La  21 Februarie 2015 în orașul italian Modena a avut loc prima ședință a Comitetului de Supraveghere a proiectului LADDER „Autoritățile locale ca catalizatori ai educației pentru dezvoltare și ridicării nivelului de cunoștințe”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de partenerii CALM – Asociația agențiilor democrației locale (ALDA).

Proiectul respectiv ce va dura 3 ani este un proiect pan-european în care în total participă 46 de organizații din 35 țări, care activează în domeniul administrației publice locale (asociațiile APL, municipalități, Consiliu Europei, ONGuri, etc.). Este foarte important că acest proiect nu numai este susținut de Uniunea Europeană, dar de fapt urmărește agenda de dezvoltare a Uniunii Europene.

În anii 2010-2012 Uniunea Europeană a lansat o inițiativă ce cuprinde întreaga Europă care se numește “Educație pentru dezvoltare și ridicarea nivelului de cunoștințe” (DEAR). Importanța acestei inițiative pentru APL din țările precum Republica Moldova constă în:

1.      Recunoașterea la nivelul organelor de conducere ale Uniunii Europene că dezvoltarea înseamnă în primul rînd abordare de sus în jos, respectiv de la cetățean la APL și apoi la nivelul național.

2.      Implicarea cît mai activă în procese, politici, proiecte și în distribuirea fondurilor de dezvoltare ai APL și a societății civile.

3.      Explicarea minuțioasă pentru cetățenii Uniunii Europene ce înseamnă dezvoltare, de ce trebuie de ajutat țărilor în curs de dezvoltare și comunităților lor precum și cum oamenii simpli și autoritățile publice din UE pot promova cooperarea și dezvoltarea comunităților și țărilor precum Republica Moldova.                                                                                                                 

Această dimensiune și abordarea respectivă promovată de Uniunea Europeană primește recent un suport larg din partea mai multor organizații importante din Uniunea Europeană. Spre exemplu CALM de asemenea este implicat în activități similare de explicare și dialog cu APL din Uniunea Europeană, cu instituțiile Uniunii Europene în explicarea nevoilor și problemelor cu care se confruntă APL din țările Partneriatului Estic în cadrul altui proiect susținut de Uniunea Europeană și implementat de CEMR (Consiliul municipalităților și regiunilor europene).

 

Aceste activități sunt extrem de prețioase pe termen mediu și lung deoarece promovarea ideilor și problemelor Republicii Moldova pentru APL din Uniunea Europeană, pentru societatea civilă din Europa, pentru oamenii simpli și mai ales pentru instituțiile Uniunii Europene la urma urmei va solda cu susținere largă din partea actorilor importanți din UE a reformelor în domeniu APL din Republica Moldova precum și cu importante fonduri de asistență pentru domeniile administrației publice locale (toate politicile UE la urma urmei sunt susținute cu fondurile respective).   

Imprimare