Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre cât de mult contează vârsta în politică, cum a reușit să convingă electoratul, care sunt cele mai grave probleme ale orașului, dar și dacă va candida într-o circumscripție în baza sistemului mixt.

 P.:Cum a ajuns Grigore Robu să candideze la funcția de primar al orașului Nisporeni și, mai ales, cum ați reușit să convingeți electoratul?

G.R.:Orașul Nisporeni este orașul meu de baștină, un oraș în care m-am născut, oraș în care îmi sunt rudele și de unde mi se trag rădăcinile. Oricât de frumoase nu ar fi orașele și centrele mari industriale, chiar și din afara țării, întotdeauna, omul se întoarce la rădăcini, acolo unde a făcut primii pași, de unde a pornit în viață, iar alături îi sunt familia și persoanele dragi. Nu am avut nevoie de a fi convins pentru a candida la această funcție, deoarece este o funcție foarte responsabilă, dar,în același timp, este una care îmi dă posibilitatea să facem lucruri bune și frumoase pentru orașul nostru.

P.:Care a fost momentul cel mai greu din activitatea dumneavoastră la Primărie și cu ce realizări vă mândriți până acum, ce ați reușit să îndepliniți din cele promise în campania electorală?

G.R.:Într-adevăr în campania electorală, ca și toți candidații, am venit cu un program, pe care mi l-am propus, însă nu întotdeauna am scos în evidență anume promisiunile, ci am mers pe principiul de a avea un program și un proiect clar definit. Consider că, ceea ce am realizat până astăzi, până la jumătatea mandatului de primar,îmi este foarte clar și evident. Am dorit să continui proiectul apeductului, un proiect strategic pentru orașul nostru și am făcut tot ce mi-a stat în puteri. Astfel, astăzi avem unul dintre cele mai performante sisteme de apeduct din Republica Moldova, care sunt funcționale. La fel e și cu problema canalizării orașului, iar în acest context am avut susținerea instituțiilor subordonate Ministerului și anume ADR-urile, prin intermediul cărora facem proiectul de canalizare, acum se lucrează pentru documentația de proiect pentru a 2-a etapă. Al 3-lea proiect este iluminatul public, astfel în cel mai scurt timp trebuie să-l dăm în exploatare, fiind un proiect pe care mi l-am propus în agenda mea de activitate în calitate de primar. La fel, mi-am propus și alte mici proiecte, cum ar fi parcul, care este în derulare. Acum se face un proiect tehnic detaliat pentru a face un parc frumos în orașul Nisporeni. Avem și alte mici proiecte, cu care ne mândrim și care în decursul anilor 2016-2017 ne-a adus pe primul loc în țară.

P.:Ce buget are primăria orașului Nisporeni pentru anul 2017, dar pentru anul 2018 ce preconizați – asigură necesar pentru problemele localității?

G.R.:Bugetul de bază al primăriei este în jur de 14 milioane. O mare parte din investițiile capitale pe care le-am făcut în oraș, atât în anul 2017, cât și pentru anul 2018, ne propunem să fie din surse externe sau de la donatorii noștri care ne susțin în diferite proiecte. Ne propunem pentru anul viitor proiecte foarte ambițioase, cum ar fi: parcul, drumurile, continuarea proiectului de canalizare și cel mai important proiect, despre care se vorbește în toată țara, construcția unui stadion la Nisporeni.

P.:Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă orașul și de care se plâng localnicii? Ați identificat soluții?

G.R.:Cele mai grave probleme, dat fiind faptul că în ultimii ani s-a lucrat intens pe străzile orașului la crearea rețelelor de apeduct și canalizare, sunt drumurile. Astăzi cea mai mare problemă a orașului Nisporeni sunt restabilirea drumurilor, după lucrările de apeduct și canalizare. Eu sper că locuitorii orașului Nisporeni vor da dovadă de înțelegere și răbdare, astfel încât să trecem împreună de această etapă, deoarece nu poți să construiești un oraș modern și performant dacă nu ai rețele durabile de apeduct și canalizare.

P.:În vara anului curent, localnicii orașului Nisporeni s-au arătat nemulțumiți cu privire la înstrăinarea unei suprafețe de utilitate publică din centrul localității. Astfel, oamenii din Nisporeni s-au adunat să protesteze. Cu ce s-a soldat acest caz?

G.R.:Acest caz este înghețat la ora actuală, deoarece urmează să se pronunțe organele competente asupra legalității acestei proceduri. Prin urmare, organele competente fiind Cancelaria de Stat și instanțele judecătorești. De altfel, acești bani urmau să fie redirecționați tot către lucrările de reconstrucție a noului teren pentru parc, dar așteptăm să se pronunțe instanța și după care vom vedea care sunt următorii pași.

