Vitalie Vrabie este primar general al municipiului Ungheni din noiembrie 2023. Anterior a fost ales în această funcție în 1999 și reales în 2003. A deținut funcția de ministru al Apărării Republicii Moldova, ministru al Administrației Publice Locale și viceprim-ministru.

Ce înseamnă să fii primar?

Vitalie Vrabie: Să fii primar înseamnă să ai o profesie cu mult farmec, cu avantaje și dezavantaje. Cred că pentru fiecare dintre noi a fi primar este o chemare din interior. Înainte de a candida pentru această funcție trebuie să te gândești foarte bine, la calm și la rece, pentru că te vei confrunta cu oamenii cărora tu le ești în serviciu, nu ei ție.

E mai confortabil să activezi în administrația centrală decât în cea locală?

Vitalie Vrabie: Personal cred că mai întâi trebuie să obții experiență în administrația locală, în măsura în care acest lucru e posibil, deși nu pentru toate pozițiile din administrația publică centrală este necesar acest lucru. Cu certitudine, este benefică experiența acumulată în APL pentru cei care devin funcționari în APC.

Municipiul Ungheni se dezvoltă dinamic în ultimii ani și oamenii de acolo, cu siguranță, au așteptări foarte mari de la noul primar…

Vitalie Vrabie: Într-adevăr, așteptările oamenilor sunt foarte mari, ele vin încă de la începutul istoriei moderne a R. Moldova. Atunci eram restanțieri la capitole precum infrastructura, servicii publice sociale pe care APL-urile le prestează oamenilor. În toată această perioadă o parte din aceste probleme au fost soluționate, în mod special în ultimii ani datorită asistenței sporite din partea partenerilor de dezvoltare și atenției Guvernului către localități. Totodată, noi, politicienii, când ne lansăm în fiecare ciclu electoral facem în așa fel încât așteptările oamenilor să crească și preocuparea mea de bază este să le îndreptățesc aceste așteptări odată cu obținerea mandatului de primar al municipiului Ungheni.

În ce măsură afectează migrația municipiul Ungheni și cum facem față acestei provocări?

Vitalie Vrabie: Migrația este un fenomen îngrijorător pentru R. Moldova. Cu regret, cei mai mulți care pleacă sunt tineri și pregătiți și rămânem, practic, fără capacitățile care contribuie la dezvoltarea economică a statului. Este o lipsă acută de cadre nu doar în domeniul producerii, dar și în educație, medicină, domeniul social etc. Nu există o baghetă magică pentru a soluționa această problemă, trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a dezvolta economia, a crea platforme economice, așa cum sunt astăzi parcurile industriale, zonele economice libere și, în măsura posibilităților, acestea să fie extinse, să atragem investitorii străini prin politici foarte bine chibzuite și corecte și, desigur, să fim foarte atractivi pentru investitorii naționali care, la fel, au capacitate să dezvolte economia țării. Astfel vom reuși să creăm locuri de muncă bine plătite acasă, vor rămâne tinerii acasă și vor reveni alții care au dobândit experiență bună peste hotare. Trebuie să avem grijă și de componenta socială a oamenilor, iar pe tinerii specialiști care se confruntă cu lipsa spațiului locativ să îi ajutăm, să creăm locuri în grădinițe și școli și, desigur, să punem în prim plan securitatea oamenilor, iar noi, statul, împreună cu autoritățile publice locale, să le-o asigurăm.

Imprimare