Din 2013 marcăm la 1 februarie Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală. Sărbătoarea a devenit posibilă datorită demersurilor CALM, prin Hotărârea Guvernului nr.75 din 08.02.2012. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui ne explică de ce a fost nevoie de a institui o asemenea zi, ce reprezintă autonomia locală pentru statul Republica Moldova și cum ar contribui asigurarea acesteia la crearea condițiilor de viață decente pentru cetățeni, dar și ce au reușit autoritățile locale să realizeze în acești aproape 30 de ani.

 „Schimbările care s-au produs în Republica Moldova în ultimii 15-20 de ani se datorează autorităților locale

În rezultatul demersului CALM, Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală a început să devină realitate prin decizia Guvernului din 8 februarie 2013. A fost un proces de durată deoarece era foarte greu de explicat de ce este nevoie de un asemenea eveniment. Argumentele noastre principale erau că administrația și autonomia locală, guvernele locale și colectivitățile locale sunt un element fundamental al unui stat, lucru prevăzut și de Constituție, iar cei care reprezintă colectivitățile locale –APL sunt agenții schimbărilor în bine din localitățile noastre. CALM consideră că anume datorită autorităților locale, primarilor, președinților de raioane, consilierilor etc, pe parcursul ultimilor 30 de ani în localitățile din Republica Moldova s-a produs o anumită schimbare la față a comunităților locale, deși mai sunt încă multe probleme care nu depind doar de APL. Chiar dacă fenomenul migrației ia amploare, trebuie să recunoaștem că avem mai multe drumuri reparate, mai multe localități au iluminat public. Recent mă întorceam de la o întrevedere pe care am avut-o cu primarii din nordul republicii și am constatat că realitățile din satele noastre sunt incomparabile cu cele de acum 30 de ani. Atunci toate satele erau în beznă, acum este o plăcere să treci pe anumite porțiuni de drum, să vezi mai multă lumină, drumuri mai bune, a crescut numărul cetățenilor care beneficiază de apă, se încearcă soluționarea problemelor privind deșeurile. Sigur că situația nu este ideală, dar schimbările care s-au produs au fost posibile anume datorită efortului pe care l-au făcut, continuă să-l facă și îl vor face, cu siguranță, autoritățile locale – primarii împreună cu o mână de oameni care sunt la dispoziția lor.

„Nu veți găsi mulți primari, consilieri, secretari etc apreciați de către stat…

Un alt motiv important de a institui această sărbătoare a fost că pe parcursul anilor efortul acestor oameni care își dedică viața comunităților a fost neglijat, subestimat.  Foarte puțini oameni din domeniul APL au fost apreciați până acum 10 ani, când CALM a fost constituit și a început să atragă atenția la aceste aspecte. Nu veți găsi foarte mulți primari, consilieri sau secretari apreciați sau decorați de către organele supreme ale statului. Doar datorită demersurilor CALM, pe parcursul ultimilor zece ani, mai multor primari le-au fost recunoscute meritele, fiind decorați cu „Gloria Muncii sau cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii, ceea ce denotă că a început să fie recunoscut rolul APL în ceea ce numim noi menținerea speranței ca va fi mai bine.

Nu întâmplător sărbătorim la 1 februarie Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Locală. Anume în această zi, la 1 februarie 1998 a intrat în vigoare pentru Republica Moldova documentul fundamental al autonomiei locale – Carta Europeană a autonomiei locale aprobată de Consiliul Europei. Acest document are forța supremă și trebuia să fie respectat începând cu 1 februarie 1998 dar care, din păcate, a fost în mare parte neglijat. Anume data intrării în vigoare a acestui document este cea în care noi marcăm Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din APL.

„În procesul de dezvoltare a sistemului de administrație publică în RM a existat mereu o anumită deviere și o anumită instabilitate

Totodată, în fiecare an la 1 februarie pentru toți cei vizați apare ocazia să arunce o privire asupra situației care există în domeniul APL. Guvernanții cel puțin să-și adreseze niște întrebări privind realitățile din APL, dacă am realizat angajamentele asumate față de cetățeni și APL, dar și față de partenerii externi, cum ar fi Consiliul Europei, Uniunea Europeană etc? Este o ocazie de a răspunde la aceste întrebări, de a face anumite concluzii și, poate, de a realiza că este necesar să implementăm în modul corespunzător aceste obligații.  Mai mult decât atât, din 1994 este aprobată Constituția Republicii Moldova, iar un capitol special stabilește cum trebuie să fie organizată administrația publică, unul din principiile fundamentale fiind autonomia locală și descentralizarea. A fost nevoie de foarte mult timp pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe. Dacă vorbim despre autonomia locală în mod evolutiv, procesul de dezvoltare a unui sistem de administrație publică în RM, putem să constatăm faptul că în permanență a existat a anumită deviere și o anumită instabilitate. Inconsecvența și lipsa de finalitate a acțiunilor sunt cuvintele ce pot caracteriza situația existentă în APL. Parcă suntem buni la elaborarea diferitor documente însă foarte greu și ineficient le implementăm. Suntem buni la făcut promisiuni în fața partenerilor noștri de dezvoltare (în primul rând mă refer la Consiliul Europei) dar neserioși la respectarea acestora. Această tendință, din păcate, s-a menținut.

Mai mult decât atât, era o perioadă când părea că iată-iată intrăm într-un făgaș al normalității, într-un anumit sens eram considerați o istorie de succes chiar pe această dimensiune locală,  când am semnat unele acorduri trilaterale: Guvernul, CALM și Consiliul Europei, fiind aprobate și câteva inițiative legislative promițătoare în domeniul schimbării destinației terenurilor, accesului APL la Curtea Constituțională, s-au făcut unele modificări în Codul Fiscal, doar că au urmat niște perioade foarte complicate cu implicarea politicului, cu nedorința de a se conforma angajamentelor asumate în domeniul APL, cu presiuni politice, economice etc asupra primarilor, APL. Mai ales în ultimii doi ani toate instrumentele coercitive ale statului aveau misiunea de a face presiuni asupra primarilor, de a-i converti și a-i aduce în anumite partide de la guvernare, ceea ce a fost un impediment important și în dezvoltarea RM, deoarece foarte multă lume activă a lăsat mâinile în jos și nu mai putea să-și folosească potențialul în modul corespunzător, unii devenind dependenți de centru și de anumite forțe politice, iar autoritățile locale revenind în postura de a fi cerșetori.

În prezent constatăm o instabilitate la nivel central, având doar pe parcursul anului trecut trei Guverne, Cu toate acestea consider că încet, dar avansăm.  Recent a fost aprobată această inițiativă de a mări veniturile bugetelor locale. Este un pas destul de bun, chiar dacă inițiativa noastră nu a fost acceptată integral. Ni s-a promis că vor fi adoptate și alte inițiative care vor crește baza fiscală pentru APL, vor fi soluționate mai multe probleme ce țin de competențele APL, există o doză de optimism, ceea ce le dorim și reprezentanților APL. Este important ca toți lucrătorii din domeniu să înțeleagă care este rolul lor, al APL, să nu creadă că ei nu contează, că totul ar depinde de cineva de sus, să nu umble cu capul plecat, să înțeleagă că doar fiind uniți în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova vom putea obține mult mai multe pentru localitățile lor. Să încerce în cadrul CALM, dar și în activitatea lor să admită într-o măsură mai mică influența politicului, primarii să încerce să creeze la nivel local echipe consolidate, să continue să lucreze în interesul colectivităților locale. Cu siguranță, dacă vom fi uniți, dacă ne vom gândi la niște obiective generale, care ne vizează pe toți, nu doar la interesele proprii, vom obține mult mai mult, condițiile de lucru în administrația locală se vor îmbunătăți, autoritățile locale și conducătorii acestora vor avea mai multe posibilități de a soluționa problemele și de aceste lucruri vor beneficia în primul rând cetățenii care vor vedea rezultatele în domeniul serviciilor publice. Si guvernanții vor avea de beneficiat, dacă vor înțelege cât de important este să eliberezi mâinile APL, să le dai voie să decidă singuri cum să-și dezvolte localitățile. Cetățenii vor simți aceste schimbări și cu siguranță vor aprecia efortul guvernanților care vor contribui la această stare de lucruri. La mulți ani, autonomie locală, numai sănătate și numai bine pentru toți cei care sunt implicați în APL! Trebuie de rezistat, să nu lăsăm mâinile în jos deoarece în spatele Dvs sunt oamenii pe care îi reprezentați! Pentru mulți dintre ei dorința de a rămâne în această țară și de a vedea o lumină în față devine realitate datorită implicării Dvs!

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare