Campania „Dezvoltăm cu drag ACASĂ” inițiată de diasporă va contribui la îmbunătățirea infrastructurii din 23 de localități. Peste 792.000 de dolari sunt valorificați de 18 sate și cinci orașe din țară. Localitățile vor beneficia de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii locale și de condiții mai bune de viață, datorită implicării băștinașilor.

Din această sumă, circa 118.600 de dolari au fost donați de migranți, prin platforma de crowdfunding Guvern 24. Alte 214.000 de dolari au fost oferite de autoritățile locale, iar 460.000 de dolari – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, prin intermediul proiectului Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Cele 23 de proiecte au fost selectate în urma consultărilor cu locuitorii și băştinaşii. Pentru a asigura transparența, primăriile informează activ populația despre valorificarea fondurilor prin rețelele de socializare, ședințe live, panouri informative, comunicate de presă.

Astfel, cele 23 de comunități vor beneficia de servicii mai bune de aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public, dezvoltare economică locală.

În Gura Galbenei, Cimișlia, grație mobilizării  a peste 7.800 de dolari de la băștinași, o porțiune de drum de 1,2 km este reparată. În Selemet, Cimișlia, va fi construită o hală ecologică, care va înlocui piața improvizată, unde până acum fermierii din sat şi din împrejurimi vând produsele, inclusiv lactate şi de carne, în stradă, pe o lungime de 1 km de drum. Deși condițiile lasă de dorit, aceasta este, pentru mulți, singura sursă de venit.

Cele 23 de localități beneficiare ale proiectului Migraţie şi dezvoltare locală au fost selectate prin concurs în anul 2015.

Imprimare