Primarul de Mereșeuca, Ocnița Emilia Albu: „Sunt președintele Asociației Primarilor din Ocnița și nu știu ce să le răspund colegilor la întrebarea de când exact vom primi salarii majorate

Miercuri, 11 iulie, la inițiativa CALM a avut loc prima ședință a Grupului de lucru privind administrația publică locală, creat prin dispoziția prim-ministrului nr.85-d9, din 13 iunie 2018, în scopul stabilirii unui dialog eficient între Guvern și CALM/APL.

La eveniment au participat funcționari din ministere, primari și experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Ședința a avut loc la sediul Guvernului și a fost prezidată de secretarul general adjunct al Guvernului, care este și președinte al Grupului de lucru Adrian Ermurachi, dar și de președintele CALM, primar de Selemet, Cimișlia, copreședinte al Grupului de lucru Tatiana Badan. 

Subiectul principal al întrunirii a fost propunerile concrete ale CALM privind remunerarea în cadrul APL și asigurarea surselor noi de venit pentru bugetele locale, prin simplificarea procesului de evaluare a bunurilor imobile de către APL, în scopul asigurării sustenabilității inițiativei de majorare a salariilor din APL.  

Adrian Ermurachi i-a salutat pe cei prezenți în cadrul ședinței și a menționat că Guvernul a fost de acord ca din partea APL să facă parte mai mulți membri în acest grup de lucru consultativ de pe lângă Comisia Paritară.

La rândul său, Tatiana Badan a salutat convocarea primei reuniuni în cadrul acestui format, menționând că este una așteptată de mult timp și speră ca astfel să fie relansat dialogul efectiv între autoritățile centrale și cele locale. De asemenea, Tatiana Badan a menționat că CALM susține inițiativa de creștere a remunerației în domeniul APL, deoarece situația în domeniul dat este foarte gravă și există riscul blocării activității APL din cauza lipsei de specialiști. Totodată, Președintele CALM s-a arătat extrem de dezamăgită și indignată față de atitudinea factorilor decizionali din cadrul ministerelor de specialitate care nu s-au prezentat la această primă întrunire oficială a acestui grup de lucru instituit la inițiativa prim-ministrului. Din cei 7 secretari de stat numiți personal  de prim-ministru în calitate de membri ai acestui grup, la ședință a participat doar unul și acela nu a putut asista până la sfârșit. 

În privința subiectelor discutate, CALM a venit cu recomandări complexe, inclusiv propuneri concrete de modificare a legislației în vigoare, care ar putea asigura implementarea cu succes a inițiativei de majorare a salariilor în domeniul APL, în baza principiilor descentralizării și autonomiei locale.  În acest sens, expertul CALM Viorel Rusu a prezentat viziunea și propunerile concrete ale CALM, ce necesită implementare urgentă în domeniul salarizării din APL.

„Am atenționat nu o singură dată că este nevoie de descentralizat sistemul de salarizare în domeniul APL, anume această abordare fiind în spiritul Cartei Europene și principiilor constituționale privind autonomia locală și descentralizarea serviciilor publice. Cu regret, până în prezent propunerile CALM au rămas pe hârtie, nefiind luate în considerare.

Expertul CALM a atras atenția asupra faptului că modalitatea de salarizare a personalului la nivel central și la nivel local, atât din punct de vedere al mecanismelor, cât și din punct de vedere al mărimii salariilor respective este discriminatorie. „Avem un sistem de salarizare extrem de centralizat. Este imperios necesar de purces la implementarea aspectelor de descentralizare a sistemului de salarizare deoarece, în esență, APL sunt structuri organizate autonom, iar prevederile și regulile de ierarhie aplicate la nivel central nu sunt aplicate și la nivel local. Avem situații paradoxale în contextul în care, proclamând autonomia locală și descentralizarea administrativă, domeniul salarizării rămâne centralizat, cu toate că salarizarea este un element-cheie din punct de vedere al organizării și funcționării APL.

Un alt aspect menționat de CALM este abordarea diferită, după diverse principii de salarizare a persoanelor cu funcție de demnitate publică la nivel local și a celor cu  demnitate publică de la nivel central.

Totodată, CALM a propus eliminarea tuturor barierelor de ordin tehnic în domeniul acordării premiilor, suplimentelor, adaosurilor, onorariilor în cadrul APL, inclusiv asigurarea dreptului conducătorilor APL de a beneficia de premii, de rând cu funcționarii din subordine.

Potrivit CALM, procedura de acordare a premiilor este una umilitoare pentru funcționarii de demnitate publică. Primarii trebuie să meargă cu mâna întinsă în fața Consiliului și dacă acesta este de altă culoare politică atunci edilul s-ar putea să nu obțină niciun premiu pe tot parcursul mandatului.

