În perioada 25-27 iunie, la Bălți s-a desfășurat Forumul internațional „Moldova și Ucraina aleg calea europeană”.  La evenimentul organizat de Asociația Localităților Rurale din Ucraina și Asociația Ucrainenilor din Republica Moldova, cu contribuția Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale din cele două state, ai mediului academic, experți, personalități publice etc.

În cadrul Forumului au fost puse în discuție subiecte de interes comun ce ar avansa cele două state pe cale integrării europene, relațiile bilaterale dintre Ucraina și R. Moldova în contextul cooperării cu UE, necesitatea extinderii cooperării transfrontaliere, în special prin intermediul proiectelor educaționale și culturale, utilizarea instrumentelor de diplomație publică în cadrul dialogului internațional, pregătirea recomandărilor pentru reformele guvernelor locale și autorităților publice etc.

„De mai mulți ani avem o colaborare frumoasă cu Asociația Localităților Rurale din Ucraina. În cadrul acestui eveniment s-a discutat și despre situația administrației publice locale din ambele state. La ora actuală, în Ucraina este implementată o reformă  de unificare a localităților rurale. La acest subiect există discuții și în Republica Moldova, iar pentru noi este foarte interesant să aflăm cât mai multe din experiența vecinilor noștri. Un alt subiect a vizat procesul de descentralizare și în ce măsură acesta avansează, mai ales că în contextul unei reforme extinse, în ultimii ani Ucraina atrage o atenție sporită acestui proces”, a declarat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.

Directorul executiv al CALM și-a exprimat speranța că Republica Moldova împreună cu Ucraina și Georgia – state care au semnat acordul de Asociere cu UE, vor depune și în continuare efortul necesar pentru a se apropia cât mai mult de standardele Uniunii Europene. „În UE politicile se elaborează de jos în sus, pornind de la necesitatea cetățenilor. Acest lucru se așteaptă și de la noi,  inclusiv pe dimensiunea locală, ceea ce înseamnă descentralizare, autonomie locală, comunități locale mai puternice, autorități locale cu mai multe resurse și posibilități de a soluționa problemele cetățenilor.”

În cadrul Forumului a fost încheiat un Acord de cooperare între (CALM) și Asociația Localităților Rurale din Ucraina.

Vicepreședintele CALM, primar al municipiului Edineț Constantin Cojocaru, a menționat că semnarea acestui acord va fortifica cooperarea dintre cele două asociații. „Împreună vom putea promova mai multe inițiative și programe la nivelul Uniunii Europene, mai multe idei privind stabilirea parteneriatelor între comunitățile noastre locale, să împărtășim bune practici, etc.”

CALM o fost invitat să întreprindă o vizită de studiu în Ucraina.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare