Emisiunea radio

Totalitatea resurselor de expertiză, asistență și instruire, cât și a datelor sistematizate în baze de date sunt concentrate într-un serviciu unic destinat îmbunătățirii calității prestării serviciilor de apă și sanitație de către operatorii mici din zonele rurale și orașele mici. Despre aceasta a anunțat expertul Congresului Autorităților Locale din Moldova, Alexandru Morcov, invitat în studioul postului de radio Vocea Basarabiei, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM.

“Este o iniţiativă ambiţioasă din partea CALM, necesară pentru operatorii mici din localităţile rurale. Din păcate, ei au fost cam uitaţi din punct de vedere al asistenţei, instruirii şi suportului din partea APC. Legea însă prevede expres ca Guvernul, în preocesul de edificare a sistemelor de aprovizionare cu apă susţine, inclusiv şi financiar, operatorii de apă şi sanitaţie, dar şi APL pentru prestarea unui serviciu de calitate. RM se confruntă cu un deficit de apă potabilă care ar corespunde tututor rigorilor şi standardelor de calitate. Din păcate, mulţi cetăţeni încă nu conştientizează importanţa apei de bună calitate. Atunci când se implementa programul de gazificare, oamenii erau gata să plătească zeci de mii de lei pentru a avea acces la gaz. Când era vorba însă să achite doua-trei mii de lei pentru sistemele de aprovizionare cu apă, o bună parte dintre ei refuzau spunând că ei au fântână, iar de acolo au băut apă buneii şi străbuneii.”

Aproximativ jumătate din populația Republicii Moldova nu are apă potabilă, conform statisticilor publicate în baza recensământului populației din 2014. O situație şi mai precară se atestă la capitolul canalizare, susţine Alexandru Morcov.

Dacă în localităţile rurale mai există sisteme de aprovizionare cu apă, la capitolul canalizare este grav de tot. Sunt carenţe şi din partea APC, cei care au aprobat proiectele de Legi, probabil nu au analizat situaţia în profunzime. Ştim cu toţii că veceurile din curtea oamenilor sun adevărate bombe ecologice. Unul se acoperă şi altul se sapă, adică la o mie de gospodării nu doar o mie de viceuri avem, ci mult mai multe. Atunci când plouă mai abundent, toate aceste deşeuri ajung în apele de la suprafaţă, adică în fântâni, iar cetăţenii o consumă.”

În susținerea APL vin experții CALM, care periodic organizează instruiri pentru persoane din domeniul APL (primari, contabili, ingineri cadastru, perceptori fiscali, secretari, responsabili de domeniul apă şi sanitaţie), în vederea gestionării mai bune a bugetelor locale, dar şi a creşterii volumurilor veniturilor.

 

“Pentru CALM anul 2017 nu a fost unul uşor, având şi multe provocări. A fost un pic mai greu decât anul 2016, deoarece am avut mai multe probleme la capitolul dialog cu APC. Sperăm că în 2018 lucrurile se vor schimba şi vom reuşi să restabilim acest dialog, pentru că noi nu dorim altceva decât întărirea capacităţilor APL, care inevitabil va duce la dezvoltarea RM. Cât de multe investiţii s-ar produce, nu vom reuşi să atingem obiectivul ca cetăţeanul să simtă îmbunătăţirile pe propria piele, atât timp cât nu vom atrage atenţia la calitatea APL.”

Imprimare