Oamenii din comunitate trebuie să se țină împreună, doar astfel este posibil de a înregistra rezultate, de a schimba fața localității și de a motiva pe cei plecați să revină acasă.  Acesta este crezul primarului de Sireți, Strășeni Leonid Boaghi care a împărțit mapamondul în 15 zone și încearcă să identifice cât mai mulți sirețeni stabiliți cu traiul peste hotare, dar cu rădăcinile și amintirile prea puternic legate de oamenii și locurile din inima Republicii Moldova. Leonid Boaghi crede că administrația publică locală poate fi utilă pentru băștinașii care astăzi reprezintă diaspora noastră, dar și cei care au ales să părăsească Republica Moldova pot fi de mare folos pentru comunitățile în care au crescut și s-au format.

Încercați să-i apropiați pe băștinașii care au ales să plece din Sireți și din Republica Moldova…

Leonid Boaghi: Anul acesta am planificat să efectuez o serie de vizite în țările în care avem mai mulți sirețeni activi. Îmi propun să discutăm despre implicarea în anumite proiecte,  dezvoltarea economică locală, să le prezint mai multe inițiative ale administrației publice locale, serviciile pe care le prestează primăria, cum ar putea ajuta diaspora sau cum am putea noi să-i ajutăm pe cei care doresc să se reîntoarcă acasă.

Cum credeți, ce i-ar motiva pe oamenii care au plecat și și-au construit un viitor departe de Sireți să investească în localitatea de baștină timp, emoții și bani?

Leonid Boaghi: Cred că îi motivează faptul că au un primar tânăr care se implică în foarte multe activități, lansează foarte multe inițiative și ține foarte mult la principiul transparenței.  Respectiv, observ că tot mai mulți oameni se identifică cu primăria Sireți, cu primarul, cu activitățile pe care le avem, cu asociația de băștinași care a fost creată în 2019. Ei văd că acasă se fac diverse investiții, proiecte și având amintiri, dragoste față de casa lor natală și încredere în ceea ce face primăria, se întreabă de ce nu ar pune umărul și ei dacă au un asemenea primar care își dorește atât de mult să dezvolte localitatea. Acest efort al lor se materializează în contribuții financiare, implicare, organizarea și participarea în cadrul ședințelor online, dar și directă atunci când sunt acasă, în diverse proiecte etc.

Ce ați reușit până acum să realizați împreună cu băștinașii din diaspora?

Leonid Boaghi: Pe lângă micile activități curente, cred că suntem unicii care am reușit să împărțim mapamondul în 15 zone și să identificăm 11 ambasadori, băștinași de-ai noștri care sunt de acord să se implice în calitate de consilieri teritoriali. Deși s-au împrăștiat în lumea mare, vor să ne ajute de acolo de unde sunt ei și devin un punct de  legătura între APL din Sireți și diaspora noastră din acea parte a lumii. Anume de aici și a venit ideea cu aceste deplasări, iar prima vizită a fost în Marea Britanie. Am ales această țară pentru că acolo avem o diasporă foarte activă, dar și un ambasador pe potrivă. Cu susținerea ambasadorului nostru din Londra, evident că și cu susținerea migranților noștri stabiliți în alte țări,  am reușit anul trecut să construim un parc multifuncțional în satul Sireți. Finanțat de PNUD, dar și de DAR 1+3, am construit un teren de minibaschet, am iluminat parcul, l-am amenajat cu bănci, aparate de fitness etc. Alături se află un teren de joacă, făcut în 2019 tot cu suportul diasporei. Avem foarte multe inițiative susținute de diaspora și suntem foarte mândri de acest fapt. Ne bucurăm că există această încredere și suport din partea băștinașilor. La Londra am reușit să mă întâlnesc cu un număr foarte mare de sirețeni de-ai noștri, circa 20 de persoane și cred că ar fi putut veni mult mai mulți dacă pregăteam mai din timp această întrunire. A fost o primă astfel de încercare și pentru că am avut parte de un val de emoții pozitive, de o întâlnire superbă cu oamenii noștri, de discuții libere și constructive, vom organiza neapărat asemenea evenimente și în alte țări, dar și în alte orașe din Marea Britanie, acolo unde avem mulți băștinași de-ai noștri.

Cum să reușească și alte autorități publice locale să relanseze această relație cu oamenii care au plecat din localitățile lor?

