În perioada 08-10 iulie, curent, la Mamaia, România s-a desfășurat Consiliul Director al Asociației Orașelor din România (AOR). La eveniment au participat primari și reprezentanți ai APL atât din România, cât și din Republica Moldova. Totodată, în perioada 10-14 iulie a avut loc cursul de instruire: „Comportament, etică și conduită publică. Evaluarea personalului.

În debutul evenimentului, președintele AOR Mădălin Ady Teodosescu  a prezentat un raport de activitate a AOR pentru trimestrul II al anului curent.  „Una dintre realizările importante ale AOR în perioada respectivă a fost semnarea parteneriatului dintre AOR și CALM, precum și înfrățirea a 10 orașe membre ale AOR cu orașe membre ale CALM. Asociația Orașelor din România a demarat un program de schimb de bune practici prin care localități românești pot împărtăși din experiența lor colegilor din Republica Moldova. 

Totodată, s-a propus ca un reprezentant al CALM să fie membru din oficiu al Consiliului Director al AOR, să aibă dreptul la vot consultativ și de a participa la dezbateri.

Vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru a venit cu o inițiativă de implementare a câte un proiect concret în fiecare oraș din Republica Moldova, cu suportul direct al orașelor din Romania. Inițiativa a fost acceptată de către membrii Consiliului Director al AOR și urmează a fi promovată în perioada următoare la nivelul tuturor orașelor din România.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a făcut o prezentare a situației actuale din Republica Moldova privind descentralizarea și autonomia locală, evidențiind principalele probleme și trasând direcțiile de activitate pentru perioada următoare.  Directorul executiv al CALM a subliniat necesitatea intensificării relațiilor dintre AOR și CALM, elaborarea unui program complex de instruire, schimb de experiență pentru funcționarii si aleșii locali din orașele celor două țări.

În acest context s-a convenit ca în luna septembrie să fie organizate întruniri cu conducerea Guvernului României, la care vor participa și membrii CALM și în cadrul cărora se va discuta propunerile CALM, inclusiv inițiativa unui program complex de schimb de experiență/cunoștințe pentru funcționarii din APL și de creare a unui fond cu acces direct pentru orașele și comunitățile locale din Republica Moldova din partea României.

Totodată, în cadrul atelierului de lucru au fost abordate și aspecte privind problematica administrației publice locale și problemele cu care se confruntă orașele. Pregătirea programelor cu finanțare din fonduri europene, promovarea unui „Program național pentru realizarea unor Centre de Dezvoltare Zonală au fost, de asemenea, subiecte ale discuției.

În cadrul vizetei de lucru participanții la întrunire au avut posibilitatea să cunoască și bunele practici ale APL din orașul Năvodari, județul Constanța. Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM Constantin Cojocaru a avut o întrevedere cu primarul orașului Năvodari Florin Chelaru.

„Am convenit asupra unor lucruri de interes comun pentru orașele noastre. Am pus bazele unui nou început între Edineț și Năvodari. De asemenea, în cadrul reîntâlnirii cu Ionel Chiriță, fost primar al orașului Hârșova, județul Constanța, actual președinte executiv al AOR și Relu Tîrzioru, primarul orașului Săteni, județul Botoșani am stabilit prioritățile de colaborare, de implementare a unor viitoare proiecte în numele comunităților și asociațiilor noastre.

Participanții la Consiliul Director al AOR au vizitat cetatea Histria – un model în ceea ce privește conservarea patrimoniului cultural.

Departamentul de Comunicare al CALM








Imprimare