Alexandru Morcov, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fost invitat la 10 TV să vorbească despre investițiile românești ce vin în Republica Moldova, dar și despre rolul CALM în intensificarea relațiilor APL dintre cele două state.

Cum au evoluat relațiile la nivelul autorităților publice locale din Republica Moldova și România,  având în vedere faptul că și CALM-ul este preocupat de acest aspect? Ce puteți să ne spuneți despre investițiile românești la nivel local?

Alexandru Morcov: Nu putem spune că sunt investiții doar în cadrul APL. Vorbind despre Acordul pe care CALM îl are cu Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova (AIR), pot să menționez că acesta este unul bilateral, totodată este și o recunoaștere a CALM ca un actor important în ceea ce privește dialogul instituționalizat cu autoritățile publice locale din Republica Moldova. În ultima perioadă CALM joacă un rol tot mai important în relațiile bilaterale, inclusiv în relația cu asociațiile autorităților publice locale a comunelor și a orașelor din România. Ne bucurăm că inițiativa a venit de la Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova de a stabili această colaborare bilaterală între CALM și investitorii români în vederea simplificării procesului de identificare a oportunităților sau posibilelor investiții românești pe tot teritoriul Republicii Moldova.

În ce domenii se fac investiții?

Alexandru Morcov: Ele sunt diverse, începând de la comerț cu amănuntul, confecții,  s-au dezvoltat relațiile bilaterale în comerț cu produse agricole: fructe, legume care se exportă în România.

Recent, o companie din România și-a manifestat intenția de a trece Prutul și de a crea între 500 și 700 de locuri de muncă…Cum se numește această companie?

Alexandru Morcov: Nu cred că denumirea companiei este chiar atât de importantă. Într-adevăr a parvenit o informație din partea Asociației Investitorilor Români în Republica Moldova despre dorința unui potențial investitor de a veni la noi cu o investiție care ar crea între 500 și 700 de locuri de muncă. Pentru orice localitate din Republica Moldova este o cifră importantă, sunt sute de oameni ce ar putea fi integrați în câmpul de muncă. Suntem o țară axată pe producerea agricolă, iar aceasta a devenit mult mai tehnologizată și necesită mai puține forțe de muncă decât era anterior, ceea ce înseamnă că acești cetățeni ar urma să fie integrați în alte sectoare ale economiei naționale. Totuși, avem restanțe la capitolul pregătirii de specialiști calificați pe diverse domenii și o bună parte dintre investitorii care vin în Republica Moldova se confruntă anume cu această problemă, care nu este unică, putem vorbi și despre infrastructură. Cu toate acestea, multe orașe din Republica Moldova și-au dezvoltat o infrastructură destul de bună și sunt în așteptarea investițiilor în diverse domenii.

Între cine se poartă dialogul? Între Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova și CALM sau direct cu reprezentanții APL?

Alexandru Morcov: Practic, discuția cu CALM este aproape directă cu APL, deoarece noi suntem o voce instituționalizată a APL, nu reprezentăm o autoritate sau alta, ci toate comunitățile din Republica Moldova. Atât la nivel național, cât și la nivel internațional CALM-ul este recunoscut ca un partener de încredere, care a demonstrat pe parcursul anilor că poate să facă față mai multor provocări.

CALM va organiza o conferință în care se vor discuta posibilitățile autorităților locale de a accesa fondurile românești… Când va avea loc aceasta?

Alexandru Morcov: Evenimentul va avea loc marți, 25 septembrie, strada Zimbrului nr. 10, cu începere de la ora 10.00. Sensul acestui eveniment este de a identifica soluțiile optime privind accesarea fondurilor românești, dar și prin intermediul României a unor fonduri  bilaterale, cum sunt cele transfrontaliere. De asemenea, ne propunem să identificăm și alte soluții pentru a atrage atât investiții, cât și fonduri în localitățile din Republica Moldova.

Cine va participa la acest eveniment?

Alexandru Morcov: Partener al acestui eveniment este Asociația Orașelor din România, dar participanți sunt mult mai mulți, inclusiv de la nivel guvernamental, primari de orașe din România și Republica Moldova, reprezentanți ai Asociației Investitorilor Români în Republica Moldova, dar și ai Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova. Se vor pune în dezbatere modalități de atragere a fondurilor, capacitatea de absorbție a acestora, fondurile disponibile pe interior, cum ar putea să ne ajute partenerii din România și multe alte lucruri ce țin de acest domeniu important.

Ce spun primarii care fac parte din CALM despre investițiile românești?

Alexandru Morcov: Eu cred că deja toți au înțeles că România pentru Republica Moldova este un partener de încredere. Majoritatea investițiilor au fost axate în domenii destul de sensibile și strategice, cum ar fi grădinițele din satele și orașele Republicii Moldova, care erau într-o stare deplorabilă, de nedescris. De aici începe totul, aceasta fiind generația viitoare ce va construi acest stat.

Schimbă cumva aceste proiecte, aceste investiții percepția oamenilor legate de România, de UE?

Alexandru Morcov: Cred că acest lucru ar trebui să fie mediatizat mai mult, ca cetățenii din RM să cunoască totuși de unde vin investițiile. Înfrățirile au luat amploare în ultimul timp, iar cetățenii localităților sunt informați despre beneficiile și rezultatele acestor parteneriate.

S-a majorat în ultima perioadă capitalul investit de firmele românești în Republica Moldova?

Alexandru Morcov: Investițiile românești cu siguranță s-au majorat substanțial în ultimii ani. Se observă o deschidere a investitorilor români de a veni pe piața din Republica Moldova.

Ce-i motivează?

Alexandru Morcov: Unul dintre motive ar fi piața muncii care nu este atât de costisitoare. În ultimii ani s-a investit foarte mult în dezvoltarea infrastructurii care este foarte importantă pentru dezvoltarea oricărui fel de business. Faptul că  Dedeman sau Kaufland vin la noi demonstrează că piața investițională din Republica Moldova este în creștere și a trezit interesul investitorilor din exterior. Totuși, noi avem încă foarte mult de muncit la acest capitol. Este important de menționat elementul de descentralizare și cointeresarea autorităților publice locale de a crea sau dezvolta condiții cât mai benefice, într-o atmosferă de concurență bună printre APL, pentru că acesta este motorul economiei de piață. Cine va crea condiții mai bune pentru business, acela va beneficia de locuri de muncă, de o investiție pe teritoriul său. Aici însă trebuie să revenim la capitolul taxe și impozite, ca să stabilim ce impozite ajung direct la stat și care ajung în bugetele APL. Acum foarte multe impozite și taxe rămân la bugetul de stat și APL practic nu sunt cointeresate de a aduce investitori. APL au venit doar din impozitul pe venit al persoanelor fizice și adesea nici acesta nu ajunge integral în bugetul local.

Care ar fi mărimea salariilor pe care le oferă firmele ce vin în Republica Moldova?

Alexandru Morcov: Știm cu siguranță că este un salariu competitiv pe piața din RM. Observăm că este concurs la locurile de angajare a investitorilor români, deoarece ei deja sunt obișnuiți cu salarii europene, iar în RM nivelul de salarizare este mult mai scăzut decât în România. De exemplu, salariul unui primar din România poate să depășească 1000 de euro, iar un ales local din RM primește până la 250 de euro.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare