La începutul lunii ianuarie 2015 Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și partenerii săi  din Slovacia, Fundația Pontis și Asociația Orașelor și Comunelor din Slovacia (ZMOS) au demarat implementarea proiectului comun “Administrație locală independentă”. Proiectul este finanțat de către SlovakAid – Asistență oficială pentru dezvoltare a Republicii Slovace.

Proiectul exprimă reacția la procesul actual de descentralizare derulat în Republica Moldova, unde acordul reciproc între părțile implicate este posibil numai prin comunicare și discuții între partenerii relevanți și pregătiți. Capacitatea de a crea parteneriate pe mai multe niveluri, de a  coopera, de a iniția și a lua decizii în cunoștință de cauză este o necesitate pentru reprezentanții publici, instituțiile publice, reprezentanții administrațiilor locale, aleșii locali, precum și organizațiile non-profit, asociațiile și sectorul de afaceri. Înțelegerea publică a procesului de descentralizare, necesitatea și consecințele acestuia este partea cea mai importantă a implementării cu succes a reformelor.

Societatea slovacă a trecut prin procesul de descentralizare în deceniul precedent. A descoperit aspectele puternice, precum și cele slabe ale descentralizării. Chiar dacă descentralizarea în Slovacia ar putea fi văzută ca înfăptuită, în realitate procesul continuă și va continua. Dezvoltarea societății aduce în mod constant noi provocări. Cooperarea dintre Republica Moldova și Slovacia cuprinde împărtășirea experiențelor pozitive, dar și a celor negative, în procesul de descentralizare pentru a le cunoaște și evita.

Obiectivul principal al proiectului este de a consolida poziția și performanța administrației publice locale din Republica Moldova ca un fundament esențial pentru descentralizarea puterii, aplicarea democrației participative și crearea unui stat democratic, stabil și funcțional.

Proiectul constă în mai multe activități cu scopul de a consolida capacitățile interne ale CALM, comunicarea cu populația și dialogul multisectorial cu autoritățile centrale, întâlniri și traininguri cu reprezentanții locali. Proiectul va dura 15 luni pana in martie în 2016.

Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să o contactați pe Dna Irina Luncasu: irina.luncasu@calm.md. 

Imprimare