P.:Care sunt proiectele prioritare pe care ați dori să le începeţişi care ar putea fi terminate în până la sfârșitul mandatului dumneavoastră?

G.R.:Până la sfârșitul mandatului meu, sper să reușesc să conectez cât mai multe străzi la iluminat public modern de tip led, care va aduce economii la factura de lumină, dar și o calitate a luminii pe străzile orașului. Sper ca proiectul acesta să-l termin până la finele mandatului meu. La fel, îmi doresc să fac prima etapă din renovarea parcului, care urmează să demareze anul viitor. Un alt proiect este cu destinație turistică și anume construcția unor scări din centrul orașului până la Crucea Mântuirii Neamului Românesc, unde se construiește și Mănăstirea Ștefan cel Mare, tot acolo este și o răstignire de toată frumusețea. Ar fi un traseu turistic minunat pentru dezvoltarea zonei orașului Nisporeni. Desigur, a 2-a și a 3-a etapă la canalizare, la fel reprezintă o prioritate în agenda mea.

P.:Anterior ați activat în calitate jurist la Primăria mun. Chișinău, iar apoi ați devenit Primar la Nisporeni. Cât de mult s-a schimbat viața Dvs. și care activitate vă place mai mult?

G.R.:Dacă să fiu sincer, în calitate de jurist la Primăria municipiului Chișinău aveam mai mult timp liber, însă varietatea de probleme și întrebări care au fost ridicate în calitatea mea de primar m-au făcut să mă dezvolt multilateral. Astăzi, deja pot să vorbesc cu ușurință ce înseamnă o rețea de canalizare, cum se face un proiect de canalizare, cum se face un proiect de apeduct sau de iluminat public. Consider că, aceasta și a fost cel mai greu, dar, dat fiind faptul că m-am implicat și mi-am dorit să aduc o schimbare în orașul meu natal, oraș în care m-am născut, sper că am și obținut unele realizări.

15822561_1577008632325796_8990383965923957831_n

P.:Cât de mult contează vârsta în politică, este aceasta un avantaj sau din contra?

G.R.:Eu cred că vârsta în politică este ca și vârsta în viață, în dependență de ce atitudine ai față de vârsta pe care ți-o asumi. Poți să ai și 60 de ani, dar să gândești și să acționezi ca un copil, pe de altă parte, poți avea 20 de ani și să îți asumi unele responsabilități pe care alții nu și le asume nici la 40 – 50 de ani. Singurul lucru pe care ți-l dă vârsta este experiența. Consider că, la vârsta în care am purces în acest drum este o vârstă în care încă mai este entuziasm și dorință de a învăța și cunoaște, ceea ce m-a ajutat nespus de mult. Desigur, această funcție, indiscutabil, m-a maturizat și, cred că, este o vârstă potrivită pentru a învăța și a crește în acest domeniu.

P.:Având în vedere că următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în baza sistemului mixt, admiteți ideea de a candida în circumscripție pentru a deveni deputat?  Dar pentru un viitor mandat de primar veți candida?

G.R.:Am fost ales în calitate de primar, astfel am multe proiecte în derulare și care mi le propun pentru viitor. Eu am să rămân la funcția de primar până o să mi se încheie mandatul și voi analiza ca o variantă de a candida în sistemul mixt – mai puțin, deoarece oamenii m-au ales să fac ceva în calitate de primar. Dacă o să închei mandatul cu succes sau voi mai avea un alt mandat de primar și voi avea niște realizări în spate, eu voi ieși cu ușurință în fața oamenilor să le cer susținerea sau votul pentru a candida la funcția de deputat, probabil. Eu iubesc orașul Nisporeni și voi rămâne în calitate de primar al orașului până la sfârșitul mandatului, pentru a face cât mai multe lucruri frumoase și bune pentru oraș, după care, dacă vor fi propuneri și lumea mă va susține în creșterea mea ulterioară, nu exclud, voi examina o asemenea variantă.

P.:Ce alte planuri are Grigore Robu – pentru următorii 2-3 ani, în calitate de Primar și la capitolul personal?

G.R.:Ceea ce ține de acțiunile în calitate de primar, am încercat să le enumăr mai sus. Cam acestea sunt, ca să nu ne facem prea multe planuri și să nu le terminăm la timp. Cât privește viața personală, nu exclud că o să intervină și viața familiară, deoarece oamenii nu sunt nemuritori sau veșnici, tot așa cum nu sunt nici funcțiile. Mă gândesc să pun accentul foarte serios și pe viața mea personală.

 

Mihaela Conovali

Imprimare