Primăria Iargara din raionul Leova are noi posibilități de a moderniza serviciile publice datorită suportului acordat de Regatul Norvegiei. În cadrul cooperări dintre Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) și Agenția de Cartografiere a Norvegiei, circa 150 de primării din Republica Moldova au fost dotate cu tehnică performantă ce va facilita activitatea funcționarilor din cadrul acestor APL.

Primarul de Iargara Eugeniu Mutaf crede că astfel specialiștilor pentru reglementarea proprietății funciare le va fi mult mai ușor să înregistreze rezultatele pe care le așteaptă cetățenii. „Ne bucurăm că avem computere performante și imprimante color și deja se vede eficiența în procesul de activitate al acestor specialiști. Interacțiunea cu Agenția Servicii Publice și alte alte autorități ale statului a devenit mai productivă.”

Alesul local a specificat că actualmente sunt la etapa de recepție a sistemului de aprovizionare cu apă a localității, inclusiv a planurilor de execuție a obiectelor aferente acestui serviciu. „Această tehnică, dar și cunoștințele obținute de specialiștii noștri vor permite o mai bună administrare a acestui sistem prin evidența digitală și actualizarea continuă a datelor despre obiectele pe care le avem în gestiune. Resursele umane în cadrul primăriei noastre sunt limitate, comparativ cu multitudinea de competențe și atribuții care ne revin. Tehnica primită în dar din partea Norvegiei va ajuta specialiștii în domeniul reglementării proprietății funciare să facă față mai multor sarcini.”

Potrivit lui Eugeniu Mutaf, utilizarea tehnicii performante este un factor determinant pentru buna guvernare locală.

Dorina Hasan, specialist în reglementarea proprietății funciare în cadrul primăriei Iargara, Leova, confirmă că asistența de care au beneficiat APL-urile este foarte necesară pentru toate localitățile. „Este o inițiativă cu perspectivă și dacă vom reuși să acumulăm mai multe cunoștințe în acest domeniu, atunci lucrurile vor evolua mult mai rapid.” În acest sens, Dorina Hasan și-a exprimat speranța că vor  fi organizate și alte instruiri, astfel încât specialiștii din APL să poată utiliza la capacitate maximă tehnica performantă.

În contextul în care primăria Iargara implementează un proiect pentru asigurarea localității cu apă și canalizare, specialista în domeniul reglementării proprietății funciare crede că grație suportului norvegian, va deveni mult mai efectivă gestionarea patrimoniului public.

Imprimare