CALM și-a reiterat poziția potrivit căreia APL trebuie să gestioneze veniturile proprii, inclusiv prin posibilitatea de a atribui sporuri salariale pentru a stimula personalul. „Consiliul aprobă un regulament în acest sens, conform standardelor legale, iar autoritatea executivă (primarul), fără a fi necesar de a convoca ședințele, să poată interveni în unele aspecte ce țin de  salarizare/remunerare pentru a menține personalul necesar, având în vedere și faptul că din an în an tot mai multe competențe sunt puse pe umerii APL.

CALM este de părere că trebuie de acordat mai multă flexibilitate APL de a-și crea propria politică de salarizare, reieșind din necesitățile locale, inclusiv din cauza că la nivel central nu se va cunoaște niciodată care sunt necesitățile reale de la nivel local.

CALM a venit cu propuneri concrete în ceea ce privește Legea 355 din 23.12.2005 cu privire la sistemul de salarizare a sectorului bugetar. CALM a propus ca majorarea să fie aplicată începând cu 01.06.2018, deoarece s-a întârziat foarte mult cu implementarea acestor măsuri.

De asemenea, CALM a venit cu propuneri de modificări ale Legii 48 din 28 martie 2012 privind sistemul de salarizare a funcționarilor publici, în ceea ce privește remunerarea personalului tehnic, în vederea stabilirii unei modalități flexibile de stimulare și remunerare a acestei categorii de angajați.

Potrivit CALM, toate aceste prevederi pot fi discutate, intenția CALM fiind de a ajuta APC la implementarea cât mai operativă a acestor propuneri.

CALM și-a exprimat speranța ca într-o săptămână să fie definitivat proiectul de Lege și să fie promovat în termeni cât mai restrânși, deoarece la nivel local situația este catastrofală în acest domeniu, cu mult mai dificilă decât la nivel central și intervenția dată este binevenită, dar întârziată.

Adrian Ermurachi a recunoscut că salarizarea în domeniul APC a crescut după implementarea reformei, deși este încă sub minimul acceptabil, cu toate că până la reforma APC salarizarea era extrem de apropiată de cea din APL.

Primarul municipiului Strășeni, vicepreședintele CALM Valentina Casian nu s-a arătat încrezătoare în ceea ce privește rezultatele acestor consultări, amintind că ședințe de acest gen au mai fost, dar totul s-a redus doar la nivelul declarațiilor. „Trebuie să se înțeleagă că primarii, fără angajații primăriei nu pot face nimic. De aceea nu putem vorbi doar despre majorarea salariilor edililor, ci a tuturor funcționarilor care activează în domeniul APL. Nu a fost clar de unde vor fi identificate sursele pentru aceste majorări. Cineva dintre reprezentanții APC a spus că în aceeași zi subiectul va fi discutat în cadrul ședinței de Guvern, un reprezentant al ministerului Finanțelor însă l-a contrazis. Această neclaritate creează confuzie în rândul aleșilor locali.

În acest context, Valentina Casian a amintit că Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei atrage atenția în toate recomandările sale asupra necesității restabilirii unui dialog instituționalizat între APC și CALM/APL.

„Din păcate, constatăm că dialogul este mai mult formal, importanța acestuia încă este neînțeleasă de către APC. Nu putem vorbi despre un dialog instituționalizat atunci când un ministru discută la piață cu cetățenii. Dialogul instituționalizat este atunci când CALM-ul (care are experți în diverse domenii) vine cu soluții, iar APC ține cont de ele. Constatăm că la ora actuală nu avem un dialog așa cum ar trebui să fie.

Și primarul orașului Drochia, vicepreședintele CALM  Nina Cereteu a menționat că primarii solicită majorarea salariilor tuturor angajaților din APL, deoarece în primării se atestă o lipsă acută de cadre. „Noi de mult timp batem alarma că nu are cine să lucreze în APL și din păcate, cel puțin până acum nimeni nu ne-a auzit. Din 2012 în APL nu au fost înregistrate majorări ale salariilor. Să ne spună economiștii de câte ori au crescut prețurile de atunci. Puținii tineri care mai vin în APL pleacă după un an-doi de acumulare a experienței. Nu avem cum să-i motivăm să rămână.

Primarul de Mereșeuca, Ocnița, președintele Asociației Primarilor din Ocnița Emilia Albu a menționat că în ultimul timp se speculează cu faptul că primarii ar cere majorări de salarii înainte de alegeri parlamentare. „Această problemă am abordat-o de foarte mult timp. Îmi pare rău că în 2012 am fost nevoiți să ieșim în stradă pentru a cere majorarea salariilor. Nimeni nu a ieșit atunci să discute cu noi, deși eram sute de primari în fața clădirii Guvernului. Am fost și la Strasbourg cu aceeași problemă. Până la urmă am reușit să contribuim la implementarea noului sistem de finanțare în câteva unități administrativ teritoriale și am obținut o majorare a salariului. Nu ne dorim să aplicăm și acum aceeași metodă. La 11 mai am avut o ședință cu participarea premierului Pavel Filip, cu ministrul Finanțelor Octavian Armașu și ni s-a spus că de la 1 iunie salariile primarilor se vor majora cu 50%. Astăzi deja este 11 iulie și noi abia acum alcătuim conceptul Legii. Sunt Președintele Asociației Primarilor din Ocnița și nu știu ce să le răspund colegilor la întrebarea de când exact vom primi salarii majorate.

Reprezentanții APC au anunțat că în una dintre ședințele Guvernului  va fi examinat și aprobat acest proiect de Lege, după care  acesta va fi transmis Parlamentul.

Un alt subiect pus în discuție a fost simplificarea procedurii de evaluare a bunurilor imobile, în calitate de sursă importantă de venit la bugetele locale. CALM a atenționat asupra faptului că este nevoie de implementarea unor măsuri urgente deoarece, la nivelul întregii republici, bugetele locale ratează venituri în valoare de sute de milioane de lei.

Potrivit expertului CALM Alexandru Morcov, trebuie să oferim posibilitatea APL să decidă care este capacitatea financiară a cetățenilor, deoarece anume APL cunoaște cel mai bine acest lucru.

„Astăzi, ca să administrezi acest impozit este nevoie de circa 35 mii de lei pentru o localitate cu 1000 de gospodării, iar veniturile acumulate nu sunt mai mari de 18 mii de lei. Care ar fi logica colectării acestui impozit? Totodată, creăm inechitate fiscală în cadrul localităților. Cei care au trecut prin procesul de moștenire, sau au întocmit contracte de vânzare-cumpărare plătesc mult mai mult decât ceilalți cetățeni. Trebuie de făcut urgent modificările necesare în regulament. Dacă este nevoie vă prezentăm calculele și urmează ca acestea doar să fie aprobate.   

În acest sens, CALM a solicitat impulsionarea acestui proces, astfel încât din 2018 APL să poată avea posibilitatea de a colecta aceste venituri.  

Adrian Ermurachi a propus examinarea acestui subiect în cadrul unui alte ședințe, cu participarea unui grup de lucru format din experți în domeniu. 

Totodată, CALM a pus în discuție și notificarea nejustificată de către Cancelaria de Stat a deciziilor Consiliilor locale de aprobare a unui tarif diferențiat la apă. CALM consideră că  din cauza tarifelor sociale existente, mulți consumatori utilizează în exces apa potabilă pentru agricultură și grădinărit, iar din acest motiv unii consumatori nici nu au acces la apă.

Atât președintele, cât și mai mulți reprezentanți  ai APL au atras atenția supra faptului că, în pofida efortului depus de Cancelaria de Stat, în frunte cu Adrian Ermurachi, precum și în pofida importanței și actualității deosebite a subiectelor discutate, este inexplicabilă lipsa de la ședință a factorilor decizionali, membrii nemijlociți ai grupului de lucru.  La această ședință au fost delegați funcționari fără putere de decizie, unii dintre ei nefiind  la curent cu ultimele decizii politice în domeniul salarizării  și fără a putea să răspundă la întrebări concrete ale reprezentanților APL. O astfel de atitudine  este greu de înțeles,  mai ales în contextul în care acest grup a fost creat anume la insistența și inițiativa prim-ministrului, prin dispoziția nr.85-d9, din 13 iunie 2018, în scopul stabilirii unui dialog eficient între Guvern și APL, drept rezultat al întrunirilor cu CALM/ APL din februarie 2018. Cu atât mai mult că la ședință au participat aproape toți membrii grupului de lucru din partea APL, unii dintre aceștia  au venit de la sute de kilometri, pregătiți, cu propuneri concrete  și așteptau răspunsuri/informații din primele surse – de la persoane cu putere de decizie din cadrul ministerului Finanțelor și altor autorități centrale. Participanții la ședință din partea APL și-au exprimat speranța că lipsa secretarilor de stat, membri titulari ai acestui grup,  a fost un accident izolat și pe viitor vor fi excluse astfel de situații care  pot afecta credibilitatea și imaginea Guvernului.

În încheierea ședinței, Tatiana Badan a mentionat că CALM/APL așteaptă rezultate și acțiuni concrete în termene scurte de timp (până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului) și își manifestă toată disponibilitatea  de a contribui la identificarea soluțiilor adecvate și necesitatea de a reveni la propunerea anterioară a CALM de creare a unor grupuri de lucru pe lângă fiecare minister, astfel încât să se poată interveni imediat cum apare o problemă într-un domeniu sau altul. 

Amintim că grupul de lucru privind administrația publică locală a fost creat prin dispoziția prim-ministrului nr. nr.85-d9, din 13 iunie 2018, în scopul stabilirii unui dialog eficient între Guvern și CALM/APL. Din acest grup fac parte 7 secretari, consilierul premierului și secretarul general adjunct al Guvernului, dar și reprezentanți ai APL și experți CALM.

Departamentul de Comunicare al CALM

Fișier:

PROPUNERILE CALM PRIVIND UNELE MĂSURI URGENTE ÎN DOMENIUL SALARIZĂRII DIN APL


















Imprimare