Primarul municipiului Edineț, vicepreședintele CALM, președintele Rețelei Orașelor, Constantin Cojocaru, a amintit în cadrul ședinței comune a Consiliului de Administrare al CALM și Guvernului, că ambele guvernări, atât cea centrală, cât și cea locală, lucrează împreună pentru R. Moldova. „Dvs. faceți politici iar noi le implementăm. Noi avem o experiență cu Guvernele anterioare care cădeau la scurt timp după ce se întâlneau cu noi, primarii. Ne dorim să nu se întâmple acest lucru și acum.  De mult ne dorim o asemenea întâlnire, poate nu neapărat să solicităm foarte multe de la Guvern, dar să încercăm toți împreună să găsim formule cât mai adecvate pentru a avansa. Adesea și un cuvânt bun face ca lucrurile să se schimbe și vreau să cred că începând de astăzi anume așa va fi.”

Vicepreședintele CALM a vorbit și despre crizele prin care trece Republica Moldova și de care suntem conștienți cu toții. „Una din aceste crize ele a rămas în urmă, cea pandemică, alta e cea a refugiaților și a treia, probabil, cea mai dură, e cea energetică. În cazul tuturor acestor crize a fost nevoie de comunicare și cooperare între puterea centrală și cea locală.  Cu toate acestea, în criza pandemică adesea vedeam că ceea ce făcea centrul nu ajungea la nivel local, iar ceea ce se făcea la nivel local nu era în concordanță că acțiunile de la centru. În cazul crizei refugiaților, dacă mai mult de jumătate din cele peste 60 de milioane alocate pentru gestionarea acesteia nu au fost valorificate, este pentru că și-a făcut bine această misiune guvernul local. De asemenea, nu a fost bine gândit regulamentul care prevedea că vor fi acoperite cheltuielile pentru centrele de plasament în care vor fi cazate cel puțin 20 de persoane. Spații de cazare cu minim 20 de locuri pot avea doar orașele, nu și satele, dar jumătate din refugiați au fost duși în sate. Eu și alți primari am beneficiat de multă susținere din afara țării și era nevoie de o discuție comună, pentru a identifica modalități de a aduce cât mai repede aceste ajutoare în localități.”

Potrivit primarului de Edineț, criza energetică este, probabil, cea mai dură și trebuie să conștientizăm acest lucru. „Acum o lună, la o întrevedere cu vicepremierul Andrei Spânu, Domnia Sa ne-a spus că a conștientizat că trebuie să se mai întâlnească cu noi. Este încă o dovadă a faptului că doar împreună putem mișca lucrurile înainte. Ceea ce ne lipsește nouă este o discuție instituționalizată. Odată cu începutul activității Comisiei Paritare sunt sigur că acest dialog va exista.  Înțeleg că este foarte greu să te întâlnești cu 898 de primari, dar avem Consiliul CALM-ul și, cu această ocazie, vă mulțumim pentru că recunoașteți CALM-ul în calitate de principal partener de discuții. În CALM suntem primari din toate partidele politice, dar asociația este o structură apolitică deoarece aici discutăm doar problemele locale.” În contextul crizei energetice, Constantin Cojocaru a admis că iarna aceasta am putea avea anumite situații de restriște, am putea avea stare excepțională în APL. „Acest lucru nu s-a mai întâmplat în Republica Moldova și sperăm că conjugându-ne eforturile vom depăși aceste pericole.”

Edilul de Edineț a vorbit și despre dificultățile prin care trec întreprinderile municipale, din cauza majorării prețului la energia electrică. „De exemplu, Apă-canal Edineț, care deservește orașele Edineț și Cupcini, până la aceste majorări  plătea circa 4 milioane de lei, iar acum va fi nevoie de cel puțin 10 milioane pentru a suporta toate costurile, ceea ce va constitui o mare povară. Există riscul ca până în primăvară întreprinderile municipale să nu poată  suporta aceste majorări de costuri. Pentru a nu permite ca acest lucru să se întâmple, trebuie să găsim niște mecanisme de susținere a acestor instituții în domeniul energiei electrice. În caz contrar, întreprinderile municipale Apă-canal din orașe nu vor rezista.”

Primarul a salutat prezența la ședința comună a Ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. „În Edineț,  ca și în alte localități, de ani de zile sunt copaci uscați și tot așteptăm avizele ecologice pentru a-i putea tăia. Și dacă tot suntem la acest domeniu, vă rugăm să avansăm cu crearea celor opt zone de gestionare a deșeurilor. Avem foarte mult gunoi și nu mai avem unde îl duce și nici nu pot primi un aviz ecologic pentru a deschide vremelnic o gunoiște și înțeleg de ce, dar cam prea mult durează elaborarea studiilor de fezabilitate, planificările etc. R.Moldova avea nevoie ieri de soluționarea acestei probleme, dacă nu am putut ieri, haideți măcar astăzi să facem acest lucru.”

Imprimare