Vocea Administrației Publice Locale din 13 august 2016 

Promovarea  şi implementarea politicilor de descentralizare, prin paşi şi acţiuni concrete nu prin declaraţii populiste, ar fi un salt uriaş pentru dezvoltarea ţării.  Părerea a fost exprimată în cadrul emisiunii: „Vocea APL”, difuzată de postul de radio Vocea Basarabiei.  Invitaţii –  Valentin Gutan, primar de Cricova, Viorel Furdui, director executiv CALM şi Alexandru Osadci, expert CALM s-au referit la proiectul politicii bugetar- fiscale pentru anul 2017 și asteptările APL faţă de politicile statului în acest domeniu.

În context, Viorel Furdui, director executiv CALM a menţionat că în cazul unor acte atât de importante e nevoie de discuţii intense: ”Vreau sa va spun ca este un document este extrem de important. Prin prisma acestuia, putem vedea diferenţa dintre ceea ce se promite şi ceea ce are de gind cu adevărat să facă o guvernare sau alta. Dacă analizăm acest proiect de politică bugetar-fiscală pentru anul 2017, constatam  că, la nivel de procedură, modul în care a fost elaborat și a apărut acest document, nu s-a acţionat corespunzător. Respectiv, documentul  în prealabil nu s-a discutat cu principalii actori, chiar dacă este la nivel de proiect sau concept. Se calcă în opinia noastră pe aceeași greblă de mulți mulți ani. Cineva în interior lucrează la un anumit document, proiect de act normativ, îl formează din punct de vedere conceptual, îl definitivează și după aceasta  se aruncă în spațiul public și, poftim, veniți cu propuneri, idei,comentarii s.a.m.d. Iar în rezultat avem ceea ce avem, o calitate proastă a actelor normative și avem de suferit cu toții.

În opinia invitaţilor emisiunii, autorităţile centrale trebuie să ofere pârghii financiare reale APL, astfel încât primăriile să nu stea cu mâna întinsă, ci să-şi fortifice de sine stătător baza fiscală. Directorul executiv CALM a mai opinat că, odată cu expirarea Fondului de compensare şi fără schimbările pe care le-au solicitat în politica bugetar-fiscală pentru anul 2017, APL se vor pomeni într-o criză profundă: „Ministerul Finanţelor, în loc să ofere soluții pe care era obligat să le identifice și a avut 2 ani de zile pentru asta, nu a acceptat multe dintre iniţiativele APL. În schimb, vine cu mărirea taxelor pentru câini, în loc să dezlege cu adevărat mâinile APL. Aceste lucruri afectează imaginea şi autoritatea instituțiilor statului!”

La acelaşi subiect, edilul de Cricova, Valentin Gutan, a specificat: Dacă prin mărirea taxei pentru întreținerea cânilor noi vrem să rezolvăm problemele oamenilor, atunci halal de aşa politică. Nu este primă dată și  îmi pare foarte rău că cei care astăzi sunt chemați să prezinte legi, politici ș.a.m.d., sunt rupți de realitate. Ai impresia că oamenii aceștia stau undeva într-o parte si idee nu au ce se face în localități, ce probleme au oamenii și cum ar trebui acestea rezolvate! Noi nu găsim răspuns la întrebarea privitor la baza fiscală. Ce se va întîmpla cu acele primării care  nu vor putea funcționa dupa 1 ianuarie 2017. De unde vor veni banii în continuare?

În acelaşi timp, expertul CALM, Alexandru Osadci, a dat de înţeles că nici în cadrul instituţiilor statului nu există un consens constructiv: ”Este o diferență mare între documentele care provin de la  Guvern sau Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și documentele care parvin de la Ministerul Finanțelor. Se creează impresia că trăim în două lumi paralele. Documentele care provin de la Cancelaria de stat, chiar aceste strategii, planuri de acțiuni care merg în exterior, conțin cu totul alte viziuni chiar și la capitolul financiar, revoluționare aș zice. Este foarte straniu de văzut poziția Ministerului la aceleași subiecte, de parcă viziunile ar fi din țări diferite!”

Imprimare