În cadrul ședinței comune a Consiliului de Administrare al CALM și Guvernului, primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean,  a mulțumit Executivului pentru că după o pauză de șase ani a fost reluată activitatea Comisiei paritare pentru descentralizare. „Cred că mai mulți colegi, care vor fi implicați în grupurile sectoriale create prin decizia Comisiei Paritare, vor avea posibilitatea să interacționeze și mai mult cu miniștrii, așa cum am avut noi această ocazie. În cadrul acelei ședințe s-a confirmat încă o dată că problemele vin de la lipsa de comunicare și pot fi soluționate prin comunicare. Și chiar dacă acestea nu vor fi soluționate integral, cel puțin știm că de ele se ține cont, Guvernul este conectat la realitățile teritoriului, iar noi simțim un sprijin în soluționarea acestora.”

Vorbind despre soluționarea problemelor enunțate de majoritatea primarilor, Alexandru Bujorean a fost de părere că și în cazul în care anumite probleme din APL vor fi soluționate, impactul acestor realizări nu va fi cel scontat, dacă va fi păstrat nivelului II de administrație publică, adică Consiliile raionale. „În ultimii cinci-zece ani s-a accentuat ineficiența acestei structuri. Probabil și noi, primarii, am greșit deoarece foloseam diferite termene atunci când vorbeam despre revederea atribuțiilor raioanelor: reorganizare, regândire, lichidare. Cuvântul lichidare a trezit cea mai mare repulsie în rândul angajaților, a specialiștilor din domeniu care, în viziunea noastră, cu brio se vor putea regăsi în cadrul municipiilor. Iată de ce, conceptul CALM de municipalizare ar presupune cele mai mici costuri și riscuri, inclusiv politice. Această decizie necesită voință politică și curaj și trebuie să recunoaștem că nicio guvernare până în prezent nu și-a asumat-o și, din acest motiv, avem ineficiență și o situație când câteva miliarde de lei sunt gestionate de niște structuri care devin filtre, uneori politice și o barieră între Guvern, bugetul de stat și APL de nivelul I. Nu știu dacă juridic mai poate fi realizat acest proiect, dar vrem să îl analizați ca pe o modalitate mai puțin dureroasă pentru a soluționa aceste probleme.”

  Primarul de Leova a explicat și care vor fi atribuțiile municipiilor dacă renunțăm la raioane. „Primarul municipiului va fi un primar general. Municipiul va administra activitatea orașului de reședință, dar și problemele prioritare ce vizează localitățile. Primarii de localități nu vor fi în subordinea primarului general și vor fi aleși tot așa ca și acum. Va exista o gestionare mai eficientă a resurselor. Nu va mai fi Consiliul raional, vom avea un consiliu municipal care va fi ales de întreg raionul. Nu vom avea președinte de raion, vicepreședinți, șefi de direcții care, cu tot respectul, deseori se ocupă doar cu colectarea datelor statistice pe care noi și așa le prezentăm Biroului Național de Statistică. Dacă toate aceste resurse ar merge către administrația publică locală de nivelul I, am avea majorări de salarii și posibilități să contribuim la proiecte, pentru că trec unele pe lângă noi nu pentru că nu le vedem, dar pentru că știm că nu ne permite bugetul să le accesăm deoarece nu avem contribuția necesară.”

În context, vicepreședintele CALM a opinat că a venit timpul să discutăm și despre descentralizarea financiară, dar și despre impozitul pe venit al persoanelor juridice. „Vă rugăm foarte mult să țineți cont de aceste doleanțe. Mulțumim și sperăm că astfel de întrevederi vor avea loc periodic”, a concluzionat Alexandru Bujorean.

Imprimare