În satul Lalova, pe mal pitoresc de Nistru, cu tradiție, cântec, meșteșug și multă voie bună a fost cinstită vatra strămoșească. S-a întâmplat duminică, pe 14 august, în timpul desfășurării ediției 2016 a Festivalului de folclor ”Vetre strămoșești”. Organizatorii – Secția Cultură a Consiliului raional Rezina și primăria Lalova, au avut grijă să servească consumatorului de tradiție și autentic un spectacol de zile mari.

Gazdele, ghidate de Mihail Gotornicean, primarul comunei, au depus eforturi considerabile pentru ca Festivalul să se desfășoare într-un cadru natural extraordinar de pe malul Nistrului, pe o scenă bine amenajată, iar spectatorii să aibă loc pentru șezut, posibilitatea de a servi o gustare, dar și cea de a procura obiecte de artizanat, confecționate de meșteri populari din raion, diferite produse agricole etc.

Potrivit paginii web a Consiliului raional Rezina, în dimineața zilei, membrii formațiilor folclorice participante la Festival erau întâmpinați cu plăcinte și câte un păhăruț cu vin. O făcea cu multă amabilitate dl Valeriu Balaban, originar din satul Lalova, de care este mândru și la care ține foarte mult. A demarat Festivalul printr-o paradă a formațiilor folclorice participante (16 la număr), după care gazdele le-au primit ospitalier în spațiul de desfășurare a Festivalului.

Potrivit  șefei Secției Cultură, Angela Racu, Festivalul de folclor ”Vetre strămoșești” are drept scop ”Redescoperirea, valorificarea și promovarea folclorului autentic, a obiceiurilor și datinilor strămoșești; îmbogățirea și renovarea repertoriului formațiilor artistice; repunerea în circulație a tezaurului folcloric redescoperit; educarea și influențarea în mod pozitiv a gustului estetic al tinerei generații”.

Primarul de Lalova,  Mihail Gotornicean a salutat lumea prezentă la sărbătoare, participanților le-a dorit succese, iar spectatorilor – să aibă parte de o zi plăcută.

Au urmat ore bune de cântec și obicei strămoșesc, aduse pe scenă de 12 formații folclorice din raionul Rezina și 4 formații-oaspete (câte un obicei și 2 lucrări din folclorul autentic). Astfel, spectatorii au avut posibilitate să savureze atât din tezaurul folcloric din partea locului, cât și din cel al sudului republicii, formațiile venind din raioanele Cahul, Cantemir, Cimișlia și Leova. Chiar și timpul a fost prielnic pentru atare activitate, norii mai acoperind din când în când razele dogoritoare ale soarelui. Locuitorii satului Lalova și oaspeții lor, memebrii formațiilor folclorie au apreciat posibilitatea de  a se odihni frumos și util, pe care le-au oferit-o organizatorii în acest mijloc de Gustar, iar artiștii amatori, pentru străduință, au fost răsplătiți cu trofeul Festivalului ”Vetre strămoșești” și premii bănești. De aceeași atitudine s-au bucurat și cei 6 meșteri populari-participanți la Festival.

Festivalul de folclor ”Vetre strămoșești” este unul mai vechi în raionul Rezina, iar pentru buna pregătire și desfășurare a ultimelor trei ediții (2012, 2014, 2016) au contribuit esențial primarul și locuitorii comunei Lalova, într-un fel ”înfiind” această activitate culturală, pe care, zic ei, n-o vor mai lăsa să plece din sat vreodată.

1234567910

Imprimare