AO Asociația Băştinașilor ,,CIUCIULEA-VATRĂ DE DOR” își realizează cu succes misiunea datorită colaborării fructuoase dintre băștinașii plecați, ciuciulenii rămași la vatră și a primăriei Ciuciulea, în frunte cu primarul localității Calistru Ilie, căruia i se atribuie tot mai des în ultimul timp sintagma ,,primar de nota zece”. Faptele frumoase le făurim împreună. Un exemplu elocvent este organizarea pe 28 august curent a Zilei Diasporei, fiind ghidaţi în acest sens de către domnul Viorel Chivriga, facilitator MiDL/PNUD, căruia îî suntem enorm de recunoscători.  Genericul zilei ACASĂ prin CULTURĂ nu a fost ales întâmplător. Evenimentele culturale organizate pe parcursul Zilei Diasporei au avut un colorit aparte. Organizarea totalurilor primei ediții a Atelierului Internațional de Sculptură în Lemn și lansarea imnului satului Ciuciulea au fost 2 perle care au încununat sărbătoarea.

De la idee până la lansare imnul a parcurs un drum lung. Ideea aparține băștinașei Veronica Grigoraș, cunoscuta actriță, care, revenită pe scurt timp la baștină după mulți ani, a avut grijă să-l poarte pe ulițele satului pe scriitorul Traian Vasilcău, să-i prezinte cele mai pitoreşti locuri. Versurile imnului nu au întârziat să apară. A urmat o perioadă de frământări în căutarea muzicii. Meritul de data aceasta aparține președintelui asociației, părintele Viorel Cojocaru, care a colaborat cu mai mulți compozitori până la selectarea variantei finale. Noi, ciuciulenii de pretutindeni, suntem recunoscători autorilor imnului: versuri-Traian Vasilcău, muzica-Geta Lipovanciuc, pentru această realizare măreață. Suntem siguri că Ciuciulea prin Cultură va dăinui peste veacuri. Imnul, alături de stema și drapelul localității, sunt simbolurile care ne reprezintă și ne mândrim cu ele.

Revenim la Ziua Diasporei.  Ne bucurăm că în acea zi au fost puse bazele Parcului Băștinașilor, prin amplasarea în curtea școlii vechi a 8 sculpturi realizate în lemn în cadrul I-ei ediții a Atelierului Internațional de Sculptură în Lemn ,,Ciuciulea- vatră de legende și mister”, care s-a adresat doar sculptorilor profesioniști din țară și de peste hotare (Austria, Romania, Irlanda).

Am avut deosebita plăcere să discutăm, să observăm pe viu munca unui sculptor, să admirăm creațiile realizate de următoarele nume notorii:

Dumitru Verdianu (Viena, Austria), sculptura ,,Tristețe”;
Nicolae Ovidiu Popa (București, România), sculptura „Intre cer și pământ”;
Parascovia Popa – Donoi (Irlanda),  sculptura „Ancuța” (în baza operei ,,Hanul Ancuței” de M. Sadoveanu);
Stanislav Duduciuc, RM, sculptura ,,Zodierul” din „Balaurul”;
Ion Zderciuc, RM, sculptura „Bădilă” (In baza legendei localității);
Valentin Vârtosu, RM, sculptura „Un semn – acatist întru rușinea păgânilor”;
Alexei Vidrașco, RM, …..(în baza descrierii stemei localității – simbolul -3 cai);
Vasile Donoi RM, „Cumpăna binecuvântării”.

Am rămas impresionaţi de măiestria artiştilor plastici, de creațiile realizate. Am rămas uimiţi de sculptura, care redă 3 cai, simbol de pe stema localității, care reprezintă: obiceiul Căluțul specific localității, existența în trecut a poștei de cai în localitate, dar și apartenența localității la județul Bălți, care avea redat calul pe stemă.

De menționat că Atelierul a fost organizat de către Primăria Ciuciulea și Asociația de Băștinași, și susținut de către EFES Vitanta Moldova Brewery (EVMB), Victad-Moto S.R.L., PNUD/MiDL.  Activitatea face parte din cadrul proiectului „Valorificarea oportunităților locale pentru transformarea cu suportul Băștinașilor a satului Ciuciulea într-o localitate Pro-business”, selectat pentru finanțare în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. Proiectul își propune să genereze un efect pozitiv pe termen lung ca urmare a modernizării și diversificării afacerilor antreprenorilor locali și dezvoltarea conceptului de agroturism ecologic. În acest sens, prin intermediul proiectului se propune: dezvoltarea infrastructurii turistice prin înființarea unui hostel pentru cazarea turiștilor în edificiului școlii vechi construite în anul 1836, după modelul și experiența țărilor baltice, reabilitarea grădinii zoologice din localitate și amenajarea spațiilor de recreere și odihnă activă; amenajarea unui parc cu arbori și arbuști plantați de diferite specii, contractați sau donați de Agenția Moldsilva și Dendrariul din Chișinău; organizarea unui atelier internațional de sculptură în lemn, care va fi organizat anual la Ciuciulea; producerea anuală a 8 sculpturi în lemn, care vor fi montate pe Aleea dinastiilor băștinașilor din Ciuciulea. Aleea dinastiilor băștinașilor va fi creată cu asistența migranților interni și externi. Pe alee vor fi instalate bănci donate de familiile băștinașilor.

Imprimare