimic împotriva specialiștilor din cadrul Consiliilor raionale. „Fondul de salarizare trebuie să rămână același pentru ca oamenii să nu piardă locurile de muncă, dar resursele și competențele să fie distribuite altfel, atât cele care sunt astăzi la nivel raional, cât și cele care sunt la nivel central. 137 milioane de lei constituie bugetul Consiliului raional Leova. Dacă l-am repartiza la 25 de primării, ar însemna circa 5 milioane pentru fiecare. Să știți că localități mari au un asemenea buget. Astfel ar dispărea necesitatea de a comasa primăriile.”

Primarul orașului Leova consideră că procesul de comasare a primăriilor trebuie să fie unul firesc și benevol. „Acest concept prezentat de grupul de lucru condus de Nicolae Eșanu dovedește încă o dată că guvernanții noștri, atât foști, cât și actuali, nu sunt conectați la realitățile din teritoriu și nici nu vor să asculte opinia noastră. Nu putem să ne dorim rău nouă înșine și nu trebuie să uităm de specificul fiecărei localități. Dacă se dorește să avem niște regiuni cu o suprafață mai mare, atunci trebuie să respectăm dreptul anumitor localități să se asocieze, inclusiv cu o localitate care astăzi nu este în componența raionului, dacă acolo serviciile sunt mai aproape de cetățeni.”

Potrivit lui Alexandru Bujorean, primarii de orașe sau de municipii, așa cum este prevăzut în reforma propusă de CALM, nu vor putea să conlucreze cu specialiștii care vor rămâne în teritoriu, dacă acest proces va fi unul silit sau forțat. „Iată de ce trebuie să fie respectat dreptul autonom al fiecărei localități să se autodetermine. Susțin întru totul conceptul reformei CALM, cred că trebuie să-l avem ca bază și să îl promovăm cu toții”, a opinat alesul local.

Conceptul elaborat de CALM prevede depolitizarea fondurilor naționale, descentralizarea financiară, patrimonială, consolidarea autonomiei locale, amalgamarea voluntară, dar și acordarea statutului de municipiu tuturor orașelor-reședință de raion. Grupului de lucru condus de Nicolae Eșanu optează pentru reducerea de zece ori a numărului de primării.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare