Frații Liviu şi Adrian Ionuţă din Vărzărești au doar 10 şi, respectiv, 15 ani. Dar știu deja cum să mânuiască o roată a olarului, cum să îmblânzească lutul. Ei spun că au învățat această îndeletnicire de la tatăl lor. Iar tatăl lor a învățat-o de la bunicul lui, Pavel Mereuţă din Iurceni, potrivit unui material publicat pe expresul.md

Pe timpuri, activau la Iurceni vreo 50 de meşteri olari”, afirmă jurnalista Zina Izbaș. Acum a rămas doar unul – Gheorghe Panţâru. Lăstarele olarilor iurceneni, însă, perpetuează această artă.

O perpetuează și tradiționaul Bâlci al olarilor, care a ajuns la ediția a 29-a.  Zeci de olari de pretutindeni s-au adunat duminică, 10 septembrie, la Iurceni, la Bâlciul olarilor. A venit și lume peste lume, ca de obicei.

Dar vedetele târgului au rămas, totuși, oalele de lut, una mai frumoasă decât alta. Doritorii au putut să-și achiziționeze după placul și buzunarul lor. Participanții la bâlci ne-au spus că prețurile au fost accesibile.

”Din câte cunosc, Bâlciul nostru  este cel mai longeviv târg al olarilor din Republica Moldova.  29 de ani chiar este o vârstă frumoasă”, a subliniat primarul de Iurceni, Ion Bocan.

În acest an, la Bâlci, potrivit dînsului, au participat doar olarii care confecționează obiectele din lut cu mâinile proprii. ”Noi protejăm într-un fel olarii. Le-am creat confortul necesar pentru a-și promova și a-și vinde produsul, or, menirea Bâlciului este de a promova, conserva și păstra arta olăritului”, a mai spus Ion Bocan.

”La anu, va fi o ediție mai specială, căci adună în tradiţia vetrei olarilor trei de 10 ani. Şi ar fi frumos să onorăm masiv sărbătoarea, căci ne leagă străns de străbunii noştri”, a făcut o remarcă și Zina Izbaș.

Dina Roșca

Imprimare