Primarii trebuie să fie mereu în căutarea oportunităților financiare, doar așa pot să implementeze proiecte în comunitățile pe care le reprezintă. De această părere este Aureliu Guțan, primar de Plop, Dondușeni. Alesul local consideră că la CALM se procesează toată informația ce vine din teritoriu și această asociație vorbește din numele tuturor primarilor. Acest lucru s-a demonstrat pe parcursul anilor.

În Dondușeni este mai bine sau mai rău decât în alte raioane ale Republicii Moldova?

Aureliu Guțan: Nu cred că raionul nostru se deosebește de alte raioane, avem o legislație comună, cea a Republicii Moldova care trebuie executată. Diferența o face bugetul fiecărei primării, a fiecărui raion și infrastructura, așezarea geografică, accesul la drumuri, la fonduri etc.

Dacă ținem cont de toate aceste aspecte, localitatea Plop este avantajată sau nu? Aveți acces la fonduri?

Aureliu Guțan: Ne conducem de principiul bate și ți se va deschide. Dacă nu depui efort pentru a accesa aceste fonduri, zilnic nu te informezi despre apelurile de proiect destinate APL pentru apă, canalizare, gazoduct, drumuri sau asistență socială nu ai cum să reușești. Noi, practic, nu avem buget pentru ajutoarele sociale iar dacă faci legături cu diverse organizații neguvernamentale poți găsi susținere la acest capitol. Menirea autorităților publice este de a acorda diverse servicii iar banii din bugetul local sunt insuficienți. Dondușeniul nu este atât de aproape de capitală, acolo sunt mai multe structuri și oportunități. În afară de aceasta, infrastructura drumurilor nu este atât de bună iar pentru a ajunge la ora opt la Chișinău trebuie să te pornești la ora cinci din Dondușeni, plus că și trebuie să știi unde să mergi.

Faptul că cetățenii din comunitate v-au ales de mai multe ori înseamnă că ați făcut față acestor provocări sau măcar la o parte dintre ele…

Aureliu Guțan: Am depus efort pentru a crea o stare benefică în localitate. Am accesat diverse proiecte propuse din fondurile naționale și internaționale, dar și în cel ce vizează Euroregiunea Nistru, suntem înfrățiți cu câteva localități din România, suntem mereu în căutarea acestor oportunități financiare pentru a susține inițiativele din localitate. Pe parcursul acestor trei mandate am reușit să construim apeduct, canalizare, gazificare, avem și iluminare stradală.

Canalizarea încă este un lux pentru localitățile noastre rurale…

Aureliu Guțan: Proiectul e în derulare, din păcate sunt anumite probleme în cadrul Fondului Național dar cu resursele noastre antreprenorul poate continua lucrările. Conectăm la acest sistem toate instituțiile publice, sociale, de cultură și de învățământ, ceea ce este foarte important pentru localitatea noastră.

Ați fost președintele filialei CALM din Dondușeni iar la întrunirea primarilor din acest raion ați vorbit foarte frumos despre asociația noastră. Ce v-a motivat?

Aureliu Guțan: Fosta conducere a primăriei avuseră deja o relație cu CALM-ul. Când am venit în APL am găsit în biroul primarului simbolul CALM-ului. M-am informat, am citit statutul și am aflat cu ce se ocupă această instituție. Până a ajunge în administrația publică mă gândeam că ar fi bine să unim toți primarii, dar nu știam care e modalitatea. Am ajuns la concluzia că Congresul nu doar îi unește, dar și le promovează interesele, indiferent de numărul de mandate pe care le au primarii. Uneori problemele apar de la sine, multe prevederi ale legislației se bat cap în cap, iar vocea unui singur primar nu este ascultată. CALM este o organizație unde se procesează toată informația și această asociație vorbește din numele tuturor primarilor. Astfel, încet-încet problemele se soluționează. Acest lucru s-a demonstrat pe parcursul anilor.

Cum credeți, cum a reușit CALM-ul să țină uniți primarii în toți acești ani?

Aureliu Guțan: Presupun că reacția promptă la problemele din teritoriu a făcut ca asociația în cauză nu doar să se mențină, dar și să aibă succes, să fie credibilă. Noi cu CALM-ul am mers în mai multe țări pentru a vedea cum decurge activitatea APL de acolo. Am văzut multe lucruri frumoase în Țările Baltice, Franța, România sau alte state. Una este să vezi și alta e să implementezi asemenea lucruri. Avem lege care prevede descentralizarea în APL. Din păcate, această descentralizare nu se simte atât de mult. Cred că, până la urmă, CALM-ul va soluționa și această problemă.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare