Nina Cereteu  este primară a orașului Drochia la al 2-lea mandat și vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Orașul Drochia este situat la nordul Republicii Moldova, la 167 km de capitala țării, or. Chișinău. Astăzi Drochia este un oraș modern cu un fond funciar de peste 1300ha, un spațiu locativ de peste 400 mii m2, o populație de peste 20 mii de locuitori şi ocupă o suprafață de 83,07 km2. Oraşul este traversat de calea ferată Bălţi – Cernăuţi, cât și de auto-magistrala Soroca-Râşcani. De asemenea, există legături cu auto-traseul Bălţi-Edineţ, printr-un drum cu acoperire rigidă.

Pe teritoriul oraşului Drochia activează 5 instituții preșcolare , 4 licee (Liceul „Bogdan Petriceicu-Haşdeu”, Liceul „Mihai Eminescu”, Liceul „Ştefan cel Mare”, Liceul „Vladimir Boiarniţchi”), 1 Colegiu ( Colegiul de Studii Integrate al USPEE ” Constantin Stere”) 1 gimnaziu, o școală sportivă și  o școală polivalentă.

Rețeaua instituțiilor culturale din oraș este formată din 2 biblioteci publice, 2 Case de Cultură, Muzeul de Istorie, Etnografie și Arte cu 7804 piese de muzeu, Școala de muzică pentru copii,  Școala de Arte Plastice și un Centru de Creație pentru copii.

În orașul Drochia activează circa 1.884 agenți economici, cea mai mare parte dintre ei activează în calitate de persoane fizice. Numărul agenților economici cu statut de persoană juridică este de 369, cea mai mare pondere o au societățile cu răspundere limitată – 251, urmate de 35 societăți pe acțiuni, 51 cooperative, 12 întreprinderi de stat și 5 întreprinderi municipale. Baza economiei orașului o formează circa 20 agenți economici mari. Industria de azi a orașului este reprezentată de întreprinderi moderne, care prelucrează aproape toate felurile de produse agricole: sfecla de zahăr, tutun, porumb pentru semințe, lapte și carne. Sunt fabricate utilaje pentru frigorifere industriale, mobilă, ambalaje din lemn și mase plastice, confecții, produse de panificație, de cofetărie etc. Întreprinderile din orașul Drochia livrează marfă în România, Ucraina, Rusia, Belarus etc. În oraș funcționează 140 de unități de comerț cu amănuntul, 2 piețe, 8 unități de alimentare publică, 5 filiale ale băncilor comerciale și una a companiilor de asigurare. Serviciile de consultanță juridică sunt prestate de 6 centre de consultanță.

În orașul Drochia funcţionează Fabrica de Zahăr, dar și  ÎM „Südzucker Moldova” SA.

MET SA PRODUSE IMPEX,SRL reprezintă un alt  potențial în creștere al orașului. Fabrica are un bogat sortiment de cașcaval, brânză, dar și unt de casă, produse din lapte natural, fără adaos de grăsimi vegetale și conservanți. Marca comercială a fabricii a fost nominată la concursul național „NOTORIUM Awards 2019”.

O adevărată capodoperă a arhitecturii sacre care domină peisajul urbanistic al oraşului Drochia rămâne a fi Catedrala ce poartă numele „Adormirea Maicii Domnului”.. Amploarea construcției acestui locaș sfănt este impresionantă.. La construcţia soborului au fost folosite 250 mii de cărămizi. Altarul de lemn a fost făcut de o brigadă de meşteri din România. Forma și amplasarea turlelor a gândit-o și elaborat-o însuși preotul Pavel Vuluță, iar ideile sale au fost materializate de meșterii din Tighina. Cele cinci cupole simbolizează pe Iisus Hristos și pe cei patru evangheliști. Locul bine potrivit ales de ctitorii Catedralei Pavel Postovanu și Gheorghe Beliciuc, a  materializat visul drochienilor de a se vedea din orice punct al orașului strălucirea turlelor și  măreția sfintelor cruci.

În exercitarea atribuțiilor de primară, Nina Cereteu acordă o atenție sporită promovării patrimoniului material și imaterial al orașului Drochia prin diversificarea activităților social- culturale: Primăvara împlinirilor; Expo-Târg universal, Târg de vară la Drochia, Parada Mă mândresc – sunt Drochian, Ziua Copiilor, Hramul orașului, Ziua Diasporei, Degețel și Degețica, 9 Mai-Ziua Victoriei și Ziua Europei, activități cu un indice înalt de performanță și pondere a populației implicate. Începând cu anul 2015, la inițiativa  domnului Iurie Cucuietu , meșter popular, primara orașului Drochia este  gazda Târgului Internațional al Meșterilor Populari, un târg care adună o gamă variată de lucrări: olărit, ceramică, lucrări din lemn, paie, nuiele, piele, lână.

