În cadrul Conferinței Regionale din cadrul Parteneriatului Estic organizată de organizația pan-europeană PLATFORMA-Parteneriatul Vecinătatea de Est și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), fostul ambasador al RM în SUA, director IDIS Viitorul Igor Munteanu a declarat UE este o prioritate strategică pentru Moldova și aşa va fi dacă punerea în aplicare a Acordului de Asociere va decurge așa cum se prevede, fără întârzieri, ezitări, eșecuri. Igor Munteanu a amintit că RM are o economie săracă, ceea ce înseamnă că trebuie să își planifice bine resursele și dezvoltarea. “Pentru perioada 2014-2020, PIB-ul Moldovei este de 1593 de euro pe cap de locuitor, cea mai mică rată a vecinilor UE. Cu toate acestea, potențialul Moldovei de a atrage fonduri UE se situează între 791 și 956 de milioane de euro până în anul 2020, dar numai dacă se va juca după reguli.” Directorul IDIS Viitorul  susţine că acest lucru va fi posibil numai dacă, în primul rând, RM își recuperează acreditările democratice pe baza punerii în aplicare a Acordului de Asociere. În al doilea rând, aceasta va debloca dezvoltarea regională și va dezvolta orașele ca centre reale de creștere economică și socială. Pentru a se apropia de buna guvernare a UE, RM trebuie să învețe cum să remedieze lacunele de dezvoltare, dar și cum să obțină acces la fondurile, agențiile și rețelele existente. De exemplu, RM va accelera implementarea descentralizării, va recalibra configurația sa teritorială, va ajusta regiunile la clasificarea NUTS3, va stabili noi mecanisme de cofinanțare, consolidare a capacității, autonomie fiscală.

UE va fi în măsură să-și revizuiască abordarea în ceea ce privește criteriile și mecanismele de finanțare, în cazul în care are în vedere serios sprijinirea dezvoltării rurale și regionale.

Igor Munteanu a amintit că RM nu a reușit să primească 60% din fondurile UE prevăzute pentru perioada 2014-2017 (700 milioane euro), doar din cauza instabilității interne, lipsa rezultatelor reformelor de bază prevăzute în Agenda de asociere. În 2017, Moldova a obținut doar 4,9% din granturile așteptate din partea UE (138 mln din 3 miliarde). În schimb, Guvernul Republicii Moldova a primit împrumuturi din partea BERD și României, însă nu a fost prevăzut un ajutor pentru implementarea tehnică a Acordului de Asociere, în jur de 2,4 miliarde de lei, sumă ce este de două ori mai mare decât întregul Fond național pentru drumuri (2016).

Fostul Ambasador al RM în SUA a declarat că această Conferinţă este importantă şi pentru UE , deoarece unele dintre instrumente de bază de finanțare bilaterală (ENPARD) au fost direct afectate, încetinite sau stagnante în implementare. Din cauza mai multor lacune în gestionare, fondurile ENPARD au fost oprite (2015-2016), iar beneficiile sale au fost subminate de schimbările structurii guvernamentale.  Acest fond UE (ENPARD) a fost alocat RM pentru a îmbunătăți competitivitatea și modernizarea agroalimentară, a dezvolta zonele rurale, a spori direcțiile strategice pe termen lung și dialogul între părțile interesate, cu un pachet de 64 mln euro (2015-2017). Din cauza instabilității continue, din ENPARD nu s-au cheltuit fonduri.

Potrivit lui Igor Munteanu, de vreme ce ENPARD este alocat pentru a finanța prioritățile de sus în jos ale guvernului moldovean, este destul de improbabil să vedem cum răspunde la nevoile deosebite de finanțare a administrațiilor locale. “Cred că ENPARD se bazează excesiv pe politicile regionale ale guvernului central și mai puțin pe cerințele practice ale guvernelor locale, actorilor legitimi ai dezvoltării rurale. De asemenea, hiper-politizarea transferurilor bugetare creează inegalități politice mari în Moldova. Nu este o coincidență faptul că 40% dintre primari au devenit recent membri PD, care sunt garanțiile că fondurile UE nu vor fi afectate de părtinirea politică”, se întreabă direcorul IDIS Viitorul?

Igor Munteanu a amintit că există 118 fonduri de dezvoltare rurală în interiorul UE, disponibile pentru cele 28 de state membre. “De ce UE nu ar permite unora dintre statele estice să acceseze aceste fonduri, ceea ce ar permite APL din Moldova să-și mărească capabilitățile și să acceseze fonduri care să le poată scoate din actuala stare mizerabilă”, a întrebat Igor Munteanu?

Conferința Regională din cadrul Parteneriatului Estic  a avut loc la Chişinău, la 18 decembrie, curent. Evenimentul a avut loc în cadrul unui parteneriat strategic cu Comisia Europeană și al unui program specific de vecinătate estică pentru trei țări partenere estice: Georgia, Moldova și Ucraina.

 

Serviciul de Cominicare al CALM

Imprimare