În perioada 20-26 octombrie 2014, 30 membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), au participat la vizita de studiu în Letonia la invitația Asociației Letone a Autorităților Locale și Regionale (LALRG). Scopul vizitei a fost studierea și schimbul de experiență privind descentralizarea fiscală, actualitatea căreia fiind enormă, cu atât mai mult că în Republica Moldova din ianuarie 2015 intră in vigoare noul sistem al finanțelor publice locale.

Agenda vizitei de studiu a fost bogată în activități, evenimente, și multiple întrevederi.  Vizita a debutat cu întâlnirea la Asociația Letonă unde membrii CALM s-au întâlnit cu Președintele Asociației Letone Dl Andris Jaunsleinis, Secretarul General al acesteia Dna Mudite Priede, membri și experți APL din Letonia. Conducerea și experții LALRG au împărtășit experiența Letoniei privind descentralizarea, reforma administrației publice și în special, descentralizarea fiscală. În special, reprezentanții CALM au făcut cunoștință cu:

·         Descentralizarea fiscală și dezvoltarea sa în Letonia. Efectele reformei.

·         Rezultatele reformei administrativ-teritoriale.

·         Dreptul de proprietate a administrației publice locale.

·         Procesul de elaborare a bugetului de stat. Sistemul de negocieri cu guvernul.

·         Elaborarea bugetelor de către autoritățile locale din Letonia.

·         Management financiar.

·         Independența financiară a autorităților locale.

·         Egalizarea financiară a autorităților locale.

·         Creditarea autorităților locale.

La fel vizita a cuprins întrevederi cu membrii Parlamentului Letoniei și cu reprezentanții Comisiei parlamentare pentru buget, cu reprezentanții Ministerului Finanțelor unde s-a discutat sistemul bugetar, relațiile inter-bugetare, transferurile, sistemul de finanțare a APL pentru îndeplinirea funcțiilor delegate, etc. În cadrul întrevederii cu reprezentanții Ministerul Mediului și Dezvoltării Regionale s-au discutat aspectele de cooperare cu APL precum și cele legate de supravegherea și controlul administrației publice locale. La finalul programului au fost vizitate  comunele Cesis, Priekuli, și Amata, unde reprezentanții CALM au avut posibilitatea de a face schimb cu primarii din aceste localități și de a face cunoștință cu activitățile cotidiene a APL-lor din Letonia.

Primarii din Republica Moldova au fost impresionați de componenta investițională enormă a bugetelor locale, care se datorează diverselor programe din Uniunea Europeană și datorită cărora, comunitățile locale din Letonia au progresat forat mult în ultimii 7 ani la capitolul infrastructură.   

De asemenea, merită atenție faptul că autoritățile locale din Letonia beneficiază de o autonomie financiară largă. Iar impozitul pe venitul persoanelor fizice se colectează la locul de reședință/domiciliu a persoanei și constituie  75% din totalul sumei colectate. Indiferent de tipul comunității, rurale sau urbane. Altele 25% fiind virate într-un fond special (de solidaritate), pentru susținerea comunităților locale cu un potențial economic și financiar mai mic.

Cu referire reforma administrativ-teritorială, reprezentanții Asociației municipalităților din Letonia  au sugerat ca să fim foarte atenți și chibzuiți. Să nu copiem reforme de acest gen, deoarece există mari diferențe de ordin geografic, social, economic și mentalitate. În acest sens, Letonia a acumulat o experiență foarte utilă și bogată, în cea ce privește creare de fonduri special investiționale în vederea stimulării cooperării și/sau amalgamării teritoriale.

Un aspect deosebit de important observat de primarii din Moldova  a fost cel legat de relațiile constructive și foarte productive între Autoritățile Centrale din Letonia și Asociația municipalităților.  În acest sens, există o colaborare strânsă și implicare plenară a asociației municipalităților în procesul decizional pe toate direcțiile și domeniile de activitate a autorităților locale și guvernului. Nici un act sau decizie a Parlamentului, Guvernului sau unei autorități centrale nu se adoptă fără consultarea Asociației și fără implicare reprezentanților ei în procesul de elaborare a actelor respective.

In fine, un aspect deosibit al vizitei date de studiu, a constituit vizitarea mai multor întreprinderi și instituții publice moderne și performante aflate pe teritoriul administrat de primăriile respective. Aceste întreprinderi oferind sute de locuri de muncă bine plătite (salariul mediu de 800 EUR) și asigurând venituri considerabile la bugetele locale.

În rezultatul vizitei date de lucru au fost consolidate relațiile între CALM și Asociația Municipalităților din Letonia, au stabilite relații de cooperare între primarii din Moldova și cei din Letonia, au fost stabilite mai multe domenii de cooperare și preluate idei/experiențe/realizări pozitive care primarii din Moldova intenționează să le aplice în comunitățile sale locale.

 

 

Imprimare