Leonid Boaghi: Cred că în primul rând este vorba despre o deschidere din partea administrației publice locale. Primul pas în construcția acestui pod dintre APL și diasporă trebuie să fie făcut de către administrațiile publice locale, în mod special de către primar. Această inițiativă va da rezultate dacă va fi promovată transparența, dar și activitățile APL. Cu cât suntem mai deschiși, cu cât comunicăm mai mult cu locuitorii, inclusiv cu diaspora, cu atât ei sunt mai receptivi.  Pe parcursul a doi ani am făcut mai multe investiții, am implementat mai multe proiecte, am avut foarte multe adunări cu locuitorii, inclusiv cu diaspora și abordam diverse subiecte.  Am promovat foarte mult asemenea acțiuni, în special pe rețelele de socializare. Respectiv, atât oamenii de acasă, cât și cei care au plecat, au văzut deschiderea noastră către implicare, către dezvoltarea locală și astfel am început să stabilim legătura cu ei, să vorbim mai des, să ne scriem, să abordăm diverse subiecte și cred că au simțit o apropiere de APL. Au înțeles că nu neapărat trebuie să te duci în cabinet la primar ca să vorbești cu el. Promovând această comunicare am reușit să identificăm persoane care sunt de acord să fie aceste punți de legătură între noi și comunitățile de sirețeni din alte țări. Avem deja ambasadorii comunităților noastre din Marea Britanie, Spania, Germania, Rusia, România, Franța, Italia, pentru zona Cehia, Slovacia și Polonia. Avem ambasador pentru Australia și Oceania, e simbolic acest titlu, mai ales că deocamdată am identificat un singur sirețean stabilit în acea parte a lumii, dar noi iubim să păstrăm legătura cu toți consătenii noștri, indiferent de locul unde se află ei.

Spuneați că sunt și sirețeni care și-ar dori să revină acasă. Sunt multe asemenea cazuri sau sunt doar exemple singulare?

Leonid Boaghi: Deocamdată sunt cazuri individuale, nu putem să spunem că asistăm la o întoarcere masivă a diasporei noastre. Suntem însă optimiști, răbdători și sperăm că aceste cazuri individuale vor motiva și pe alții. Noi vrem să promovăm un principiu și anume, atunci când locuitorii noștri se întorc acasă, indiferent de zona din care vin, să intre și pe la noi ca să discutăm, să-i ajutăm cu ce putem. Multe lucruri se schimbă acasă și atunci când revin după o lipsă de mai mulți sau mai puțini ani ei nu prea cunosc cadrul legal, alte aspecte ce vizează inițierea unei afaceri, ce servicii există etc și noi vrem să fim acea primă instituție cu care au un prim contact la nivel instituțional. Ne dorim ca atunci când revin acasă oamenii să vină pe la primărie și să ne întrebe ce s-a schimbat, ce ar putea să facă, unde ar putea să se implice, care sunt primii pași în dezvoltarea unei afaceri etc. Noi vrem să ajutăm oamenii ca să aibă succes atunci când revin acasă, deoarece avem foarte multe cazuri când au experiențe mai puțin plăcute. Ne dorim să avem cât mai multe istorii de succes și să reducem numărul cazurilor de insucces. Acest efort al nostru este susținut de PNUD, prin intermediul Programului „Migrație și Dezvoltare Locală”, dar și de către Biroul Relații cu Diaspora al RM. Cu suportul acestor parteneri am reușit să organizăm foarte multe evenimente, cel mai important însă este că am crescut nivelul de comunicare dintre primărie și diaspora noastră din țările în care avem membri activi.  Tuturor vrem să le transmitem să fie cât mai activi, să depășească această barieră de comunicare, să înțeleagă că primăria nu este doar pentru a achita taxele, impozitele sau amenzile. Noi vrem ca oamenii să vină la primărie cu idei, propuneri, sugestii, dar și cu soluții despre cum am putea să ne implicăm în soluționarea problemelor locale. Acest mesaj vreau să îl transmit nu doar băștinașilor de acasă, dar și diasporei. Primăria este un centru multifuncțional, o platformă de discuții, un loc de întâlnire și de identificare de soluții, care în timp ar putea genera lansarea unor proiecte mult mai mari, dezvoltarea economică, creșterea calității vieții la nivel local. Noi toți suntem implicați în acest proces, doar că fiecare trebuie să-și cunoască rolul său. Eu sper că atunci când fiecare își va cunoaște misiunea sa și modul în care se poate implica, vom avea sate frumoase, o țară în care să ne dorim să rămânem și să dezvoltăm proiecte, afaceri. Trebuie să ne ținem împreună, unul lângă altul, pentru că numai astfel vom reuși să obținem rezultate mult mai mari la nivel de regiuni și de stat.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare