Primăria orașului Căinari a fost dotată cu tehnică performantă care facilitează activitatea funcționarilor publici din localitate. Potrivit primarului  Maria Ghelan, deja administrația publică locală din oraș soluționează mult mai operativ problemele care apar, inclusiv cetățenii nu trebuie să aștepte prea mult pentru a obține un certificat sau alt tip de informație.

Specialistul în reglementarea regimului funciar din cadrul primăriei, Polina Bargan confirmă faptul că computerul performant și imprimanta multifuncțională oferite  de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei Statens Kartkverket o ajută foarte mult în activitate. „Chiar în acest moment am harta deschisă pe un monitor și pe alt monitor completez anumite date necesare pentru un chestionar de evaluare a condițiilor socio-economice și de mediu ale APL.  Alteori lucrez cu alte documente și paralel caut pe hartă datele necesare. Acum sarcinile pe care le avem le realizăm mult mai rapid decât anterior. Harta e mereu deschisă pe un ecran și o utilizez frecvent, inclusiv la eliberarea certificatelor, verificarea informațiilor pe care le solicită cetățenii, în cazul în care agenții economici sunt interesați de anumite terenuri etc.”

Polina Bargan a participat la cursurile de instruire privind utilizarea QGIS. „Am învățat cum să utilizăm acest program, păcat că timp nu avem destul pentru el. Totuși, pentru a nu uita ceea ce am învățat, îmi propun să fac periodic măcar câte o hartă-două. Programul ne va fi de mare folos și la elaborarea hărților privind iluminatul stradal, fântânile existente, a gunoiștilor, a tomberoanelor etc. Dacă am face doar munca noastră ar fi mult mai simplu, dar cunoașteți că e lipsă de specialiști în primării și adesea trebuie să îndeplinim și alte atribuții.”

Dotarea tehnică a primăriei orașului Căinari a fost realizată în cadrul proiectului „Hărți pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, realizat de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei Statens Kartkverket, în cooperare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și Agenția Relații Funciare și Cadastru.

Imprimare