Printre personalitățile băștinașe din Drochia sunt Natalia Proca,Corneliu Moraru,Iuliana Chiroșca, Vladimir Mînăscurtă etc.

Oraşul Drochia este înfrățit cu oraşele Dorohoi și Rădăuți (România), Colomeea (Ucraina), Borisov (Belarusi).

Printre cele mai importante realizări ale primarei de Drochia în ultimii ani este implementarea proiectului: ”Îmbunătățirea serviciilor de  alimentare cu apă în orașul Drochia”. Măsura investițională a fost finanțată de Uniunea Europeană, în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Valoarea contractului de antrepriză constituie 91,57 milioane lei, din care 5,98 milioane lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 mii lei – din partea Consiliului raional Drochia.

Totodată, orașul este partener în mai multe programe: Comunitatea Mea/IREX, MiDLII/PNUD; M4EG; Convenția Primarilor pentru Eficiență Energetică, membru al Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană. Astfel, cu suportul  donatorilor , au fost implementate mai multe proiecte /lucrări, printre ele: amenajarea unui teren sportiv în zona de revitalizare a orașului ; amenajarea unui teatru de vară în Parcul Central al or. Drochia( cu suportul băștinașilor, Cancelariei de Stat și PNUD) etc. La moment se implementează un alt proiect de amenajare a unui complex de agrement modern cu terenuri de volei/baschet/tenis/pistă de alergare și skate park. Acest proiect este implementat cu suportul financiar al USAID și cu surse din bugetul local.

Inițiativele primarei nu se opresc însă aici. Concursul  pentru stimularea copiilor dotați din oraș ”Bursa Orășenească” se desfășoară deja al doilea an consecutiv pentru patru categorii: învățământ, sport, muzică și pictură.

„Scopul şi obiectivele acordării bursei sunt aprecierea meritelor şi succeselor realizate, stimularea şi încurajarea tinerilor în procesul de obținere a cunoștințelor temeinice pentru atingerea unui înalt nivel profesionist, susținerea materială a tinerilor dotaţi din orașul Drochia.

Bursierul primește bursa orășenească pe parcursul a 9 luni (septembrie-mai).

Facilitarea creării locurilor de muncă în oraș pentru minimalizarea procentului de migrație a locuitorilor orașului; dezvoltarea sectorului industriilor creative prin crearea unui

HUB , dar și crearea condițiilor optime pentru educarea și instruirea copiilor de vârstă preșcolară rămân a fi priorități pentru APL Drochia, astfel cu susținerea donatorilor se propune eficientizarea energetică a tuturor instituțiilor de educație timpurie.

Un alt domeniu important pentru oraș, pentru care primara încearcă să caute soluții este îmbunătățirea serviciului de canalizare în Orașul Drochia.

Despre importanta Rețelei femeilor din cadrul CALM și, în general, despre CALM, Nina Cereteu spune că încă de la creare și până în prezent joacă un rol foarte important în activitatea sa de primară. „Rețeaua Femeilor din cadrul CALM asistă femeile primare, le motivează și le scoate în evidență potențialul. Am spus-o de nenumărate ori că nu există o școală care să pregătească primarii. Teorie este, dar asistență în practică, mai ales la multitudinea de probleme cu care ne confruntăm noi astăzi, în afară de CALM nu găsim. Organizația care astăzi este și portavocea primarilor în relația cu autoritățile centrale, cea care unește toți primarii, indiferent de apartență sau opțiune politică, cea care, de multe ori luptă pentru primari și problemele localităților mai mult decât unii primari, într-un final apărând și luptând pentru un scop unic: descentralizare administrativă și financiară, autonomie locală, etc.”

Despre femeile primare Nina Cereteu spune că acestea se dedică în totalitate activității lor, de multe ori chiar în detrimentul lor și al familiei. „Dar așa sunt femeile, ele nu pot face lucru pe jumătate, ne pasă de oameni, ne pasă de comunitate. Dacă se implică,  o fac cu dedicație și în totalitate. Așa este și în cazul femeii primare.”

Motto-ul de care se conduce aleasa locală din Drochia în viață și în activitate este: „Comportamentul generează comportament, atitudinea generează atitudine. Deci, comportă-te cu oamenii așa cum ai vrea să se comporte și ei cu tine.”

Despre planurile de viitor spune că sunt multe și frumoase, dar pentru realizarea lor sunt necesare fonduri care, din păcate, până la moment, sunt foarte limitate. „Desigur că îmi doresc ca localitatea pe care o administrez, pe an ce trece să devină mai atractivă și mai confortabilă pentru locuitori, mediul de afaceri să fie într-o permanentă dezvoltare, infrastructură dezvoltată care să corespundă cerințelor societății.”

Imprimare