Cu suportul Asociației APL din Slovacia, CALM continuă derularea proiectului privind sistemul finanțelor publice locale și bugetarea în bază de programe la nivel local. Astfel, în perioada 21 – 22 decembrie 2015, colegii slovaci au vizitat Congresul Autorităților Locale din Moldova cu scopul de a realiza un transfer de cunoștințe, dar și de a împărtăși experiența și lecțiile învățate în procesul de implementare a reformei bugetare în țara lor.  

În debutul discuției cu experții slovaci, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a menționat că experiența Slovaciei în domeniul finanțelor publice este una foarte valoroasă. Experții locali, dar și reprezentanții APL, ar trebui să cunoască în cele mai mici detalii etapele prin care a trecut Slovacia pentru a atinge un succes redutabil în acest sens. Totodată, Furdui a menționat că între Slovacia și Republica Moldova există similitudini, pornind de la un trecut practic similar și de la un sistem de administrație publică centralizat, pe care APL slovacă a reușit să-l facă să funcționeze în interesul comunităților locale, astfel urmând ca exemplele pozitive din Slovacia să fie adaptate condițiilor din țara noastră.

Reforma descentralizării fiscale, o provocare la ordinea zilei pentru APL din RM, a durat în Slovacia patru ani, iar reforma fiscală s-a axat în special pe transferul de competențe de la nivel central la nivel local, cu o condiție esențială – transferul de bani. În comparație cu realitatea în care activează primarii moldoveni, colegii lor slovaci, din cele peste 3 mii de municipalități, acumulează cele mai mari venituri din taxe și impozite. Aceasta s-a dovedit a fi o motivație foarte puternică pentru orice primărie, dar și pentru cetățeni care știu exact pentru ce plătesc banii. Pentru a fi considerate valide, toate actele emise de autoritățile locale din Slovacia trebuie să fie publicate pe internet, nivelul de transparența al autorităților (accesul la informație, achiziții publice, conflicte de interese, autorizații emise) fiind permanent monitorizat prin intermediul portalului de date deschise.

În cadrul întâlnirii, Eva Balážová, președintele Asociației ofițerilor financiari din APL din Slovacia (AKE SR)  și Jozef Turčány, vicepreședintele Asociației APL din Slovacia (ZMOS) au reflectat în comunicările lor mai multe aspecte, pe care s-a pus accent în Slovacia, și anume:

– Importanța introducerii modificărilor bugetare;
– Geneza bugetului pe programe;
– Bugetarea tradițională versus bugetul bazat pe programe;
– Conceptele de bază ale bugetului bazat pe programare;
– Structura programului;
– Monitorizare și evaluare.

Cu sprijinul colegilor noștri din Slovacia, CALM derulează un proiect care se focusează  pe finanțele publice locale. Prin implementarea acestuia urmărim mai multe obiective de bază: să facem cunoștință cu experiența slovacă în domeniul administrației publice locale, să creăm un serviciu, sub tutela CALM, pe domeniul finanțelor, astfel încât primarii să beneficieze de recomandări utile ori de câte ori au nevoie. Astfel, prin intermediul acestui serviciu al CALM, vom identifica mai ușor problemele, vom formula propuneri consolidate pentru modificarea legislației și le vom promova împreună la nivel central. Acest serviciu ne va ajuta, de asemenea, să fim pregătiți atunci când vom avea ocazia să discutăm cu Ministerul Finanțelor. Cel de-al treilea obiectiv, la fel de important, este că, datorită acestui proiect, vom avea posibilitatea să  mergem în toate cele 32 de raioane, unde vom organiza întâlniri cu primarii, în cadrul cărora experți în  finanțe vor oferi consultații și instruire  pe problemele din domeniu, mai ales că în 2016 în primăriile din Moldova va avea loc bugetarea pe programe, un aspect nou pe care trebuie să-l înțelegem, să știm cum funcționează și ce beneficii ne oferă.
















Imprimare