Primarul de Baraboi, Dondușeni, Leonid Cotorcea, se arată încântat de suportul oferit de Norvegia pentru localitatea sa. Grație unui program realizat în rezultatul unei cooperări dintre Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) și Agenția de Cartografiere a Norvegiei, primăria din această localitate rurală a devenit beneficiara unei tehnici performante ce contribuie la îmbunătățirea procesului de dezvoltare a localității.

Alesul local afirmă că acum are posibilitatea să efectueze mai ușor inventarierea bunurilor cu identificarea pozițiilor geografice și, nu în ultimul rând, delimitarea terenurilor proprietate publică. „Anterior aveam tehnică de calcul depășită de timp  și era mult mai complicat de activat.”

Specialistul în reglementarea proprietății funciare, Valeriu Damian, confirmă că tehnica este foarte bună, doar că la imprimantă nu poate fi reîncărcat cartușul și nici nu există altele pe piață. „Ar fi bine CALM să ne ajute să identificăm o soluție în comun, pentru a putea utiliza aceste imprimante și în continuare.”

Potrivit funcționarului, primăria Baraboi, în cadrul proiectului de înregistrare și evaluare funciară, finanțat de Banca Mondială, realizează mult mai ușor toate activitățile, datorită tehnicii performante oferite de poporul norvegian. „Sperăm că după implementarea acestui program va fi diminuat substanțial numărul erorilor, iar noua tehnică ne va ajuta să putem actualiza continuu datele cu privire la fondul funciar din localitatea noastră.”

Până la definitivarea înregistrării în mod masiv a terenurilor proprietate privată, cu tehnica primită în dar, dar și datorită accesului la bazele de date centrale,  autoritățile publice locale din Baraboi vor putea identifica cât mai corect hotarele proprietăților.

„Am participat la două sesiuni de instruiri, organizate în cadrul proiectului, pentru a însuși cum funcționează programul QGIS. E bine că acestea au avut loc, dar timpul limitat pe care îl avem și necesitatea de a mai acumula cunoștințe ne face să credem că  dezvoltarea unui Centru de Instruire și Asistență în acest domeniu, în cadrul CALM, ar facilita consolidarea capacităților autorităților publice locale din Baraboi, dar și celelalte localități ale Republicii Moldova.”  

Imprimare