Marina Capsamun este primară la primul mandat în Avdarma, o localitate din UTA Găgăuzia cu 3600 de locuitori. Potrivit alesei locale, în UTA Găgăuzia există mai multe programe de dezvoltare și oamenii din această regiune au acces la servicii și o infrastructură mai  bune.

A fost greu să faceți față provocărilor care au apărut în noua funcție pe care o dețineți?

Marina Capsamun: Până a deveni primară am exercitat timp de opt ani funcția de secretară a Consiliului local. Deși aveam experiență în domeniu, câștigând mandatul de primară, am întâmpinat și anumite dificultăți deoarece unele atribuții nu îmi erau cunoscute și aveam nevoie de susținere pentru a face față tuturor provocărilor. Unii colegi din primărie, dar și cooperarea cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)  m-au ajutat să găsesc răspunsuri la mai multe întrebări, lucru pentru care le sunt recunoscătoare.

Cum credeți, oamenii din satele UTA Găgăuzia trăiesc mai bine sau mai rău decât locuitorii celorlalte sate din Republica Moldova?

Marina Capsamun: Consider că locuitorii din UTA Găgăuzia au acces la o infrastructură și servicii de o calitate mai bună, localitățile noastre sunt mari și în fiecare se atestă o anumită dezvoltare. În UTA Găgăuzia există o serie de programe aprobate de fosta componență a Adunării Populare. Aveam un program de investiții capitale, altul prevedea asigurarea localităților cu iluminat stradal etc. APL erau susținute în procesul de creare a serviciilor de pompieri. Până  în anul 2021 aveam resurse pentru acestea și alte necesități, iar primăriile puteau să dezvolte infrastructura sau să investească în domeniul social. În afară de această, bugetul UTA Găgăuzia ne acoperă contribuția în cadrul proiectelor pe care le câștigăm, ceea ce constituie un alt avantaj mare în dezvoltarea localităților noastre. De mai bine de zece ani, satul Avdarma se dezvoltă activ, realitate care se atestă în toate localitățile din UTA.

Este adevărat că găgăuzii preferă ca soțiile lor să aibă grijă de casă și copii și doar bărbații să se afirme în plan profesional?

Marina Capsamun: O dovadă care spulberă acest mit este faptul că bașcana UTA Găgăuzia este femeie. Din cei 26 primari din regiune care au fost aleși, 4 sunt femei, una este la al doilea mandat și alte trei au fost alese pentru prima dată. Femeile au posibilitatea să învețe, să-și dezvolte capacitățile. Cred că egalitatea de gen este asigurată, iar în cazul în care se organizează concurs pentru o  funcție sau alta, contează calitățile și cunoștințele candidaților.

Care sunt obiectivele Dvs. pentru acest mandat?

Marina Capsamun: Îmi doresc ca localitatea mea să se dezvolte în continuare. Din păcate, criza economică și pandemică nu ne permite să realizăm tot ce ne-am propus. Oricum, obiectivul principal este de a menține oamenii în localitate, creându-le condițiile necesare pentru ca să își dorească să rămână acasă.

Imprimare