În cadrul Programului Național ”Satul European”, în satul Văleni din raionul Cahul a fost reconstruită și reutilată o clădire istorică, care a găzduit anterior o instituție de învățământ preșcolar. În prezent, aici a fost amenajat un atelier de țesut covoare tradiționale, specifice Luncii Prutului de Jos. Locația va servi acum pentru întâlniri a mai multor generații de elevi și tineri cu meșterițele din sat, care dețin arta țesutului, a torsului și a prelucrării firului de lână. Acestea îi vor învăța pe tineri și copii cum să mânuiască fusul și furca de tors, astfel încât să nu fie pierdute meșteșugurile strămoșești.

Șezătorile organizate de meșterițe urmează să fie frecventate de peste 100 de copii și tineri. Totodată, în acest atelier vor fi petrecute lecțiile de educație tehnologică a elevilor din gimnaziu. În prezent, în instituția de învățământ din localitate învață în jur de 200 de copii. Atelierul de țesut covoare tradiționale face parte dintr-un complex socio-istoric, care mai include Muzeul de istorie și etnografie, dar și Biserica din localitate. Complexul este un obiectiv turistic în cadrul Traseului Eco-cultural al Luncii Prutului de Jos.

Totodată, clădirea ce găzduiește Atelierul de țesut a fost dotată cu toate utilitățile necesare, pentru a primi oaspeți și turiști din țară și de peste hotare. Pentru implementarea proiectului, Guvernul Republicii Moldova a alocat, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, peste 2.282.000 de lei.

În plus, localitatea Văleni a beneficiat și de un proiect în cadrul Programului ”Satul European Expres”. Este vorba de construcția unui sistem modern de iluminat public, extins pe cinci străzi din cartierul nou al satului și de care beneficiază în prezent în jur de 300 de gospodării cu peste 1100 de locuitori, inclusiv Grădinița de copii nr.2, o Casă de tip familial, un teren de sport și agrement. În acest scop din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate resurse financiare în valoare de 238 de mii de lei.

Potrivit primarului Silvia Știrbeț, Programele Naționale: ”Satul European” și ”Satul European Expres” aduc dezvoltare, modernizare și viață în localitățile țării.

”Cele două proiecte naționale implementate la Văleni au contribuit semnificativ, în primul rând, la diminuarea discrepanței între condițiile de viață de la sat și oraș, la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al localității, dar și la eficientizarea și reducerea cheltuielilor bugetare. Din numele celor trei mii de locuitori ai satului, vreau să aduc mulțumiri Guvernului Republicii Moldova și, nemijlocit, angajaților Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, care ne-au susținut și ne-au consultat la orice moment, când am avut nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectele noastre. Ne bucurăm enorm că aceste programe naționale au continuitate, iar, în așa fel, vom putea rezolva și alte probleme stringente ale localităților, care să aducă bunăstare și un trai mai bun oamenilor de la sate”, a mai spus primarul.

Imprimare